Nelson Palasio u duelu s Giljermom Paivom iz Olimpije (©AFP)
Nelson Palasio u duelu s Giljermom Paivom iz Olimpije (©AFP)

Medeljin gori: Atletiko Nasional na sve ili ništa, s novim trenerom juri dva gola manjka

Vreme čitanja: 4min | čet. 03.03.22. | 23:10

Kvalifikacije za Kopa Libertadores: Olimpija brani prednost od 3:1 iz Asunsiona u revanšu na stadionu Atanasio Žirardot. Restrepo dobio otkaz, Zeleni s klupe vodi Ernan Dario Erera

Završava se i druga faza kvalifikacija koja će odrediti poslednja četiri kluba koja će u sezoni 2022. ostvariti pravo na plasman u grupnu fazu Kupa Libertadores. Jedan od kontinentalnih velikana noćas (01.30) ostaje bez elitnog takmičenje na tlu Južne Amerike. Atletiko Nasional ili Olimpija iz Asunsiona, u okršaju će se po prvi put održati na stadionu Atanasio Žirardot u Medeljinu.

Paragvajci su na prvom meču u Asunsionu slavili sa 3:1. Na taj način stvorili su veliku prednost i na korak su do poslednje runde kvalifikacija, a kojoj će se naći u slučaju novog uspeha, remija ili čak minimalnog poraza. S druge strane, Kolumbijcima je potreban trijumf sa tri ili više golova, dok bi pobeda sa dva gola razlike, dvomeč odvela u jedanaesterce.

Izabrane vesti

Atletiko Nasional je mogao da ostvari i bolji rezultat u glavnom gradu Paragvaja. Imao je igru pod kontrolom i posed lopte od 60 odsto, stvario je više šansi i čak uspevao da uputi više udaraca ka protivničkom golu. Domaći su, iako s manje stvorenih šansi, ipak pokazali veću preciznost, a i dosta rano su došli u vođstvo, već posle sedam minuta meča preko Alehanda Silve. U drugom poluvremenu kolumbijski klub je već u prvom minutu stigao do izjednačenja pogotkom Barere. Nasional je na kraju izgubio kontrolu nad mečom kada je u 81. minutu Fernando Kardozo ponovo doneo prednost Olimpiji. U sudijskoj nadoknadi isti igrač ponovo je pogodio, ostavivši Paragvajce u mnogo prijatnijoj situaciji pred revanš u Medeljin. Ovim je Atletiko Nasional prekinuo niz bez poraza od četiri meča (tri pobede i jedan remi).

01.30: (1,63) Atletiko Nasional (3,60) Olimpija (5,20)

Klub iz Antiokije je poražena od Bukaramange sa 3:1 u devetom kolu Aperture. Upravo zbog ova dva poraza primorala su čelnike kluba da smene trenera Alehandra Restrepa. Trenutni vršilac dužnosti biće Ernan Dario Erera. Jedna od kritika Alehandra Restrepa je njegovo puno poverenje u Džefersona Dukea, Dorlana Pabona, koji nisu bili na najboljem nivou, ali su i dalje imali prilike da budu u startnom timu.

Sa 17 bodova (pet pobeda, dva remija i dva poraza) Verdolagosi zauzimaju treće mesto na turniru. Tri boda ispod lidera Miljonariosa, i pet bodova iznad gradskog rivala Independijente Medeljina, koji zauzima deveto mesto i prvi klub van zone plasmana za drugu fazu takmičenja.

Olimpija je u pripremama za meč ovog četvrtka imala pomoć paragvajske lige. Prošlog vikenda u prvenstvu Paragvaja održano je četvrto kolo Aperture. Fudbalski savez Paragvaja izašao joj je u susret i odložio meč sa Takuarijem, kako bi mogla da se koncentriše isključivo na pokušaj da se plasiraju u treću i poslednju rundu kvalifikacija za grupnu fazu Kupa Libertadores.

Prelazak u završnu fazu smatra se ključnim, jer eliminacija u drugoj fazi ostavlja tim bez mogućnosti bilo kakvog učešća na međunarodnoj sceni. Po dolasku u treću etapu, čak i ako ne ostvare mesto u Libertadoresu, kao utehu imaju prelazak u drugo po jačini kontinentalno takmičenje, Kopa Sudamerikanu.

Olimpija je za razliku od Nasionala morala da počne od prve runde kvalifikacija. Kampanju je započela u prvoj fazi pobedivši peruanskog predstavnika Sezara Valjeho ukupnim rezultatom 3:0. Klub iz Asunsiona brani niz od deset mečeva bez poraza. Poslednji neuspeh doživeo je 26. novembra prošle godine od Libertada, rezultatom 3:2, u meču za završni turnir Klausure. Od tada je zebeleženo sedam pobeda i tri remija. U novom izdanju turnira Apertura 2022. godine, sa pet bodova (jedna pobeda i dva remija) i jednom utakmicom manje, Olimpija zauzima peto mesto na tabeli. Sedam bodova ispod lidera Sero Portenja, a sa kojim im narednog vikenda sledi okršaj.

U pogledu direktnih sučeljavanja ovih timova, od ukupno sedam susreta zaključno sa onim od prošle nedelje, Olimpija je ostvarila četiri pobede, dok je Nasional trijumfovao u dve, a preostali sukob završen je nerešenim ishodom. Još jedna činjenica koju vredi zapamtiti je da se nikada nisu susreli u Medeljinu, jer kada god je Nasional bio domaćin u prethodnim susretima, jednom se igralo u Bogoti, drugi put u Santijago de Čileu, a poslednji put u San Kristobalu.

Kolumbijski velikan, do danas ukupno je odigrao 29 utakmica protiv paragvajskih klubova u raznim kontinentalnim takmičenjima pod okriljem KONMEBOL-a. Opšti utisak je izuzetno povoljan za Atletiko Nasional, koji je ostvario 14 pobeda, osam remija i sedam poraza. Što se tiče statističkih podataka kao domaćin, Zeleni su odigrali 14 susreta od kojih su osam rešili u svoju korist, četiri puta su remizirali i dva puta su doživeli poraz.

Kroz istoriju sukoba na međunarodnoj fudbalskoj sceni Južne Amerike, glavni rival Atletiko Nasionalu iz ove južnoameričke države bila je upravo Olimpija. Između 1989. i 1991. godine, odigrali su jedno finale, u kome je po prvi put neki kolumbijski klub podigao pehar Oslobodioca Amerike i dva polufinala.

KOPA LIBERTADORES, KVALIFIKACIJE - 2. KOLO (REVANŠI)

Utorak

Monagas - Everton 1:0 (0:0) /prvi meč 0:3/

/Gonzales 46/

Sreda

Fluminense - Miljonarios 2:0 (0:0) /prvi meč 2:1/

/Vilijan 61, Arijas 73/

Strongest - Plaza Kolonija 3:0 (2:0) /prvi meč 0:2/

/Amaral 2, Prost 6, 59/

Guarani Asunsion - Amerika Mineiro 2:3 (2:0), penalima 4:5 /prvi meč 1:0/

/Fernandez 13, Kaseres 15 - Paulista 59, 74, Vaskez 90+2ag/

Universidad Katolika - Bolivar 2:0 (2:0) /prvi meč 1:1/

/Zamora 10, Dijaz 35/

Četvrtak

Estudijantes - Audaks Italijano 2:0 (1:0) /prvi meč 0:1/

/Rožel 45+1, Dijaz 84/

Univesitario - Barselona 0:1 (0:0) /prvi meč 0:2/

/Martinez 66/

Petak

01.30: (1,63) Atletiko Nasional (3,60) Olimpija (5,20) /prvi meč 1:3/

*** kvote su podložne promenama


PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa LibertadoresOlimpija AsunsionAtletiko Nasional

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara