Luis Enrike teši igrače (©Reuters)
Luis Enrike teši igrače (©Reuters)

Luis Enrike: Nikad niko nije igrao tako s 18 godina kao Pedri, čak ni don Andres, Morata kao zver

Vreme čitanja: 3min | sre. 07.07.21. | 04:19

“Alvaro je imao problema sa primicačem, ali je i pored toga hteo da puca. Izdržao je mnogo toga na Euru"

Španski san o novom finalu Evropskog prvenstva završio se u polufinalu pošto je u boljem izvođenju penala Italija izvukla džekpot.

Niko i dalje ne zna šta eliminacija znači za Luisa Enrikea koji se uoči Eura odlučio za hrabar potez da ne pozove nijednog fudbalera madridskog Reala, ali i da nastavi smenu generacija gde je veliku šansu pružio nekim mladim licima poput apsolutnog hita turnira Pedrija ili Danija Olma, kome je sreća definitivno okrenula leđa.

Izabrane vesti

21.00: (1,82) Engleska (3,40) Danska (4,80)

I pored svega, selektor Crvene furije ponosan je na svoju ekipu.

“Skupo je plaćen ovaj poraz, ali mogu slobodno da kažem da će svi biti jako ponosni ovom reprezentacijom, pogotovo u poslednjih nekoliko utakmica. Verujem da smo se dobro ponašali kao tim od starta do kraja“.

Italija zasluženo ide u finale kao tim koji je dosad igrao možda i najkonkretniji fudbal.

“Videlo se u produžecima da gađaju penale. Mi smo želeli da uđemo u produžetke, igrali smo presing visoko jer smo hteli da umanjimo njihov kvalitet“, kaže Enrike i nastavlja:

“Mi smo naš cilj ostvarili ulaskom u četvrtfinale. Velika je šteta što na kraju nismo ušli u finale. Ovaj tim je dosta porastao, ali ne mogu da kažem tačno koliko. Definitivno je više pozitivnih stvari, ovo je profil mladih igrača koji žele da uspeju. Naš cilj je da napravimo tim koji će moći da postigne velike stvari“.

Velike je kritike pretrpeo Luis Enrike u uvodnoj fazi turnira zbog igre koja nije bila dostoja renomea Španije.

“U profesionalnom fudbalu rezultat je ve. Tada ne moraš navijače ništa da pitaš, samo im pokažeš šta si napravio. Kada stvari ne funckionišu, mnogo je lepše dobiti podršku nego kritike, ali ovo je profesionalni fudbal i navikli smo na sve“.

Dobitnici ovog turnira su Pedri i Dani Olmo koji su izrasli u prave nosioce igre španske reprezentacije.

“Olmo je odigrao fantastičnu utakmicu protiv Italije, iz udžbenika. Odigrao je veliku utakmicu, jako inteligentno. Nedostajao mu je samo šlag na torti, ali i italijanska odbrana ga je dobro čuvala. Nego, da vas pitam, da li ste videli nekog 18-godišnjaka da igra tako kao Pedri? Čak ni don Andres Inijesta nije tako igrao. Nikada nisam video nekog ko sa 18 godina igra tako dobro, to je izvan svakog razuma“.

Rezultat možda nije došao, ali Španija sada ima dobru bazu za budućnost.

“Moj posao je da tim učinim boljim. Mislim da imamo odličnu bazu za Katar, ali budućnost je neizvesna. Hajde prvo da se odmorimo, pa da pogledamo Olimpijske igre u miru“.

O ambicijama Španije ne želi ni da komentariše mnogo.

“Ako je neko želeo da uspe i pobedi, onda je to Španija. Italija je bila fizički lošija od nas i to se jasno videlo. Trudili smo se do kraja i ništa ne bih menjao“, kaže Enrike i dodaje:

“Za mene je ovo tužna noć, noć zbog koje neću imati mira. Ali morate da znate kako da pobeđujete i gubite. Ne mogu da budem nezadovoljan što smo izgubili na penale, ali sam tužan. Italija je radila neke stvari jako dobro, dobro su se takmičili“.

Alvaro Morata je ceo turnir balansirao između etikete heroja i tragičara. Večeras je bio i jedno i drugo pošto je postigao gol za izjednačenje, ali je onda promašio ključni pena.

“Imao je problema sa primicačem, ali je i pored toga hteo da puca. Izdržao je mnogo toga na Euru, a igrao je kao zver“.

Drugo polufinale između Engleske i Danske igra se u sredu od 21 čas.


tagovi

Euro2020Luis EnrikeDani OlmoPedriAlvaro MorataFudbalska reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara