Miloš Teodosić i Kevin Panter (©Star Sport)
Miloš Teodosić i Kevin Panter (©Star Sport)

Miroslav Nikolić: Partizanu blaga prednost; Teo Zvezdin ključ, neko mora da iskoči umesto Pantera

Vreme čitanja: 6min | pon. 13.05.24. | 13:24

"Dosta živaca biće potrebno da se izgura ova serija. Svaka utakmica će biti povuci-potegni, na jednu loptu. Ne očekujem ni u jednoj utakmici da će neko da dobije sa 20 razlike", kaže iskusni trener za Mozzart Sport

Večiti derbi je sam po sebi posebna utakmica, a kada duel dva najveća srpska kluba odlučuje o šampionu Jadranske lige, e to je događaj kao nijedan drugi!

Okršaji u Evroligi jesu druga dimenzija, ali svaki put kada se Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda nađu u utakmici ili seriji za trofej, borbena gotovost je naročito visoka, čak i preko maksimalnih granica. Po četvrti put gledaćemo duele beogradskih velikana za pehar šampiona Jadranske lige. Crvena zvezda ima prednost domaćeg terena, Partizan Mozzart Bet veliki motiv da odbrani tron i zadrži prednost u odnosu na najvećeg sportskog rivala u broju osvojenih titula regionalnog prvaka, a oba tima imaju isti cilj - da odlaskom na krov Jadrana ukrase turbulentnu sezonu i poprave utisak.

Izabrane vesti

Iskusni trener Miroslav Nikolić blagu prednost u ovogodišnjem ABA finalu daje Partizan Mozzart Betu, ali smatra da će sitnice da odluče pobednika i podseća da nas je istorija učila da nije uvek bolji tim taj koji dobija.

"Svi smo znali da će Crvena zvezda i Partizan igrati finale ili smo bar očekivali to", počinje Nikolić razgovor za Mozzart Sport i dodaje:

"Večiti rivali su bili najbolji i zaslužili su da budu ovde. Moja prva i najveća želja je da pobedi košarka. Dva sve bude fer i sportski, regularno, pa neka bolji pobedi i ide u Evroligu".

Crvena zvezda ima prednost domaćeg terena, Partizan Mozzart Bet je ipak branilac krune...

"Partizanu dajem blagu prednost u finalu. Ovo je ipak večiti derbi i nikad se ne zna ko će da pobedi, čak i kada si slabiji možeš da dobiješ. Dosta toga zavisi i od publike i atmosfere koja će verovatno biti nalik svemu što smo dosad gledali u Evroligi. Svi znamo da je veliki ulog jer samo jedan sigurno ide u Evroligu, a ako zaista bude tako onda će finale biti još vatrenije. Ne bih iskreno merio ko je bolja ekipa, jer je to sad malo glupo. Ali, obe su došle do finala i to dovoljno govori o njima".

Da nakratko skrenemo sa teme finala, kako gledate na to da se uopšte razmišlja o mogućem učešću samo jednog večitog rivala u Evroligi, iako su pre svega bili ubedljivo najgledaniji?

"Ovo što mi radimo, to nema nigde na svetu, da svaki derbi bude po 25.000 ljudi. Zato se stalno pitam kako je moguće da naša dva kluba nemaju garantovano učešće u Evroligi? Zvezda i Partizan su naše institucije, a tamo imate neke sa po dva-tri učesnika koji ne zaslužuju da ih imaju. Pa, čekajte ljudi. Mi smo vicešampioni sveta, košarci smo kroz istoriju, a i sad dali mnogo. Mora da se gledaju rezultati reprezentacije i sve ostalo. Sada smo imali dve sezone da igraju oba tima, pa bi neko da vraća na jedan. To nema smisla, zbog publike i svega ostalog. Dajte onom drugom specijalnu pozivnicu i gotovo".

Pošto ste rekli da dajete blagu prednost Partizan Mozzart Betu, možete li da nam kažete zašto tako razmišljate?

"Partizan je ove sezone generalno bolje igrao od Crvene zvezde u Evroligi. Partizan je izgubio jedno sedam-osam utakmica na jednu loptu i sada bi mogao taj izostanak sreće u tim utakmicama da im se vrati kroz finale. Da počnu da dobijaju utakmice na jednu loptu, na koš ili dva razlike. Zvezda je dosta ranije ostala bez šansi čak i za plej-in, ali jeste bila prva u ABA ligi... Nisam taj tip da dajem nekom prednost kad su u pitanju Zvezda i Partizan, obe ekipe su jako kvalitetne i nijanse odlučuju, imaju dosta stranaca na obe strane... Ovo je emotivna igra, živci nategnuti, veliki ulog".

Od Budućnosti iz 2018. godine nismo videli da titulu osvoji tim koji nema prednost domaćeg terena u finalu. S obzirom da ste dali blagu prednost Partizanu, znači da očekujete da se tako nešto dogodi?

"Naravno. Očekujem čvrstu borbu, dosta živaca biće potrebno da se izgura ova serija. Svaka utakmica će biti povuci-potegni, na jednu loptu. Ne očekujem ni u jednoj utakmici da će neko da dobije sa 20 razlike".

Koga očekujete da nosi ovu seriju kod Partizan Mozzart Beta?

"Kada govorimo o Partizanu, svi znamo da će Zvezda da baci karte na to da sačuva Pantera, ali ja očekujem da bitnu ulogu odigra neko drugi, Naneli ili možda neko iz centarske linije. Imaće više prostora i moraće da podigne nivo, da odigra bolje nego dosad. Pa, Aleksa je odigrao jako dobru utakmicu u majstorici protiv Budućnosti, ubacio 20 poena, morao bi i on da povuče više", priča popularni Muta i dodaje:

"Mogao bi Kaminski da bude taj za Partizan. Shvatio je neke stvari kroz sezonu, adaptirao se na uslove i atmosferu ovde. Nekom treba mesec, nekom tri meseca ili godinu dana da se navikne na sve to, a neko se nikada ne privikne na košarku ovde i sve što nosi igranje za večite. On je uspeo to da prelomi i postane jako bitan za Partizan, kao i Ledej koji uvek igra nadahnuto protiv Zvezde".

A, ko bi kod Crvene zvezde mogao da bude važan faktor?

"Po meni je Teodosić ključan igrač Zvezde. Sa njim je mnogo lakše igrati. Ako uspe da poveže svojih 10-15 minuta, siguran sam da će da ih odradi jako dobro. Zna da razigra, zna da postigne koš, da reši utakmicu, ima tajming, ogromno iskustvo... Za Zvezdu je ključno da on igra dobro u ovoj seriji. Njegov pik se teško brani. Takođe bih dodao Nedovića. On je igrač nadahnuća. Voli da igra jedan na jedan, ima start, cug što mi treneri kažemo. On može u polukontri da odigra dosta dobro. Ako pogodi dve-tri trojke na startu, biće jako opasan za Partizan", kaže iskusni stručnjak i nastavlja:

"Mali Topić se vratio, počeo je da igra i Tompkins, ali treba videti koliko mogu. Pitanje je koliko je Topić spreman za finale i pre svega, treba se setiti da on nema iskustva ovakvih utakmica, iako je vanserijski talenat. Videćemo kako će odigrati posle povrede i dugog oporavka, verovatno postoji i malo straha. Ne treba očekivati mnogo, šta god da uradi biće dobro. Od Tompkinsa se ipak očekuje mnogo, jer ima dosta iskustva".

Da li očekujete da treneri donesu nešto novo iz taktičkog ugla?

"Da, očekujem neke taktičke realizacije na obe strane, baš me zanima da vidim da li će biti nešto novo. Ipak se radi o dva vrhunska stručnjaka, pogotovo je to Željko Obradović. Uvek ima prostora za neke stvari. Sve se zna kada pričamo o tome ko će da čuva Pantera ili Teodosića, ali za neke minijature uvek ima prostora. Moraće i jedni i drugi da reaguju na određene taktičke varijante koje se čuvaju samo za finale".

FINALE JADRANSKE LIGE

Ponedeljak:

20.30: (1,60) Crvena zvezda (16,0) Partizan Mozzart Bet (2,65)

Sreda:

19.30: Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet

Nedelja:

21.00: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda

Utorak, 21. maj*

Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda

Subota, 25. maj**

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet

* - Ako bude potrebe;

** - Ako bude potrebe, postoji šansa da se promeni termin.


tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetKK Crvena zvezdaMiroslav NikolićMiroslav Muta NikolićFinale Jadranske ligeABA ligaMiloš TeodosićKevin PanterTrej TompkinsNemanja NedovićAleksa Avramović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara