Madrid, Torino, London... Ajaksov orkestar održao koncert i na Ostrvu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 30.04.19. | 22:55

Ni Totenhem nije imao rešenje

Očitana je lekcija Realu u Madridu, čas fudbala je održan Juventusu u Torinu, a čudesna Ajaksova fudbalska filharmonija je večeras odsvirala fudbalski koncert i na Ostrvu. 

Pobedom nad Totenhemom u Londonu od 1:0, Ajaks je jednom nogom zakoračio u finale Lige šampiona! I opet je to bilo zasluženo i čisto kao suza. Opet je bilo lepo za oko. Ponovo je to bio onaj čisti i tečni fudbal koji je omađijao Evropu ovog prleća. 

Izabrane vesti

A mogao je Ajaks i sa obe noge da zakorači u finale u Madridu. Da je Doni van de Bek bio manje sebičan, a Dušan Tadić malo manje nesebičan, mogao je Ajaks da napuni mrežu Totenhema i ode kući pevajući sa 3:0. Opet je u većem delu meča držao lekciju rivalu koji nije znao kako da parira tom prelepom fudbalu. Opet je Ajaks imao previše nonšalancije u završnici i dao nadu rivalu, ali mu nije dao šansu da uzvrati. Totenhem za 90 minuta nije stvorio pravu šansu za kojom bi mogao da plače. Retko koje polufinale Lige šampiona prethodnih godina je bilo ovako previdivo. Videlo se od prvog minuta da će Ajaks dirigovati na terenu i da će Totenhemu ostati nada u neke mini epizode i eventualno sreću. 


TOTENHEM - AJAKS 0:1 (0:1)
/Van de Bek 15/

Stadion: Totenhema u Londonu; Gledalaca: 61.000 Sudija: Antonio Mateu Lahoz (Španija)

TOTENHEM (3-5-2): Loris - Aldervajreld, Sančez, Vertongen (od 39. Sisoko) - Tripije (od 80. Fojt), Vanjama, Eriksen, Ali, Rouz (od 80. Dejvis) - Lukas Moura, Ljorente. 

AJAKS (4-3-3): Onana - Veltman, Blind, De Liht, Taljafiko - Šene (od 65. Mazraui), De Jong Van de Bek - Zijeh (od 87. Huntelar), Neres, Tadić. 


Može Poketino donekle da nađe opravdanje u neigranju udarnih igli Kejna i Sona, ali utisak je da sa ovakvom igrom Totenhema i Ajaksa, njih dvojica ne bi ni dobili mnogo lopti u završnici.   

Ajaks je od prvog minuta igrao isto ono što je igrao u Madridu i Torinu. Nije to bila nikakva luda ofanziva već samo prirodan Ajaksov stil. Tečna igra, mirnoća na lopti, napadi sa velikim brojem fudbalera istovremeno i pritisak na loptu na sredini. Ajaks je u prvih dvadesetak minuta igre imao loptu 70 odsto u posedu i skoro tri puta pasova više. Totenhem skoro da nije video loptu na početku meča, a i kada bi je imao u nogama nije znao šta da radi sa njom. Kopljanici su napadali kao osice i zatvarali sve opcije igraču koji je u posedu lopte. Izgledalo je u pojedinim trenucima kao da Ajaks ima igrača više na terenu.

Prirodan sled događaja je bio da lopta završi iza leđa Lorisa. Posle 15 minuta Ajasove dominacije, to se i desilo. Sjajni Doni van de Bek je opet kao u Torinu ušao iza leđa veznom redu protivnika, došao na granicu ofsajda i krunisao akciju koju je sam započeo. Zijeh, Taljafiko i Šene si izvukli odbranu Totenhema i omogućili Van de Beku da izađe sam pred golmana. Kao i u Torinu, maldi Holanđanin je opet imao hladnokrvnu završnicu i plasirao je loptu u ćošak.

Ajaks je nastavio da igra sa istim stavom kao da je 0:0. Nepunih desetak minuta kasnije je Van de Bek imao šansu da posle još lepše akcije potpuno nokautira Totenhem. Dugo je lopta kružila pre nego što je Tadić opet sjajno odirgao na poziciju pivota i lansirao pasom iz prve Van de Beka pred gol domaćih. Mladi Holanđanin je ovoga puta bio sebičan. Šutirao je iskosa iz nepovoljne pozicije, iako je imao Neresa samog na petercu.

Totenhem je tek u 26. minutu meča uputio prvi šut. Ljorente je gađao glavom preko gola, a potom je Vertongen morao napolje zbog povrede. Belgijanac se sudario sa saigračem Aldervajreldom i skoro se onsvestio. Njegovim izlaskom je Poketino promenio formaciju na 4-2-3-1 i pojačao vezni red sa Sisokom. Ispostavilo se da je to bila potrebna promena za Totenhem da se probudi. Spursi su sa Sisokom uspeli da uspostave balans na sredini terena i da oteraju Ajaks od svog gola.

Video je Totenhem da u pas igri ne može da parira Ajaksu i promenio je stil na proboje po bokovima, duge lopte i prekide. Murinjovo oružje od pre dve godine u finalu Lige Evrope kada ih je unervozio sa Felainijem. Od tada je Totenhem bio znatno opasniji, Aldervajreld je propustio dobru priliku glavom u finišu poluvremena. Sprusi su pokušali pritiskom na početku drugog poluvremena i uspeli da unesu malo panike u igru Ajaksa. Dele Ali je dva puta zapretio, a Ajaks nije koristio prostor koji mu se otvarao u kontrama i polukontrama. Ali Ajaks je imao i fantastičnog Matijsa De Lihta pozadi koji je dobio većinu duela sa Ljorenteom i dobrom delom neutralisao plan Poketina.

Osetio je Ten Hag da njegov tim ulazi u probleme, pa je Šenea zamenio mnogo prodornijim i bržim bekom/krilom Mazrauijem i Ajaks je od tada mogao da bira igru sa trojicom ili četvoricom u poslednjoj liniji.

Upravo je Mazraui u 78. minutu povukao po desnom krilu, ušao u šesnaesterac i pronašao Tadića na vrhu kaznenog prostora. Mogao je srpski as da šutira, bio je u sjajnoj poziciji, lopta mu je došla na levu nogu ali je odlučio da asistira Neresu koji je pogodio stativu. Bila je to druga velika propuštena šansa Ajaksa posle vođstva... A bilo je i nekoliko manjih kao kada je Tadić izblokiran u 71. minutu.

Poketino je pokušao novom promenom sistema. Uvođenjem Fojta i Dejvisa umesto Tripijea i Rouza je pomerio linije napred, stvorio prividan pritisak, ali je Totenhem do kraja ostao bez šanse. One prave, zrele, stopostotne šanse koju je čekao celu utakmicu. I nije je dočekao.

Ostaje mu nada da će dočekati u Amsterdamu, kada se vrati Son, ali tamo će Ajaks biti još opasniji i dominantniji.

(FOTO: reuters)


tagovi

Doni van de BekDušan Tadić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara