Pogodak Morate (© Reuters)
Pogodak Morate (© Reuters)

Možda Španija ima zlatne dečake, ali zna se da je tata – Morata! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 27.11.22. | 21:51

I Nemci produktivnijeg napadača od startnih držali na klupi, na kraju 1:1 u planetarnom klasiku

Ponekad to izgleda dopadljivo, možda je pomalo veštački napravljena euforija oko dece, talenat svakako imaju, ali put od potencijala do vrhunskog napadača bi tek trebalo da pređu. Da deca koju rukom miluje Luis Enrike postanu odrasli, sposobni da reašavaju zahtevne utakmice na najvišem nivou. Sve je to lepo u Primeri i u duelu sa nedoraslom Kostarikom, ali Feran Tores, Pedri i Gavi su daleko od statusa kakav uživa Alvaro Morata. Neka je i rezerva, neka mu ne ide u klubu, neka trpi kritike, špic Atletiko Madrida je i dalje marka.

Dok ostali prckaju loptu, muljaju, petljaju, nerivraju sebe i ceo svet promašajima, dotle je Morati bilo potrebno svega osam minuta na terenu da otključa bravu Nemačke i u jednom od klasika planetarnog fudbala pokaže kako je selekcija Luisa Enrikea u ovom trenutku svemirski brod za sastav Hansija Flika. Proboj Đordija Albe, utrčavanje Morate i reakcija ispred korpulentnog Niklasa Zilea koji ima problema da sačuva i protivnike u Bundesligi, a kamolu na Mundijalu, za vođstvo Crvene furije.

Izabrane vesti

Ne i pobedu, pošto je i Pancer divizija držala na klupi napadača koji daje golove. Tomas Miler u ulozi startnog špica nije ušao u šansu, Džamal Musijala je zaustavljen iako je imao svetlih trenutaka, Serž Gnabri znatno manje uticaja nego kad igra za Bajern, pa je u takvim okolnostima morao da uđe Niklas Filkrug i kreira izjednačenje u Grupi E  – 1:1.

Na kraju se ispostavilo da se sudar talenata (Pedri i Musijala) pretvorio u obračun napadača rođenih početkom 90-ih (Morata iz „klase 1992“, Filkrug pripada generaciji 1993), čime je opovrgnuta teza da na mlađima svet ostaje. Kretnje i realizatorske sposobnosti potcenjenih špiceva Španije i Nemačke napravile su razliku u korist timova koji imaju budućnost, ali se ona još čeka. Mada, brojke ilustruju da je Musijala bio pretnja po odbranu rivala, da su ga često zaustavljali faulovima...

Deluje da će do nje pre stići Španci. Ako ništa drugo bliži su osminu finala. Nisu potvrdili plasman, međutim, suštinski su tu. U poslednjem kolu igraju sa Japanom i 99 odsto će sa prvog mesta u nokaut fazu, dok će Pancer divizija imati komplikovan zadatak: da savlada Kostariku i nada se kako će Crvena furija opravdati ulogu favorita protiv Azijata. S tim da zbog pobede Latinoamerikanaca nad Japanom svi imaju šansu da prođu...

Španci jesu bili bolji, međutim, nisu znali da iskoriste trenutak. Ni kad su na prepad pokušali preko Danija Olma (Manuel Nojer skrenuo udarac na prečku), ni u nastavku kad su se oslonili na kontre i čekali šansu za završni udarac, iako su nekoliko puta pobegli Morata i rezervista Niko Vilijams. Između – Feran Tores. Ponekad je teško razumeti šta stručnjaci vide u njemu, ali običan navijač uočava da mu fali nekoliko slova da bi bio produktivan kao „pravi“ Tores. Fernando. Taj je Nemcima dao gol kad je trebalo.

Nemačka bolja nego protiv Japana. Staložena, mirna, koncentrisana sat vremena. Sjajno je odigrao Raum po levoj strani, zatvorio glave poluge rivala po krilu, međutim, kao i protivniku nešto je nedostajalo. Realizacija. Flik se oslonio na prekide i fizička nadmoć umalo da mu se isplati, pošto je pred kraj prvog dela na ubacivanje Kimiha pogodio Ridiger, ali je gol poništen zbog ofsajda.

U drugom delu Elf se probudio tek posle pogotka Morate. Uveo je Flik Sanea i Filkruga (Haverca nije) i to mu se isplatilo, jer je centarfor Verdera jedini poentirao. Mogao je i mladi Musijala (ramenom mu odbranio Simon), Kimih (posle greške golmana Atletik Bilbaa), u nadoknadi i Liroj Sane...

Nešto tu fali. Da li će to bit protiv Kostarike? Teško je reći, jer niko nije očekivao da Tikosi posle dva kola budu ispred četvorostrukog prvaka sveta.


ŠPANIJA – NEMAČKA 1:1

/Morata 62 - Filkrug 83/

Doha

Stadion: Al Bajat

Sudja: Dani Makeli (Holandija)

Žuti karton: Buskets, Gorecka (Španija), Kerer, Kimih (Nemačka)

Španija: Simon – Karvahal, Rodri, Laport, Alba (od 82. Balde) – Buskets, Gavi (od 66. Koke), Pedri – Feran Tores (od 54. Morata), Olmo, Asensio (od 66. Vilijams).

Nemačka: Nojer – Kerer (od 70. Klosterman), Zile, Ridiger, Raum (od 87. Šloterbek) – Kimih, Gorecka – Gnabri (od 85. Hofman), Gundogan (od 79. Sane), Musijala – Miler (od 70. Filkrug).

SVETSKO PRVENSTVO (GRUPA E) - 2. KOLO

Nedelja

Japan - Kostarika 0:1 (0:0)

/Fuler 81/

Španija - Nemačka 1:1 (0:0)

/Morata 62 - Filkrug 83/

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Fudbalska reprezentacija ŠpanijeFudbalska reprezentacija NemačkeKatar2022Alvaro MorataNiklas FilkrugSvetsko prvenstvo 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara