Mateo Retegi (u sredini) slavi gol sa saigračima iz Tigrea (©AFP)
Mateo Retegi (u sredini) slavi gol sa saigračima iz Tigrea (©AFP)

Mančini u procesu stvaranja "devetke": Mateo Retegi nuđen Zvezdi, sad je novi špic Azura

Vreme čitanja: 3min | uto. 14.03.23. | 01:12

Selektor Italije izabrao špica za početak kvalifikacija za EURO

Nekada Riva, Altobeli, Meaca, Skilaći, Rosi, Bađo, Vijeri, Inzagi... Danas Imobile, Beloti, Skamaka, Raspadori, a od utakmice sa Engleskom i Mateo Retegi. Selektor Italije Roberto Mančini potvrdio je da će se napadač Boke Juniors na pozajmici u Tigreu biti na spisku igrača za start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj leta 2024.

Iako nikada nije nastupao u Italiji, 23-godišnji golgeter vuče korene sa "Čizme" i rešio je da prihvati poziv iz zemlje svojih predaka umesto da se i dalje nada mestu na spisku Lionela Skalonija, čemu su, uprkos odličnoj formi u kojoj se nalazi od prošle sezone, šanse značajno umanjene nakon što je Argentina postala svetski prvak.

Izabrane vesti

U izjavi za DAZN posle utakmice Milan - Salernitana (1:1), koju je uživo gledao, Mančini je potvrdio pisanja italijanskih medija da će Retegi nastaviti niz Argentinaca koji su zaigrali za italijansku reprezentaciju (Omar Sivori, Mauro Kamoranezi, Pablo Osvaldo, Ezekijel Skeloto...).

"Pratimo Retegija već neko vreme. Igra redovno u Argentini poslednje dve sezone, ima kvalitet koji nam trenutno nedostaje. Mislili smo da neće prihvatiti poziv, ali jeste, tako da će biti sa nama", izjavio je selektor Azura o napadaču koji je svojevremeno nuđen i Crvenoj zvezdi, ali je cena od 2.000.000 evra te 2020. godina bila previsoka za srpskog šampiona.

Iako aktuelni evropski prvaci, Italijani nisu uspeli da se kvalifikuju na nedavni Mundijal u Kataru, a taj kiks pokušaće da poprave na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Do vize za turnir koji će se održati leta 2024. pokušaće da dođu preko Engleske, Malte, Makedonije i Ukrajine. Kvalifikacije za Azure počinju 23. marta, derbijem sa Engleskom u Napulju.

"Nadam se da će biti sjajna utakmica pred punim tribinama. Čeka nas veoma jak rival i važno je da startujemo pobedom. Potrebni su mi igrači koji poštuju dres Italije i dobro se slažu kada su zajedno. Trenutno imamo dosta problema sa povredama, ali nadam se da će se neki oporaviti do utakmice", priželjkuje Mančini.

S obzirom na to da je prošle sezone redovno tresao protivničke mreže, a i u ovoj je vodeći strelac argentinskog prvenstva sa šest golova u sedam utakmica, poziv Retegiju i nije toliko iznenađenje koliko će biti ukoliko se na Mančinijevom spisku zaista nađe Andrea Kompanjo, napadač rumunskog FCSB. Primoran je selektor Azura da pruži šansu novim igračima zbog povrede Čira Imobilea i nedostatka minutaže za Đakoma Raspadorija u Napoliju i Đanluku Skamaku u Vest Hemu.

"Raspadori je važan igrač za nas, ali ne igra mnogo u Napoliju. Skamaka izlazi iz povrede i takođe mu nedostaju minuti, a igrači mogu da napreduju samo ako igraju. Skamaka, Raspadori, Njonto, Zaniolo... Nemamo mnogo opcija. Mladi igrači su nam važni, ali sve je na njima. Mogu brzo da napreduju i postanu važni za reprezentaciju", istakao je Mančini.

Pokušaće Mateo Retegi da bude jedan od takvih, a narednih dana videćemo koga je još nekadašnji reprezentativac Italije pozvao za mečeve sa Engleskom i Maltom.

Retegi se, inače, leta 2020. dovodio u vezu sa Crvenom zvezdom, ali su ga preko 20 golova prošle sezone i nastavak golgeterske forme u ovoj, preporučili daleko bogatijim klubovima, pa se trenutno pominje da je interesantan čak i Real Madridu i Mančester Junajtedu. Dobre partije u dresu Azura svakako bi mu pomogle da se uskoro preseli u Evropu.


tagovi

Roberto ManćiniRoberto MančiniMateo Retegifudbalska reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara