Reprezentativci Turske (©Reuters)
Reprezentativci Turske (©Reuters)

Mama, evo Turaka!

Vreme čitanja: 3min | čet. 24.03.22. | 13:53

Polufinale baraža za Svetsko prvenstvo: Italija je tradicionalno plodno tlo za teorije zavera i širenje svakojakih priča sa malo utemeljenja i puno mašte. Jedna od njih je da u Kataru ne žele da vide ni Kristijana Ronalda, ali ni Italiju

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Vekovima su odrasli plašili malu decu izrazom „Mamma li Turchi“ (Mama, evo Turaka). Na jugu Italije koji je bio izložen napadima turske mornarice i gusara od kraja 15. veka pa do bitke kod Lepanta 1571. godine, Osmanlije su sejale strah i trepet, tako je i nastao izraz koji je zamenio drugi, još čuveniji, „Hanibal je pred vratima“ (Hannibal ante portas).

Izabrane vesti

Italija je tradicionalno plodno tlo za teorije zavera i širenje svakojakih priča sa malo utemeljenja i puno mašte. Jedna od njih veoma zabavna, i pored toga što ima svoju logiku i zrno istine – što po priručniku KGB-a za širenje dezinformacija svaka lažna priča mora da ima da bi bila kredibilna – kaže da u Kataru ne žele da vide ni Kristijana Ronalda, a ni Italiju, već Tursku.

Naime, dobri poznavaoci geopolitičkih prilika znaju da je Turska zaštitnik Katara i da ima obavezu da brani i garantuje teritorijalni integritet i suverenitet emirata u Persijskom zalivu. Štaviše, Turci imaju i svoju vojnu bazu na teritoriji Katara, a na Al Džaziri ćete teško čuti bilo kakvu ozbiljniju kritiku prema Ankari ili Redžepu Tajipu Erdoganu.

20.45 (1,43) Portugalija (4,70) Turska (8,50)

Naravno, koliko god zvučala logično pomenuta teorija zavere kao i činjenica da su Katarioti, sudeći po dokazima koje su izneli najprestižniji svetski dnevnici, od Njujork Tajmsa do Gardijana, poprilično platili i korumpirali sve koje je trebalo, Turska neće biti favorizovana ni večeras protiv Portugalije, a ni u nedelju ako bude prošla meč u Portu.

Teorije zavere na stranu, biće interesantno videti duel Meriha Demirala i Kristijana Ronalda. Turčin je bio jedini prijatelj Portugalca tokom tri godine koje je CR7 proveo u Torinu. Praktično, Ronaldo nije ni sa kim komunicirao van terena osim s Demiralom. Ronaldo je čak došao lično kući kod Demirala da se pozdrave kada je Merih prešao u Atalantu, a odnos nije poremetio ni dvostruki dvoboj u grupnoj fazi Lige šampiona.

Osim Demirala u defanzivnoj fazi, Turci se uzdaju u Čalhanoglua, Undera, Akturkoglua i Jilmaza. Demiral će komandovati odbranom, a trio Čalhanoglu, Arktoglu, koga zovu „turskim Mesijem“, i Under bi trebalo da unose nemir u odbrambenu liniju Portugalaca i da obezbede upotrebljive lopte za Jilmaza.

Fatih Terim, turski fudbalski guru u intervjuu za Gazetu je upozorio i Portugalce i Italijane:

"Vi ste favoriti, ali čuvajte se Čalhanoglua može da vodi Tursku do podviga“, rekao je Terim.

20.45: (1,22) Italija (6,75) Makedonija (17,0)

Nije tajna da je trofejni stručnjak slab na Čalhanoglua u kome vidi svog fudbalskog sina, ali pored njega se uzda i u druga dva „sina“, Akturkoglua i Demirala.

TURSKA 3-4-2-1: Čakir – Serdar Aziy, Sojunku, Demiral – Zeki Čelik, Kocku, Kutlu, Čalhanoglu – Under, Akturkoglu – Jilmaz.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

BARAŽ ZA SVETSKO PRVENSTVO - POLUFINALE (JEDAN MEČ)

Četvrtak

20.45: (1,22) Italija (6,75) Makedonija (17,0)

20.45 (1,43) Portugalija (4,70) Turska (8,50)

20.45: (2,05) Švedska (3,30) Češka (4,20)

20.45: (2,90) Vels (2,85) Austrija (2,85)

***kvote su podložne promenana

Odloženo

Škotska – Ukrajina

NAPOMENA: Rusija, koja je trebalo da igra sa Poljskom, izbačena je iz takmičenja posle izbijanja rata.


tagovi

baraž za spKatar2022Fudbalska reprezentacija Turskereprezentacija TurskeKristijano RonaldoMerih Demiralreprezentacija Portugala

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara