Lukaku pred golom Hrvatske (© Reuters)
Lukaku pred golom Hrvatske (© Reuters)

To nije Big Rom, to je Big promašaj! Romelu Lukaku zakopao Belgijance i izbacio ih sa Mundijala (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.12.22. | 17:55

Hrvati preživeli ofanzivu rezervnog napadača Crvenih đavola i plasirali se u osminu finala – 0:0

Svaka čast na klupskoj karijeri, imenima ekipa za koje je igrao, što je povukao Inter do skudeta, alal vera i za status najboljeg strelca u istoriji reprezentacije Belgije, ali Romelu Lukaku se iz Katara vraća kao – tragičar. Protiv Kanade nije igrao zbog povrede, na meču sa Marokom proveo samo završnih devet minuta na terenu, u odlučujućem susretu sa Hrvatskom promenio tok utakmice, ne i rezultat, jer su njegovi veliki promašaji koštali selekciju Roberta Martineza i uticala da ostane početnih 0:0, samim tim da se jedan od favorita iz senke vrati kuću posramljen već posle grupne faze.

U direktnom okršaju za mesto u osmini finala, Crveni đavoli nisu ličili na tim iz kvalifikacija, a jesu na onaj iz uvodna dva meča. Mlitav, nikakav, negledljiv, užasan... Sve dok na teren nije kročio snažni centarfor, umesto startera Drisa Mertensa. Odluka da Lukaku dobije šansu početkom drugog poluvremena poboljšala je igru zvanično druge reprezentacije na FIFA rang listi, linije timna su pomerene ka Dominiku Livakoviću i kad se očekivala presuda zatajio je čovek od koga se očekivalo da bude odlučujući faktor, kad već u dosadašnjem toku turnira nisu mogli neprepoznatljivi Kevin de Brujne, Eden Azar, Janik Fereira Karasko... Ova dvojica poslednjih su se nekad bavili fudbalom. Sad igraju neki drugi sport. Drugog objašnjenja nema.

Izabrane vesti

Isto tako je teško razumeti kako rasan centarfor kakav je Big Rom nije realizovao četiri velike šanse. Najpre u 49. minutu kad je petljao Karasko, a udarac centarfora Intera ukrotio Livaković, pa u 61. kad je sa peterca uzdrmao stativu u najboljoj šansi utakmice, pa dva minua kasnije posle ubacivanja De Brujnea kad je tukao glavom, onda i u poslednjem minutu pošto ga je posle centaršuta Edena Azara lopta pogodila u grudi i pala pred gol-liniju. Ozbiljan centarfor to sebi ne sme da dozvoli.

Belgija se iz Dohe vraća posramljena. Dala je samo jedan gol. Jedva, u završnici prvog poluvremena duela sa Kanadom. Jedna od ofanzivno najpotentnijih reprezentacija sveta ubila je i sebe i loptu i fudbal... Nije ni zaslužila da prođe.

Hrvati jesu. Ako ništa drugo, dobro su organizovani. Podigli su se posle razočaravajućih 0:0 sa Marokom, lako preokrenuli rezultat protiv Kanade, a onda u odlučujućem susretu pokazali dovoljno znanja u prvom delu (bili bolji rival) i umalo stigli do prednosti. Već posle deset sekundi šansu je imao Ivan Perišić, kasnije je Entoni Tejlor iz krajnje čudne situacije poništio penal, bilo je još nekoliko situacija da pogodak, ali nije dozvolio Tibo Kurtoa.

U drugom delu selekcija Zlatka Dalića jeste trpela pritisak, ali nije gubila glavu. Odbranila se i dobila neočekivanog saveznika u liku neprepoznatljivog Romela Lukakua. Ovog četvrtka omiljenog i Hrvatskoj i omraženog u Belgiji.


SVETSKO PRVENSTVO, GRUPA F - 3. KOLO

HRVATSKA - BELGIJA 0:0

Doha

Stadion: Ahmad Bin Ali

Sudija: Entoni Tejlor (Engleska)

Žuti kartoni: Dendonker (Belgija)

HRVATSKA (4-3-3): Livaković – Sosa, Gvardiol, Lovren, Juranović – Kovačić (od 90+2. Majer), Modrić, Brozović – Perišić, Livaja (od 64. Petković), Kramarić (od 64. Pašalić).

BELGIJA (3-4-3): Kurtoa – Dendonker (od 72. Tilemans), Aldervejreld, Vertongen – Menije (od 87. E. Azar), Vitsel, De Brujne, Kastanj – Karasko (od 72. Doku), Mertens (od 46. Mertens), Trosar (od 59. T. Azar).

GRUPA F

Hrvatska - Belgija 0:0

Kanada - Maroko 1:2 (1:2)

/Larin 40 - Zijeh 4, En Nesiri 23/



tagovi

fudbalska reprezentacija hrvatskeFudbalska reprezentacija BelgijeMundijalSvetsko prvenstvo 2022Katar2022Romelu Lukaku

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara