(©Shutterstock, ©Star sport)
(©Shutterstock, ©Star sport)

Mađarska elita na dlanu: Ferencvaroš i dalje sila, Fehervar se pojačao, srpska kolonija u Ujpeštu

Vreme čitanja: 4min | pet. 14.08.20. | 08:52

Gradskim derbijem u Budimpešti između povratnika u elitni rang MTK-a i šampiona danas startuje najbolja liga naših severnih suseda. Predrag Rogan na klupi tima iz prestonice, Pakši jedina ekipa bez stranaca

Gradski derbi na startu. Najbolji tim druge lige protiv šampiona zemlje. Kreće elitno prvenstvo Mađarske. U petak (18.15) MTK na svom stadionu Hidegkuti Nandor dočekuje dvostrukog uzastopnog šampiona naših severnih suseda, Ferencvaroš. Zeleno-beli su prošle sezone bili superiorni u šampionatu, završili su sa 13 bodova više u odnosu na najbližeg pratioce, Fehervar.

Bila je to 31. kruna najtrofejnijeg tima u Mađarskoj. I ove sezone gigantu iz Budimpešti se daju najveće šanse da stigne do het-trika. Na klupi tima iz Budimpešte treću sezonu sedeće legenda ukrajinskog fudbala Sergej Rebrov. Cilj u novoj sezoni je napad na Ligu šampiona, a Ferencvaroš se pojačao u pauzi između dve sezone. Uloženo je 4.400.000 samo za obeštećenja. Iz zagrebačke Lokomotove stigao je albanski napadač Mirto Uzuni za 1.800.000 evra. Rebrov je prošle sezone iz Šahtjora iz Donjecka doveo zemljaka Oleksandra Zubkova. On je igrao na pozajmici u timu iz Budimpešte, a sada je otkupljen od ukrajinskog šampiona za 1.000.000 evra. U protekloj sezoni je postigao devet pogodaka i bio jedan od najboljih igrača kluba iz prestonice.

Izabrane vesti

Iz zagrebačkog Dinama je stigao mladi napadač Roko Baturina, plaćen 1.000.000 evra, dok je kao slobodan igrač stigao internacionalac iz Bosne i Hercogovine Adnan Kovačević. On je dosad igrao za poljsku Koronu. Za 600.000 evra iz rumunskog Volunatarija je došao Alžirac sa francuskim pasošem Aisa Loidani.

Klub je zadržao nosioce igre iz prošle sezone. Jedan od bitnih igrača bio je Tokmak Nguen, nesuđeno pojačanje Partizana. Ofanzivni vezista rodom iz Kenije sa norveškim pasošem, sa osam golova, bio je treći najbolji strelac tima. Imao je i osam asistencija u proteklom šampionatu. On se pre dve godine dvodio u vezu sa dolaskom u Husmku, ali je crno-beli dres obukao samo Musa Ndžaji, veliki promašaj Partizana. Prvi strelac tima u prošlom šampionatu bio je Frank Boli sa 10 pogodaka. Radi se o igraču iz Obale Slonovače koji je nekada igrao za norveški Stabek. Šampion na rosteru ima čak 18 stranaca.

Jedini koji je napustio klub je iskusni Italijan Davide Lanzafame. On je prošle sezone proveo na pozajmici u gradskom rivalu Honvedu koji ga je otkupio za 700.000 evra. Uspon Ferencvaroša poslednjih godina vezuje se za poslanika u mađarskom parlamentu iz vladajućeg Fidesa, Gabora Gubatova. On je predsednik šampiona Mađarske.

Fudbaleri Fehervara (©Reuters)Fudbaleri Fehervara (©Reuters)

Prošle sezone najveći rival Ferencvarošu bio je Fehervar, nekadašnji Videoton sa kojim je Marko Nikolić, sadašnji trener moskovske Lokomotive, osvojio titulu u sezoni 2017/2018. Najveća investicija ekipa iz Sekešfehervara je dolazak Brazilca Evandra iz CSKA iz Sofije. Fehervar je ovog leta pazario u komšiliku u Srbiji. Iz Vojvodine je stigao proteklih sezone standardni golman Lala Emil Rockov. Iz Mezekovežda je stigao najbolji igra finaliste Kupa Mađarske, Gruzin Budu Zivzivadze za 350.000 evra.

Viceešampion Mađarske ima i novog trenera, Gabora Martona, koji je stigao prošlog meseca, a potpisao je ugovor do juna 2022. godine. U napadu igra Nemanja Nikolić, napadač iz Sente koji je igrao za reprezentaciju naših severnih suseda, a stigao je početkom godine u Fehervar iz Čikaga. Od poznatijih igrača tu je i Admir Hodžić, nekadašnni fudbaler zagrebačkog Dinama.

Ova dva kluba trebalo bi da vode glavnu reč u Mađarskoj. Poslednjih godina u vrhu je Puškaš Akademije iz Felčuta. Najveće pojačanje ekipe sa Pančo arene ovog leta je Rumun iz Slavije iz Praga Aleksandru Baluta. Iz Panatinaikosa je stigao Portugalac Žoao Nunjez za 270.000 evra. Drugu sezone na kormilu tima biće Zoltan Hornjak.

Predrag Rogan (© FC Ujpešt)Predrag Rogan (© FC Ujpešt)

Honved je prošle sezone spasao sezonu trijumfom u Kupu, a gol odluke u finalu u meču sa Mezekoveždom bio je srpski veteran Đorđe Kamber koji je i dalje u klubu. Ujpešt je krajem juna preuzeo nekadašnji trener kruševačkog Napretka Predrag Rogan i spasao ga ispadanja u poslednjem kolu. Doveo je Rogan zemljake, Petra Gigića iz Partizana (pozajmica), Miroslava Bjeloša iz Napretka i Nikolu Mitrovića iz Zalaegersega. Iz Bolonje je stigao mladi Albanac Lirim Kastrati. Ujpešt je prava srpska kolonja u Mađarskoj. Osim pomenutih novajlija, starosedeoci su i golman Filip Pajović, Marko Filipović i Branko Pauljević.

Novi prvoligaši su MTK iz Budimpešte i Budafoki. Protekle sezone iz elite je ispao nekadašnji šampion Debrecin. Na klupi MTK-a sedeće nemački stručnjak Mihael Boris. Pakši je jedini klub u mađarskoj eliti koji nema stranaca.

Ovog leta u Kišvardu je otišao nekadašnji fudbaler Voždovca Lazar Zličić. On se pridružio Slobodanu Simoviću, bivšem članu subotičkog Spartaka, Slovana iz Bratislave i BATE Borisova koji je zimus stigao u ovaj mađarski klub.

MAĐARSKA 1 – 1. KOLO

Petak

18.15: (4,30) MTK (3,40) Ferencvaroš (1,80)

Subota

16.30: (2,40) Pakši (3,10) Ujpešt (2,95)

18.35: (3,10) Zalaegerseg (3,30) Fehervar (2,20)

Nedelja

16:55 (2,70) Diožđer (3,25) Mezokovežd (2,50)

19.00: (2,30) Puškaš Akademija (3,20) Honved (3,00)

Ponedeljak

19.00: (3,10) Budafoki (3,25) Kišvarda (2,25)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Mađarska 1MađarskaFerencvarošpakšiUjpeštMTK BudimpeštaPredrag RoganSergej Rebrov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara