Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mesi ima šansu za istorijski mundijalski podvig koji je Maradoni '86 izmakao za dlaku

Vreme čitanja: 2min | čet. 15.12.22. | 15:20

Argentinac u finalu ima priliku da postane jedini fudbaler u istoriji koji je okončao Svetsko prvenstvo kao najbolji strelac i asistent

Nikada se u fudbalskoj istoriji nije dogodilo da jedan igrač okonča Svetsko prvenstvo kao istovremeno najbolji strelac i asistent. Lionel Mesi je na dobrom putu da to promeni, a kako bi se nezapamćeni podvig zaista dogodio, Mesiju su u finalu potrebni najmanje gol i asistencija protiv Francuske.

Naime, prva zvezda Argentine postigla je pet pogodaka, isto koliko i Klijan Mbape u taboru Francuske. Usput je Mesi namestio tri gola saigračima, a iste brojke imaju Hari Kejn, Bruno Fernandeš i Antoan Grizman. Dakle, uz jedan postignut i jedan namešten gol u finalu, Mesi bi mogao da pomeri još jednu granicu koja bi dala poseban pečat potencijalnom krunisanju Argentine.

Izabrane vesti

Mogao, zbog toga što nije isključeno da bude izjednačen sa jednim ili više fudbalera na vrhu liste strelaca. Ako bude u egalu samo sa jednim, najrealnije Mbapeom, FIFA kaže da u tom slučaju presuđuje veći broj asistencija, a ukoliko je više od dva igrača imaju isti broj golova, onda je u prednosti onaj sa manje minuta provedenih na terenu.

KVOTE ZA NAJBOLJEG STRELCA PRVENSTVA

Mesijeve misli de fakto neće biti usmerene na individualno dostignuće, već na jedini trofej koji nedostaje njegovoj grandioznoj kolekciji, trofej koji bi ga gotovo izvesno i prema mišljenju mnogih odvojio u najvećeg među najvećima.

Da okonča Mundijal kao najbolji golgeter i paker nije uspeo ni legendarni Dijego Armando Maradona, iako je 1986. godine kada je Argentini doneo, za sada poslednju titulu prvaka sveta, ostao kratak za dlaku. Namestio je Maradona u Meksiku najviše golova, čak pet i postigao ih je isto toliko. Međutim, po pet su imali Butragenjo i Kareka, dok je Gari Lineker sa šest pogodaka bio Zlatna kopačka pomenutog Mundijala.

Najbliži istoriji 2010. godine bio je Tomas Miler koji jeste bio najbolji strelac sa pet golova (David Vilja, Vesli Snajder i Dijego Forlan imali isto), ali nije bio najbolji paker jer je upisao tri asistencija kao i Kaka, Mesut Ozil, Dirk Kajt i Bastijan Švajnštajger, ali je Kaka proveo najmanje minuta na terenu.

LISTA STRELACA

Lionel Mesi (5) - (6 utakmica, 540 minuta)

Kilijan Mbape (5) - (6 utakmica, 477 minuta)

Hulijan Alvarez (4) - (6 utakmica, 364 minuta)

Olivije Žiru (4) - (5 utakmica, 383 minuta)

LISTA ASISTENATA

Bruno Fernandeš (3) - (4 utakmice, 357 minuta)

Hari Kejn (3) - (5 utakmica, 404 minuta)

Antoan Grizman (3) - (6 utakmica, 467 minuta)

Lionel Mesi (3) - (6 utakmica, 540 minuta)


tagovi

fudbalska reprezentacija ArgentineLionel MesiKatar2022Dijego Armando MaradonaMaradona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara