Ljubavni vozić i ostale čarlame

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.07.18. | 18:30

Geret Saugejt nije samo običan trener u smokingu. Mnogo toga se krije ispod one uredne kose

Sećamo se, smejali smo se. Korneri Engleske su služili za podsmevanje i ako hoćete - sprdnju. Bila je to 2016. godina, Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Kornere je izvodio Hari Kejn (?!), a iza njega bi se u kadru videli navijači kako se drže za glavu u neverici. I njima je bilo jasno da to nije normalno. I onda dolazimo do podatka da je Engleska devet od 11 golova na ovom Mundijalu dala iz prekida, uključujući i gol Megvajera Švedskoj danas u četvrtfinalu! I to samo govori koliko je to važan detalj u igri Gordog Albiona. Najvažniji!

Engleska je pre Rusije poslednji gol iz kornera dala još davne 2010. godine. Na Evropskom prvenstvu 2012. i 2016, te na Svetskom prvenstvu 2014. nisu dali gol iz kornera Englezi. Bilo je to 72 kornera zaredom bez gola! A sada, pljušti kiša golova!

Izabrane vesti

Kako se došlo do toga? Ključ je u rukama Gereta Sautgejta.

Najkraći odgovor bi bio da je pozajmljivao ideje sa neočekivanih mesta i posle prilagođavanja ih upotrebio na fudbalskom terenu. Proveo je dosta vremena u SAD-u i pomno proučavao NBA i NFL. Tražio je cake. Znao je da u tom segmentu Engleska može mnogo da napreduje.

Ne samo da je gledao NBA i NFL, već je pozajmio neke ideje iz nižih liga Engleske koje su poznate po gruboj igri i važnosti prekida. Recimo, od Linkoln Sitija je pozajmcio formaciju u kojoj četiri igrača Engleske u napadu stoje jedan ispred drugog i formiraju popularni "ljubavni vozić". Tako je bilo protiv Kolumbije. Ljudi koji jako dobro poznaju fudbalsku taktiku kažu da ta napadačka formacija veoma zbunjuje protivničke defanzivce jer se igrači iz tog vozića raziđu na različite strane i teško ih je pohvatati.

Suština svih Sautgejtovih ideja je da se kroz kretnju i blokove slične NFL-u ili NBA-u pravi višak koji će kasnije visoki igrači poput Stonsa, Megvajera i Kejna iskoristiti. Gledao je treninge Minesote i ispitivao tamošnje trenere celu noć vezano za pik en rol igru i postavljanje blokova.

To je sve donelo uspeh već u prvim utakmicama na turniru. Protiv Tunisa na otvaranju Kejn je dao dva gola posle prekida, a od šest golova protiv Paname, pet je dato posle prekida. Da ne pominjemo ovaj danas dat protiv Švedske kada je Megvajer otvorio protivnika i uradio najveći posao.

Posebno su ti golovi protiv Paname bili zanimljivi. Možda ne toliko takmičarski bitni, ali tu se videlo kako je sve dobro uigrano, kako se Henderson izvlači na centaršut, šalje loptu na drugu stativu, dok se na prvoj otvaranju igrači i čekaju dodavanje sa druge stative. Vrlo pametno, savršeno sinhronizovano. 
"Prepoznali smo prekide kao ključ na turnirima. I kao element na kome možemo mnogo da napredujemo", rekao je Sautgejt i istakao da ima ogromnu pomoć u vidu Alana Rasela, ofanzivnog trenera reprezentacije.

Jednostavno, kada god Engleska ima prekid to je veliki problem za protivnika. Čak i danas kada nisu dali gol, pravili su veliku štetu Šveđanima koji su inače odlični u skok igri a primili su dva gola glavom u najvažnijem meču!

Za Englesku više kornere ne izvodi Hari Kejn. Već Tripije i Henderson. Stvari su se promenile. A Kejn je u šesnaestercu i daje golove. Kao i Stons i Megvajer. Ovo je neka totalno druga priča.

Kao što njihovi mediji kažu "Ne možemo da prestanemo da ih dajemo posle kornera".

Korner je za njih postao pola gola. I zbog toga su u polufinalu. Jedna inicijativa trenera, studiozno proučavanje i mnogo truda. Toliko je potrebno za ogromnu radost fudbalske nacije. Od podsmeha su Englezi za dve godine stigli do strahopoštovanja. Kraljevi su prekida.

Foto: Action images


tagovi

Garet Sautgejt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara