Luka Jović (©Reuters)
Luka Jović (©Reuters)

Luka "pobedio" Kabrala, Srbin čekićem na Engleze

Vreme čitanja: 5min | sre. 07.06.23. | 13:24

Srpski napadač najavljen je u startnoj postavi Fjorentine u finalu Lige konferencije protiv Vest Hema večeras (21.00) u Pragu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Sve ide na ruku Engleza večeras (21.00) u Pragu od kiše i tmurnog vremena koje je dočekalo dve ekspedicije. U gradu na Vltavi upadljivo je više Engleza od Italijana. Vest Hem je daleko bogatiji klub sa mnogo većim budžetom i sklupljim timom neko Fjorentina, ali lopta je okrugla i u Firenci veruju da ako je Ajntraht iz Frankfurta prošle godine mogao da izbaci Čekićare iz polufinala Lige Evrope, zašto oni ne bi mogli da ih pobede u završnom činu Lige konferencije.

Izabrane vesti

Srpski reprezentativci, Nikola Milenkovića i Luka Jović, su najavljeni u startnoj postavi Fjorentine i pokušaće da urade ono što Nemanja Matić nije sa Romom pre sedam dana u Budimpešti protiv Sevilje. Aleksa Terzić će čekati šansu na klupi.

Vinčenco Italijano i Dejvid Mojes su dva slična trenera, s tom razlikom što je Italijan na početku a Škotlanđanin je ušao u najbolje trenerske godine. Štaviše, Italijano bi kao i Mojes mogao da dobije veliku šansu u svojoj karijeri već ove nedelje s nadom da će je bolje iskoristiti nego Škot. Naime, glasine da bi Italijano mogao da preuzme Napoli su sve frekventnije i jače, baš kao što je pre deset godina Mojes nasledio Aleksa Fergusona na klupi Mančester Junajteda.

21.00: (2,85) Fjorentina (3,15) Vest Hem (2,80)

Obojica igraju sa formacijskim postavkama 4-2-3-1 i sa gotovo identičnim korišćenjem spoljnih igača, posed lopte i visoki intenzitet. Nije slučajno da brojni fudbalski poznavaoci smatraju da su Gonzales i Benrama ključni igrači večerašnjeg duela. Niko Gonzales je silno motivisan, između ostalog i zato što je zbog povrede propustio da sa Argentinom postane prvak sveta i ne želi da mu se treći sezonski trofej izmigolji iz ruku budući da je izgubio i Kup Italije od Intera zahvaljujući svom velikom prijatelju Lautaro Martinezu. Benramina brzina je najveća uzdanica Čekićara u razbijanju odbrane Ljubičastih.

Slabe tačke oba tima su odbrane i pored toga što su sastavljene od solidnih igrača. Problem je tip igre koju aplikuju Italijano i Mojes koja često stavlja defanzivnu liniju u nezgodne situacije u kojima minimalna greška, sporiji izlazak u pravljenju ofsajd zamke, vodi ka stvaranju velike šanse za protivnika.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE LUKA JOVIĆ DA ZATRESE MREŽU VEST HEMA JE 4,00.

Osim duela između Gonzalesa i Benrame, u centru pažnje će biti i dvojica “uravnotežitelja” igre finalista Lige konferencija. Bonaventure i Pakete, bivšeg meteora u dresu Milana. Bonaventura je tzv. аll round igrač, dok Paketa može da bude ofanzivni plej u postavci 4-2-3-1, ali i hibridni vezni igrač u liniji 4-3-3 koji polazi iz linije sa Rajsom i Součekom, ali završava akcije iza leđa Antonija.

Jedan protiv drugog će igrati i dvojica veznih igrača kojima će ovo biti poslednji meč u dresu Fjorentine i Vest Hema: Amrabata i Rajsa. Za Marokanca je zainteresovano nekoliko velikih klubova u Italiji i Evropi, ali ko bude želeo da ga odvede moraće da plati barem 40 miliona evra gazdi Roku Komiso koji je pokazao i dokazao, na primeru Kjeze i Vlahovića, da zna vrlo dobro da proda svoje bisere.

Na drugoj strani Rajs koji ima kvalitetivnu prednost da se ubacuje u napadačku liniju i zato relativno često postiže golove ili deli asistencije cifra je gotovo troduplo veća. Vest Hem je tražio 120.000.000 evra Arsenalu koji bi ga želeo za povratak u Ligu šampiona.

I na kraju duel na distanci između Jovića i Antonija. Antonio je ostao večito obećanje budući da je došao do 33 godine. Englez sa pasošom Jamajke je mnogo više obećavao nego što je dao i Nikola Milenković će imati zadatak da tako i ostane večeras u Pragu. Na drugoj strani, Luka Jović je još uvek mlad i može da ispravi tri sive sezone posle vatromentne dve sezone u Ajntrahtu iz Frankfurta. Jović je, barem se tako najavljuje iz okruženja Fjorentine, izborio mesto startera u finalu i pored toga što je Kabral najbolji strelac Lige konferencija sa sedam golova. Luka je završio prvenstvo podižući formu i pokazujući deo repertoara zbog kojeg je Real Madrid platio 60.000.000 evra njegov transfer.

Italijanski finalista će nastupiti bez Kastrovilija pošto nije uspeo da se oporavi od povrede dok je Vest Hem došao u Prag bez Italjiana Skamake. Sve u svemu ni Italijano ni Mojes ne mogu da se žale, imaju dovoljno materijala da pošalju na teren najbolje formacije.

Praško finale je poslednja šansa za Vest Hem da popravi utisak i ukus sezone 2022/2023. I pored velikih ulaganja i velikih očekivanja Mojes i njegovi igrači su završili šampionat mnogo bliži opasnoj zoni ispadanja nego izlaska u Evropu. Večeras mogu da okrenu za 180 stepeni sud o sezoni na isteku.

Fjorentina je bila prvi klub koji je osvojio Kup pobednika kupova 1961. godine, bio je to prvi i poslednji internacionalni trofej Toskanaca i pored toga što mogu da se pohvale da će večeras postati jedini tim koji je igrao sva četiri finala evropskih kup takmičnj: Kup/Liga šampiona, Kup pobednika kupova, Kup UEFA/Liga Evrope i Liga konferencija.

Za Ljubičaste, kako god da se završi ovaj meč, ova godina će ostati upamćena po lepom: dva finala i osmo mesto u prvenstvu su više nego dovoljni da se oceni pozitivno učinak Vinčenca Italijana i njegovih igrača. Naravno, i za toskanski klub bi osvajanje međunarodnog trofeja bio prekretnica.

FINALE LIGE KONFERENCIJE

PRAG - Fortuna arena.

Gledalaca: 19.370.

Sudija: Karlos Del Sero Grande (Španija)

FJORENTINA 4-2-3-1: Teračano - Dodo, Milenković, Ranijeri, Biragi - Amrabat, Mandragora - Gonzales, Bonaventura, Kuame - Jović

VEST HEM 4-2-3-1: Areola - Kerer, Zuma, Agerd, Kresvel - Souček, Rajs - Boven, Paketa, Benrama - Antonio

LIGA KONFERENCIJE - FINALE (PRAG)

Sreda

21.00: (2,85) Fjorentina (3,15) Vest Hem (2,80)

***kvote su podložne promenama




tagovi

Liga konferencijeVest HemFjorentina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara