Fudbaleri Milana (©Reuters)
Fudbaleri Milana (©Reuters)

Nedelja u Seriji A: Milan juri bod za Ligu šampiona, Juventus slamku spasa, a Lacio drugo mesto

Vreme čitanja: 7min | ned. 28.05.23. | 13:38

Derbi u Torinu, stižu Rosoneri (20.45). Bjankoneri ne mogu da računaju na Vlahovića, Pogbu, Fađolija i De Šilja, dok je polufinalista evroelite oslabljen odsustvom Benasera, Florencija i Ibrahimovića

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Pretposlednje kolo Serije A se završava vatrometnim okršajem dva tima koja su najviše razočarala ove sezone, ali imaju šansu da učine fudbalsku godinu manje gorkom, plasmanom u Ligu šampiona.

Izabrane vesti

Juventus se nalazi u težoj poziciji, Bjankonerima je pobeda imperativ da bi imali mrvice nade da mogu da se dokupaju četvrtog mesta, dok je Rosonerima dovoljan i bod da stavi tačku na plasman u najprestižnije takmičenje.

U Rimu se priprema veliko slvalje. Navijači Lacija će proslaviti povratak u Ligu šampiona, deset godina od trijumfa nad Romom u finalu Kupa Italije i oprostiće se od stubova Nebeskoplavih: Stefana Radua i Sergeja Milinkovića-Savića. Bolonja i Napoli igraju revijalni meč na Dal’Ari s namerom da omoguće Arnautoviću da ima dvocifreni golgeterski učinak u Seriji A, odnosno da blindiraju titlulu najboljeg strelca Osimenu.

Monca želi da obori rekord Kjeva u broju osvojenih bodova u premijernoj sezoni u Seriji A dok Leće ima samo jednu misao u glavi: izvući remi i obezbediti opstanak kolo pre kraja u Seriji A.

JUVENTUS - MILAN (20.45)

Juventusu je potrebna pobeda protiv Milana da bi zadržao šanse da se u poslednjem kolu dokopa Lige šampiona, na stranu eventualna odluka UEFA da izbaci Bjankonere, baš kao pre dve godine sa Andreom Pirlom. Kuriozitet je da bi i ovoga puta Verona mogla da pomogne Bjankonerima.

Imajući u vidu iskustva sa “fatal Veronom” u Milanelu bi želeli da završe priču o plasamanu u Ligu šampiona već večeras, tim pre što je Rosonerima dovaljan bod zahvaljujući pobedi Intera nad Atalantom i porazu Rome od Fjorentine.

U poslednjih pedeset godina Milan je samo dva puta uspeo oba puta da pobedi u jednom prvenstvu Juventus, u sezoni 1990/91 i 2009/10, i budući da je trijumfovao u jesenjem delu šampionata, bio bi to tek treći put. Rosoneri mogu da računaju i na podatak da su u poslednja četiri okršaja sa Bjankonerima uvek izašli neporaženi, dve pobede i dva remija i da bi pronašli seriju od pet mečeva dva tima bez poraza Milana moramo da se vratimo na početak devedesetih godina prošlog veka.

Juve je na korak od negativnog rekorda po broju poraza u jednom šampionatu u ovom veku. Bjankoneri su, dosada, izgubili devet mečeva a u sezoni 2010/11 izašli su čak deset puta pognute glave sa stadiona.

Milan je na poslednjih devet mečeva u Seriji A izgubio samo jednom, protiv Specije dok je Juve na prethodnih osam mečeva izgubio čak četiri puta, istina na svom terenu Bjankoneri su ostvarili šest pobeda i samo jedan poraz (od Napolija) na Alijanc stadionu.

Juve ne može da računa na Pogbu, Fađolija i De Šilja, dok je Milan oslabljen odsustvom Benasera, Florencija i Ibrahimovića.

Dušan Vlahović je bolje, ali nije uspeo da prođe jutrošnji test. Problem sa mišićem desne butine je takve prirode da je bolje ne riskirati težu povredu i zato nije na listi pozvanih igrača za meč sa Milanom. Šansu u napadu bi trebalo da dobije Mojze Ken zajedno sa Di Marijom i Kjezom pošto je Alegri nameran da promeni formacijsku postavku u 3-4-3. Flip Kostić je najavljen u startnoj postavi.

Stefano Pioli se uzda u svoje senatore za odlučujući meč sa Juventusom. Jedine novina je Tšau umesto Kjaera ili Kalulua, dok je Krunić u početnoj formaciji zbog povrede Benasera.

JUVENTUS 3-4-3: Ščesni - Gati, Bremer, Danilo - Kvadrado, Lokateli, Rabio, Kostić - Di Marija, Ken, Kjeza

MILAN 4-2-3-1: Menjan - Kalabrija, Tšau, Tomori, Ernandez - Tonali, Krunić - Mesijas, Diaz, Leao - Žiru

LACIO - KREMONEZE (18.00)

Lacio se sprema za veliko slavlje. Na Olimpiku će biti preko 60 hiljada navijača Nebeskoplavih voljnih da proslave povratak u Ligu šampiona, ali i da pozdrave igrače koji su obeležili prethodnih 15 odnosno osam godia rimskog kluba: Stefana Radua i Sergeja Milinkovića-Savića. Rumun kači kopačke o klin a Srbin se sprema za nove izazove u Premijer ligi ili u Seriji A pošto su se Inter, Milan i Juventus vratile u trku za reprezentativca Srbije.

Takođe, danas će biti obeležena i destogodišnjica velikog trijumfa Lacija u finalu Kupa Italije protiv Rome. Igači Lacija će se pojaviti u specijalnim majicama koje će biti u prodaji u limitranom broju a na stadionu će biti i Senad Lulić, bivši kapiten koji je odlučio to finale golom u 71. minutu.

Mauricio Sari želi da zatvori sezonu sa dve pobede što bi značilo i drugo mesto u šampionatu, najbolji rezultat Lacija od kada je Klaudio Lotito preuzeo klub pre 18 godina. Kremoneze je već u Seriji B i na Olimpiko dolazi da se nadigrava i da se dostojanstveno oprosti od prvoligaškog društva u poslednja dva meča prvenstva.

Lacio neće moći da računa na Kataldija i Marušića, dok je Kremoneze došao u Rim bez Desersa i Benasija, suspendovanih zbog kartona.

LACIO 4-3-3: Provedel - Lacari, Kazale, Romanjoli, Hisaj - Milinković, Vesino, Luis Alberto - F.Anderson, Imobile, Zakanji

KREMONEZE 4-4-2: Karneseki - Sernikola, Kirikeš, Lokošvili, Vaskez - Pikel, Meite, Kastanjeti, Valeri - Okereke, Čofani

BOLONJA - NAPOLI (15.00)

Tijago Mota bi već za nekoliko nedelja mogao da se nađe na klupi Napolija protiv koga igra danas na Dal’Ari. Luis Enrike ostaje prvi izbor predsednika Napolija Aurelija De Laurentisa, ali u slučaju da Španac ostane pri ideji da okuša sreću u Premijer ligi, Mota je najozbiljniji kandidat da nasledi Lučana Spaletija. Trener Bolonje je izbegao da da odgovor na pitanje o svojoj budućnosti na klupi tima Džoa Saputa sakrivajući se iza fraze da je potrebno da klub izađe sa jasnim planovima za budućnost.

Utakmica nema takmičarski značaj ni za Bolonju ni za Napoli. U pitanju je samo prestiž. Azuri su postali prvaci Italije ali žele da blindiraju titulu najboljeg strelca Osimenu pošto se Lautaro Martinez približio na samo dva gola razlike. Bolonja je ostvarila najbojli rezultat u ovom veku u Seriji A, kada gledamo broj osvojenih bodova, i mogla bi da završi šampionat na osmom mestu.

Napoli je najviše golova u Seriji A dao Bolonji: 192. Takođe, Partenopei dominiraju u duelima sa Bolonjom u poslednjih sedam godina: 11 pobeda, remi i samo dve pobede Bolonje. Štaviše, skor u poslednjih pet mečeva je još više u korist novog prvaka Italije: pet pobeda uz gol razliku 12-3.

Interesantno je da je Bolonja nanizala tri remija na svom terenu protiv velikih klubova, Milan, Juventus i Roma, i protiv Napolija bi mogli da naprave poker. Spaletijevi momci su izgubili samo dva meča na gostovanjima u Seriji A, oba u Lombardiji protiv Intera i Monce.

Marko Arnautović bi mogao da bude prvi stranac koji je postigao deset ili više golova u dresu Bolonje u Seriji A posle Hulija Kruza pre 20 godina. Takođe, vrlo je verovatno da će ovo biti poslednji meč Arnautovića na Dal’Ari u dresu Bolonje.

BOLONJA 4-2-3-1: Skorupski - Poš, Bonifaci, Lukumi, Kambijazo - Domingez, Skouten - Ebišer, Ferguson, Barou - Arnautović

NAPOLI 4-3-3: Meret - Di Lorenco, Ostigard, Kim, Olivera - Angisa, Lobotka, Gaetano (Zjelinski) - Raspodori, Osimen, Kvarchelija

MONCA - LEĆE (15.00)

Monca i Leće su remizirali više od polovine međusobnih susreta u Seriji A, Seriji B i Kupu Italije, čak 15 od 29. Međutim, poslednji put kada su igrali na U-Power stadionu, u prošlogodišnjoj Seriji B, gosti su se vratili kući pevajući.

Lećeu je poteban bod da bi matematički obezbedio opstanak u Seriji A zahvaljujući porazu Specije od Torina. Monca, ako želi da zadrži osmo mesto mora da nastavi seriju pozitivnih rezultata koja traje već dva meseca: pet pobeda i tri remija. Takođe, Moncu dele samo dva boda od rekorda Kjeva koji je u prvoj sezoni u Seriji A osvojio 54 boda, štto je najbolji učinak od kada se za pobedu daju tri boda.

Monca ne može da računa na Kaldirolu zbog kartona dok je Leće došao u Brijancu bez Dermakua.

MONCA 3-4-2-1: Di Gregorio - Marlon, Pablo Mari, Ico - Čurija, Pesina, Rovela, Karlos Augusto - Kaprari, Mota Karvaljo - Petanja

LEĆE 4-3-3: Falkone - Džendri, Baskiroto, Umtiti, Galo - Maleh, Blin, Udin - Strefeca, Sise, Banda

------------

Utakmice Serije A možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------

SERIJA A – 37. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Petak

Sampdorija - Sasuolo 2:2 (1:2)

/Gabijadini 8, Erlić 78 - Berardi 9, Mateus Enrike 11/

Subota

Salernitana - Udineze 3:2 (1:2)

/Kastanjos 43, Kandreva 57, Trost Ekong 90+6 - Zegelear 25, Nestorovski 30/

Specija - Torino 0:4 (0:1)

/Visnijevski 24ag, Riči 72, Ilić 76, Karamo 90+6/

Fjorentina - Roma 2:1 (0:1)

/Jović 85, Ikone 88 - El Šaravi 11/

Inter - Atalanta 3:2 (2:1)

/Lukaku 1, Barela 3, Martinez 77 - Pašalić 36, Onana 90+1/

Nedelja

Verona - Empoli u toku

15.00: (3,80) Bololja (3,50) Napoli (2,10)

15.00: (2,45) Monca (3,15) Leče (3,05)

18.00: (1,25) Lacio (6,75) Kremoneze (13,0)

20.45: (2,55) Juventus (3,40) Milan (2,95)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija AJuventusMilanLacio

Obaveštavaj me

Lacio
Juventus
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara