Foto: Reuters
Foto: Reuters

Liverpulova 'duga klupa' na delu, Njukaslu malo i Dubravkinih 10 odbrana da preživi Enfild

Vreme čitanja: 4min | pon. 01.01.24. | 22:54

Darvin Nunjez se ispromašivao, ali su rezervisti Diogo Žota i Kodi Gakpo sprečili saplitanje Redsa na startu 2024. godine

Arsenal je neuspešno zatvorio 2023. godinu, na isti način je i Liverpul, još jedan kandidat za titulu mogao da otvori 2024. Koketirao je lider Premijer lige sa kiksom protiv Njukasla u prvoj prvenstvenoj utakmici nove kalendarske godine, promašivao i što je smeo i što nije, više od sat vremena nije uspevao da pronađe 'šifru' za vrlo raspoloženog Martina Dubravku, ali je u završnih četvrt časa igre ubacio u veću brzinu i naneo Svrakama, rezultatski gledano, težak poraz u 20. kolu Premijer lige - 4:2 (0:0).

Poraz za koji je, gledano na osnovu konkretnog učinka, glavni krivac Mohamed Salah. Uprkos promašenom penalu, egipatski fudbaler na Afrički Kup nacija odlazi kao heroj zbog dva postignuta i jednog nameštenog gola, ali je utisak da je novu pobedu Liverpulu, vrednu učvršćivanja na vrhu tabele, donela 'duga klupa'. Konkretno Kodi Gakpo i posebno Diogo Žota, kojeg je Jirgen Klop u završnih pola sata poslao na teren umesto Darvina Nunjeza koji se do tada sve vreme igrao sa živcima prisutnih na Enfildu.

Izabrane vesti

Urugvajski napadač imao je još jedan od 'onih dana' kada ne može ništa da pogodi. Sa dva promašena zicera u prvom poluvremenu propustio je priliku da Liverpulu donese prednost, sa još tri u nastavku sprečio ga da utakmicu unese u mirniju završnicu i zato ni gol koji je namestio Salahu na početku drugog dela neće mu pomoći da okaje večerašnje grehove.

Mada Nunjezovi promašaji nikako ne bi trebalo u senku da bace možda i najbolju partiju u karijeri Martina Dubravke, koji je sa deset odbrana - među kojima i onu kod prvog Salahovog penala - dugo držao Njukasl u životu. Jer nije urugvajski napadač u svakoj pet velikih šansi promašivao gol, u četiri navrata pogađao bi okvir, samo što bi ili pucao pravo u Dubravku ili bi ga ovaj fantastičnim odbranama sprečavao da dođe do šestog gola u Premijer ligi ove sezone.

Njega je Dubravka uspeo da izludi, ali Salah nije. Makar ne u potpunosti, pošto je Egipćanin posle promašenog penala iz sredine prvog dela na startu drugog pogodio za apsolutno zasluženo vođstvo domaćeg tima. Nedugo zatim imao je Nunjez dve prilike u razmaku od svega dva minuta da blickrigom nokautira rivala, ali mu je slovački čuvar mreže ukrotio oba udarca i omogućio Aleksanderu Isaku da na drugoj strani izjednači rezultat. Pride usput pokaže Urugvajcu šta znači gol-igrač, ono što Darvin (još) definitivno nije. Šveđanin pak jeste, što je i demonstrirao u 54. minutu kada je na pas Antonija Gordona, iz prve prilike na meču, umakao Virdžilu Van Dajku i matirao Alisona.

Udari Liverpula samo su se pojačali posle primljenog gola, ali kako nisu donosili rezultat, Klop se okrenuo ka klupi u potrazi za spasom. Klupi o čijem je uticaju u prethodnom periodu pričao nekoliko puta i o koju će na sva usta hvaliti i večeras. Jer samo deset minuta pošto je ušao u igru, Diogo Žota se ubacio na Salahov pas iza leđa Njukaslove odbrane i kao na tacni povratnim dodavanjem poslućio Kurtisa Džounsa, da bi samo četiri minuta kasnije na vanserijsku asistenciju Salaha spoljnim delom stopala Kodi Gakpo, još jedan rezervista, povećao prednost Redsa.

Sven Botman je ekspresno na drugoj strani vratio neizvesnost pogodivši glavom posle kornera, međutim, nada Njukasla da može da izbegne treći uzastopni poraz kratko je trajala. Svega pet minuta. Toliko je prošlo od drugog pogotka gostiju do četvrtog Liverpulovog koji je preciznim udarcem iz penala doneo Salah, ali za koji je podjednako zaslužan i Žota, koji ga je iznudio.

Liverpul posle 20 odigranih mečeva ima 45 bodova, tri više od prvog pratioca Aston Vile, odnosno pet više od Mančester Sitija i Arsenala, s tim da šampion Engleske tek treba da odigra zaostalo utakmicu sa Brentfordom.

PREMIJER LIGA – 20. KOLO

Subota

Luton - Čelsi 2:3 (0:2)

/Barkli 80, Adebajo 86 - Palmer 12, 70, Madueke 37/

Aston Vila - Barnli 3:2 (2:1)

/Bejli 28, Dijabi 42, Daglas Luiz 89pen - Foster 71/

Kristal Palas - Brentford 3:1 (2:1)

/Oliz 14, 58, Eze 39 - Luis Poter 2/

Mančester Siti - Šefild Junajted 2:0 (1:0)

/Rodri 14, Alvarez 61/

Vulverhempton - Everton 3:0 (1:0)

/Kilman 25, Kunja 53, Doson 61/

Notingem Forest - Mančester Junajted 2:1 (0:0)

/Domingez 64, Gibs Vajt 82 - Rašford 78/

Nedelja

Fulam - Arsenal 2:1 (1:1)

/Himenez 29, Kordova Rid 60 - Saka 5/

Totenhem - Bornmut 3:1 (1:0)

/Sar 9, Son 72, Rišarlison 80 - Skot 84/

Ponedeljak

Liverpul - Njukasl 4:2 (0:0)

/Salah 49, 86pen - Džouns 74, Gakpo 78 - Isak 54, Botman 81/

Utorak

20.30: (2,50) Vest Hem (3,45) Brajton (2,75)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

LiverpulNjukasl

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara