Lukaku i Lovren 2013. na Maksimiru (© AFP)
Lukaku i Lovren 2013. na Maksimiru (© AFP)

Mogu da pričaju da nije kraj, ali ovo je smrt zlatne generacije: Počelo je na Maksimiru, sa Hrvatskom se i završilo (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.12.22. | 19:07

Sećate li se kad je Lukaku dao dva gola Pletikosi? Sedmorica premašila granicu od 30 godina

Život ponekad ume da bude okrutan. Sport pogotovo. Pre ili kasnije namiri sve račune. Osetili su to na svojoj koži Belgijanci, ponajviše Romelu Lukaku, u večeri kad im se smrklo pred očima skoro da se zvanično okončao ciklus takozvane Zlatne generacije.

Projektovana da osvoji veliko takmičenje, iz Katara se vraća posramljena, kao treća u Grupi F, sa neizvesnom budućnošću i tragičnom prošlosti. Sa Hrvatima je počelo, sa Hrvatima se i završilo. Simbolično.

Izabrane vesti

Bila je jesen 2013. kad su Crveni đavoli slavili na Maksimiru 2:1 i tako ostvarili jednu od presudnih pobeda u kvalifikacijama za Prvenstvo sveta 2014. u Brazilu. Gle čuda, dvostruki strelac za selekciju Marka Vilmotsa bio je baš Romelu Lukaku, tragičar iz Dohe (promašio četiri velike šanse). Pre devet godina je nadmudrio Stipe Pletikosu i ta utakmica smatra se prekretnicom Belgijanaca, jer je lansiran novi, mladi, talentovani tim, od koga se očekivalo da napravi značajan rezultat.

Među stativama je bio Tibo Kurtoa; u odbrani Tobi Aledrvejreld, Danijel van Bujten, Nikolas Lomberts, Jan Vertongen; na sredini Aksel Vitsel, Kevin de Brujne, Manuel Felaini, Stiven Defur i Eden Azar; u špicui je bio Romelu Lukaku.

Od tih 11 startera čak sedmorica su bila akteri presudnog duela sa Kockastima na stadionu u Al Rajanu.

U međuvremenu se tim dopunjavao, povremeno menjao, ali je okosnica ostala ista. I ništa vredno pomena nije uradila. U Brazilu kraj u četvrtfinalu od kasnijeg finaliste Argentine (0:1), u Rusiji zastoj u polufinalu od pobednika, Francuske (0:1), u Kataru slom. Na završnim turnirima Prvenstva Evrope još pogubnije: 2016. u Francuskoj eliminacija u četvrtfinalu od Velsa (uz dužno poštovanje, to je limitirana ekipe), prošle godine na istoj stepenici od aktuelnog vladara Starog kontinenta, Italije.

I to je – kraj. Jer, kako je zapavio Kevin de Brujne pre neki dan, ovaj tim je suviše star. Potkrepljeno brojkama. Jan Vertongen i Dris Mertens imaju po 35 godina, Tobi Aledrvejreld i Aksel Vitsel po 33, Eden Azar, Kevin de Brujne i Toma Munije po 31, Romelu Lukaku 29... Za mnoge je ovo kraj, poslednje veliko takmičenje. Čak i ako, primer radi, De Brujne i Azar reše da igraju još malo izvesno neće biti na pređašnjem nivou. Nisu to bili ni u Dohi, a videli smo kako se muče čak i najbolji fudbaleri 21. veka, koliko god da žele Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi su samo senke nekadašnjih velikana.

Uslediće sad priče o smeni generacije, ozvaničen je odlazak sa klupe Roberta Martineza (utisak je da su se reprezentativci zasitili Španca, a i on njih posle šest godina saradnje) i jedan mit o tome kako je ova selekcija pravljena da osvoji nešto prekriće velo zaborava.

Ne, ne mislim da je ovo kraj Zlatne generacije. Ja sam i dalje veoma mlad i ima Belgija još talentovanih fudbalera, koji će u budućnosti dati sve od sebe“, uverava Žeremi Doku (20).

Teško je poverovati da će Belgija napraviti bolji tim od aktuelnog. Još jedna velika šansa je propuštena. Ostaće zapisano da je sve počelo u Hrvatskoj, da se protiv Hrvatske i završilo.


tagovi

Fudbalska reprezentacija BelgijeMundijalSvetsko prvenstvo 2022Katar2022Kevin de BrujneEden AzarRomelu Lukaku

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara