(Reuters)
(Reuters)

Italija preko penala do finala!!! Morata na kraju tragičar... (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | uto. 06.07.21. | 23:30

Azuri u meču za trofej na Vembliju

Italija je prvi finalista Evropskog prvenstva u fudbalu! Španija ide kući.

Posle penal drame na Vembliiju, 1:1 u 120 minuta igre, Italijani su imali više sreće na penal ruletu u kojem je presudan bio promašaj Alvara Morate. Italijani su pogodili četiri, Španci dva penala i napokon je sreća posle dugo vremena pogledala Azure na penal lutriji. Pre 12 godina su Španci imali sreće protiv Italijana u četvrtfinalu EP, sada je Fortuna pogledala plavu stranu.

Izabrane vesti

Azuri idu po titulu koja im izmiče još od čuvenog ponovljenog finala protiv Jugoslavije 1968. godine. Četiri puta su bili prvaci sveta, ali samo jednom Evrope i sada su na korak od toliko željenog trofeja. Tamo će ih čekati Danska ili Engleska.

Zasluženo ili ne, teško je reći. Bila je Španija za nijansu bolja večeras ali je i italijanska odbrana položila još jedan težak ispit. Očigledno je da Furiji nedostaje ubilačkog insitinkta u špicu i da je selektor Luis Enrike pogrešio sa Ojarzabalom kao iznenađenjem u špicu. Manćinijeva Italija je igrala i napadala koliko je mogla. Iskoristila je i individualnu klasu koju ima. Dovoljno da dođe do penala i da je sreća pogleda.

Italijanski selektor se odlučio da ništa ne menja i da izvede potpuno očekivanu postavu iako je Imobile bio neubedljiv u prethodnim mečevima. Samo je napravio prinudnu promenu na levom beku gde je Emerson Palmijeri zaigrao umesto povređenog Spinacole. Sa druge strane, Luis Enrike je opet kombinovao i menjao. Erika Garsija umesto Pau Toresa u tandemu sa Laportom je bila očigledna Enrikeova namera da pobegne od zamke sa dvojicom levonogih štopera protiv Lorenca Insinjea na levoj strani napada Italije. Ipak, mnogo veće iznenađenje je bila odluka da Ojarzabal počne kao najistureniji umesto Morate ili Morena. Možda je Enrike mislio da će se Morata ugušiti u zagrljaju štoperskog tandema Bonući - Kjelini i zato je prednost dao ’lažnoj devetki’ Ojarzabalu koji se više izvlači, menja pozicije sa Olmom i Toresom i nezgodan je za italijansku zonu. Nije se proslavio...

Očekivano je bilo da Španci od starta dominiraju u pasu i da imaju loptu više u nogama, ali isto tako i da Italija bude ciničnija u napadu i da pokaže klasu poteza u završnici što je Špancima nedostajalo na ovom prvenstvu. Upravo se to videlo u majstorskom šutu Insinjea koji je završio na stativi. Iako je Napolijev maestro bio u ofsajdu, bio je to pokazatelj koliko Italijanima malo treba.

Imala je Španija loptu u posedu 77 odsto u prvih 15 minuta igre, a terenom je gazdovao čudesni Pedri. Šta radi to dete od 18 godina... Kakva mirnoća, kakva lakoća. Kakav je samo pas provukao iza leđa celoj odbrani Italije za Ojarzabala koji je loše primio loptu i propustio sjajnu šansu da izađe ’jedan na jedan’ sa Donarumom. Briljirao je Pedri u prvom poluvremenu i imao perfeketnih 100 odsto uspešnosti u dodavanjima (31/31) od čega je čak 22 pasa imao na protivničkoj polovini. Neverovatan igrač...

Ali pretili su i Italijani iz svake iole ozbiljne situacije. Jednu dobru su baš uprskali kada Imobile i Barela nisu iskoristili istrčavanje Simona i praznu mrežu. Imala je i Italija sreće u 25. minutu. Donaruma je sjajnom odbranom zaustavio pokušaj Olma koji je uspeo da šutira okružen gomilom Italijana. Sjajan je bio Olmo u igri ali mu je nedostajala završnica koju imaju Insinje ili Kjeza na drugoj strani. 

Naseli su Španci na Insinjeov lažnjak kada je proigrao Emersona i kada je lopta zakačila Aspilikuetu i i pogodila okvir gola. Imala je Furija sreće tada...

Počelo je i drugo poluvreme pritiskom Španije i opasnim pokušajem Busketsa. Manćini je već spremio Berardija umesto opet slabog Imobilea kada je Kjeza raspalio italijanske navijače. Majstorski gol je postigao Enrikov sin. U stilu Insinjea je sa leve strane palsirao kiflu u malu mrežu Simonovog gola.

Posle onog prelepog gola kojim je proveo Italiju preko Austrije u osmini finala, večeras je još jednom pokazao da je čovek poteza kojem malo treba da prospe po terenu čisto fudbalsko majstorstvo. Radi on to i na klupskom planu, setite se kako je sa dva gola potopio Milan na San Siru ali je nažalost minule sezone morao da bude u senci nekih većih imena pa i da igra beka kada je to trebalo. Manćini mu je dao slobodu napred bez mnogo defanzivnih opterećenja i videlo se kakav je efekat dobio.

Luis Enrike je domah reagovao i Moratu uveo umesto Ferana Toresa, dok Manćini nije odustao od ulaska Berardija umesto Imobilea. Kada je Ojarzabal nekoliko minuta kasnije propustio zicer glavom sa peterca na dodavanje Kokea, delovalo je da su zvezde zapisale Italijane u finalu. Berardi je tada imao dobru šansu ali je Simon odbranio nogama.

Enrike nije mnogo čekao i pojačao je ulascima Rodrija i Morena umesto slabih Kokea i Ojarzabala. Manćini je mislio da je vreme za zatvaranje utakmice i uveo Pesinu i Toloja umesto Veratija i Emersona. Ispostavilo se da je Enrike pogodio, a Manćo prerano stao u gard.

Pritisak Španaca sa totalnom ofnazivom i dva špica je urodio plodom. Morata je odigrao majstorski dupli pas sa Olmom i bio haldnokrvan u završnici za zasluženo izjednačenje.

Probao je Manćini ulascima Lokatelija i Belotija umesto Barele i Insinjea ali je Italija bila još slabija. Pedri je nastavio da blista i gazduje sredinom terena. Posle 90 minuta je imao 55 tačnih od 55 odirganih dodavanja?!

U produžecima je tempo malo splasnuo. Španci su držali loptu, ali nisu bili opasni u završnici. Donaruma je lako otklonio nekoliko nezgodnih situacija. Italija je bilo bezopasna i delovala je srećnija što je došla do penal lutrije.

Koja je počela vatreno.

Simon je pročitao Lokatelija, a Olmo gađao preko gola. Napadači Beloti i Moreno su bili sigurni u drugoj seriji. Bonući i Alkantara kao stari vukovi rutinski pogodili u trećoj. Bernardeski je gađao jako i precizno u četvrtoj, a Donaruma je konalno pročitao mlak šut Morate i došao do te čekane odbrane koju je dokazani penal majstor Žoržinjo pretvorio u pobedu.

 ITALIJA - ŠPANIJA 1:1 (0:0)

/Kjeza 60 - Morata 80/

Penali: Lokateli - brani Simon, Olmo - preko gol, Beloti 1:0, Moreno 1:1, Bonući 2:1, Alkantara 2:2, Bernardeski 3:2, Morata - brani Donaruma, Žoržinjo - 4:2

Stadion: Vembli (London). Sudija: Feliks Brih (Nemačka)

ITALIJA (4-3-3): Donaruma – Di Lorenco, Bonuči, Kjelini, Emerson (Toloi od 74) – Verati (Pesina od 74.), Barela (Lokateli od 85.), Žoržinjo – Kjeza, Insinje (Beloti od 85.), Imobile (Berardi od 61.)

ŠPANIJA (4-3-3): Simon – Azpilikueta (Ljorente od 85.), Laport, Garsija, Alba – Buskets, Koke (Rodri od 70.), Pedri – Olmo, Ojarzabal (Moreno od 70.), Tores (Morata od 62.)


tagovi

fudbalska reprezentacija ItalijeFudbalska reprezentacija ŠpanijeEURO 2020EURO 2021Alvaro MorataFederiko Kjeza

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara