Grizman, Mbape i Žiru (Reuters)
Grizman, Mbape i Žiru (Reuters)

Na putu ka večnosti: Devetorica Francuza na tragu drugog Zlatnog globusa

Vreme čitanja: 3min | čet. 15.12.22. | 10:25

Ako Trikolori osvoje Mundijal i Mbape dođe do drugog pehara, imaće realne šanse da pojuri Peleov status fudbalske jedinstvenosti

Fudbalska istorija pamti Pelea kao jednog čoveka koji je tri puta bio šampion sveta. Legendarni Brazilac je osvajao Mundijale 1958, 1962. i 1970. godine, a jedan Zlatni globus manje imaju, od 1930. godine i prvog Svetskog prvenstva do danas, samo dvadesetorica fudbalera. Trinestorica su bili Peleovi saigrači u pohodima na svetsku krunu krajem šeste i početkom sedme decenije prošlog veka, plejadu Brazilaca kompletiraju Zuba Ronaldo i Kafu, a među njima četvorica Italijana (Đuzepe Meaca, Đovani Ferari, Gvido Maseti i Eraldo Monceljo), kao i Argentinac Danijel Pasarela (1978. i 1986).

Odabrano društvo moglo bi značajno da se uveća u nedelju nakon finala Mundijala u Kataru između Argentine i Francuske jer čak devetorica Francuza pretenduju na drugo uzastopno zvanje šampiona planete. Toliko je istih imena našlo se na aktuelnom spisku Didijea Dešana, kao i na listi fudbalera koji su 2018. godine bili najbolji u Rusiji.

Izabrane vesti

Ukoliko sruše snove Argentincima i Lionelu Mesiju, petorica od devet Trikolora među kojima su Igo Loris, Benžaman Pavar, Rafael Varan, Antoan Grizman, Olivije Žiru, Kilijan Mbape, Lukas Ernandez, Usman Dembele, Alfons Areola moći će da se pohvale da su osvojili dva Zlatna globusa igrajući standardno na oba prvenstva. Na tragu istorije bili bi i Pol Pogba, Ngolo Kante i Prenel Kimpembe, ali su ih povrede udaljile sa ovogodišnjeg Svetskog prvenstva.

Igo Loris je samo na jednoj utakmici 2018. godine ustupio mesto Stivu Mandandi, a ni u Kataru nije imao adekvatnu konkurenciju među stativama budući da najbolji golman Serije A, Milanov Majk Menjan, nije putovao na planetarnu smotru zbog povrede. Rafael Varan je odigrao svaki minut u Rusiji, da bi u Kataru, nakon propuštene premijere protiv Australije, počeo svaki naredni meč. Antoan Grizman je 2018. godine odigrao maestralan Mundijal i četiri godine kasnije ništa se po tom pitanju nije promenilo, osim pozicije, pošto ga je Dešan silom prilika spustio sa desetke u centralni deo veznog reda i ispostavilo se ubo bingo.

Ostaju još Kilijan Mbape i Olivije Žiru. Zvezda Pari Sen Žermena je briljirala u Rusiji sa 19 godina, a igrama i učinkom na Bliskom istoku otvorila je objektivnu polemiku o tome hoće li u naredne četiri ili osam godina skinuti Miroslava Klosea sa čela liste najboljih strelaca u istoriji Mundijala. Ako se okiti i drugom svetskom krunom pre 24. godine, imaće vrlo realne šanse da pojuri Peleov jedinstveni fudbalski status.

Kada je reč o Žiruu, veteran je sa četiri pogotka zapušio usta svima onima koji su naglašavali da je prethodno Svetsko prvenstvo okončao bez ijednog udarca u okvir.

Ostaju Pavar, Ernandez, Dembele i Areola. Pavar je bio otkrovenje Svetskog prvenstva u Rusiji i tako leta 2019. godine obezbedio sebi transfer u minhenski Bajern. Lukas Ernadez je 2018. godine bio standardan na levom beku i Dešanov plan je bio da scenario ponovi i u Kataru. Međutim, povreda je već u prvoj utakmici udaljila Lukasa sa terena do kraja Mundijala, a otvorila šansu njegovom rođenom bratu Teu da pokaže zašto slovi za najboljeg levog beka Evrope.

Do drugog mundijalskog pehara mogao bi i Usman Dembele koji je u Dohi poprilično standardan, dok je pre četiri godine u Rusiji, nakon grupne faze presedeo na klupi utakmicu osmine finala protiv Argentine, polufinale sa Belgijom i finale protiv Hrvatske, a u četvrtfinalu upisao svega dva minuta protiv Urugvaja.

Za kraj, Alfons Areola je na putu da postane dvostruki šampion sveta iako nije odigrao ni minut. U nedelju, između 18.00 i 19.00, saznaćemo da li će i golman Vest Hema jednog dana moći da priča unucima da je bio član ekipe koja je dva puta za četiri godine pokorila planetu.


tagovi

Fudbalska reprezentacija FrancuskeOlivije ŽiruAntoan GrizmanKilijan EmbapeHugo Loris

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara