Slavlje fudbalera Irana (©Reuters)
Slavlje fudbalera Irana (©Reuters)

LUDNICA! Češmijev projektil u 90+9 razneo Vels, iranska ofanziva se isplatila

Vreme čitanja: 4min | pet. 25.11.22. | 13:03

Spektakl u režiji fudbalera Irana i golovi u dubokoj nadoknadi za nezapamćeno slavlje

Ludnica u Al Rajanu, Iran je na nogama! Napadao je Iran velški bunker preko 100 minuta i na kraju uspeo da probije barijeru za jednu od najlepših pobeda novije istorije reprezentacije - 2:0 (0:0). Vels je kapitulirao u dubokoj nadoknadi, praktično u poslednjim sekundama devetominutne nadoknade! Posle sijaset neiskorišćenih šansi, pogođenih okvira i intervencija Vejna Henesija, sve je stalo projektil Ruzbeha Češmija koji je proburazio velškog Zmaja i smrtno ga ranio. I tu nije bio kraj jer se za nezapamćenu radost napaćenog iranskog naroda potrudio Ramin Razajan velemajstorskim lobom kojim je stavio tačku na utakmicu, u maniru najvećih “devetki“ svetskog fudbala!

Priznaće mnogi da su jutros, kada su videli raspored današnjih utakmica, razmišljali kako se uopšte ne isplati da se odvoji vreme za matine u režiji Irana i Velsa. Ko nije gledao televizijski prenos, gadno se prevario. Vels je igrao na svoj način, čuvao se sve vreme i čekao neki odbitak, grešku, kontru ili prekid da postigne gol, dok je Iran išao od prvog minuta na pobedu i kako je vreme prolazilo inicijativa je postajala sve veća.

Izabrane vesti

Velika bi nepravda za Iran bila da se završilo sve bez golova. Ili da je Vels, nekako, umuvao gol iz neke situacije sada već potpuno karakteristične za ovu selekciju. Opet, dobro je prošao Iran jer nije kažnjen za sve promašaje pre nego što su Češmi i Razajan ipak servirali spektakularan trijumf. Povratak oporavljenog Sardara Azmuna u startnu postavu nakon što se oporavio od povrede bio je najbolji potez Karlosa Keiroša. Popularni "Iranski Mesi" uvukao se pod kožu štoperima Velsa i sanjaće ga danima jer ih je ozbiljno maltretirao. Bio je konstantna pretnja po gol Vejna Henesija koji je na kraju morao karate potezom da spreči Medija Taremija da u gol pretvori jednu od poslednjih kontri pred nadoknadu. Sudija iz Gvatemale Mario Eskobar je prvo izvadio i pokazao žuti karton na opšte zaprepašćenje verovatno svih koji su pratili utakmicu, da bi zatim dobio poziv iz VAR sobe da odluku promeni. Gledao je snimak nekoliko puta, a onda ipak odlučio da je vreme za Henesija da ode ranije pod tuš. Njega je na golu zamenio Deni Vord, koji nije mogao da spreči katastrofu i udar iranskog tajfuna!

Azmun je već u prvom delu utakmice bio akter nekoliko bitnih situacija. Od dve neiskorišćene dobre šanse, do malog zakašnjenja u predaji lopte za Golizadea posle školske akcije u kojoj je ispala kompletna odbrana Velsa. Videlo se da fudbaler Bajer Leverkuzena nije u punoj formi, jer je nekoliko puta tokom susreta tražio lekarsku pomoć, ali je izdržao nekako do kraja, da vidi radost kompletne reprezentacije i sunarodnika kojih je bilo na tribinama u povećem broju.

----------------------------------------

VELS - IRAN 0:2

/Češmi 90+9, Rezajan 90+11/

Al Rajan

Stadion Ahmad bin Ali;

Kapacitet: 45.032;

Sudija: Mario Eskobar (Gvatemala);

Žuti kartoni: Rodon (Vels), Rezajan, Džahanbakš (Iran);

Crveni karton: Henesi (Vels)

VELS (3-4-3): Henesi – Mefam, Rodon, Dejvis – Roberts (od 57. Džonson), Ampadu (od 77. Alen), Remzi (od 87. Vord), Vilijams (od 58. Džejms) – Vilson, Mur, Bejl.

IRAN (4-4-2): Hoseini – Rezajan, Puraligandži, Hoseini, Mohamadi – Golizade (od 77. Džahanbakš), Nurolahi (od 77. Češmi), Ezatolahi (od 83. Karimi), Hadžsafi (od 76. Torabi) – Azmun (od 68. Ansarifard), Taremi.

----------------------------------------

Iranov presing postao je još jači na startu drugog poluvremena, kada je Vels bio sabijen u svoj kazneni prostor. Mogli su Iranu ozbiljno da se obiju o glavu svi promašaji, pogotovo ono što se desilo u 53. minutu. Prvo je Azmun iz kontre sa desne strane pogodio jednu stativu, pa je Ezatolahi sa više od 20 metara naciljao drugu stranu okvira gola, da bi se lopta odbila pravo na glavu Azmuna ali je Henesi ovog puta bio na pravom mestu.

Ni to nije sprečilo Iran da nastavi sa totalnom ofanzivom i čak dodatno podigne tempo, tako da Vels bukvalno nije ni prelazio na protivničku polovinu ili se to dešavalo u retkim situacijama. Pa ni kada je sudija Eskobar pokušao da "gurne" Vels i Henesiju oprosti isključenje, iranski mentalitet se nije menjao. Naprotiv, inat i prkos su rasli iz minuta u minut, da bi se pomalo i divlji fudbal pretvorio u pravu erupciju strelom Češmija.

Ništa manje nisu zaslužili Iranci posle 21 šuta na i šest u okvir gola! Svaka čast Velsu što se branio više od 90 minuta, ali Iran je morao danas da uzme tri boda. Ne samo zbog igre danas, već i zbog dobrog izdanja protiv Engleske uprkos šest primljenih golova, a onda i zbog svega što ovaj narod proživljava u poslednje vreme. U minutima pred start utakmice Iranci su sa tribina zviždali nacionalnoj himni, dok su Keirošovi fudbaleri posle žestokih pritisaka i protesta uoči susreta sa Engleskom, sada ipak pevali kao jedan.

Kakav početak dana, kakav meč, kakva završnica! Moralo je ovako da se reši...

SVETSKO PRVENSTVO – 2. KOLO

Grupa B

Vels – Iran 2:0 (0:0)

/Češmi 90+9, Razajan 90+11/

20.00: (1,53) Engleska (4,20) SAD (7,25)



tagovi

Medi TaremiReprezentacija Iranareprezentacija VelsaFudbalska reprezentacija VelsaGeret BejlSardar AzmunKatar2022Ruzbeh Češmi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara