Kosta Nedeljković (Star Sport)
Kosta Nedeljković (Star Sport)

Nedeljković, taj može da prođe!

Vreme čitanja: 4min | pet. 30.06.23. | 08:27

Mladi desni bek, uz Jovana Šljivića, najveće otkriće Zvezdinih priprema

Držite li do opšte kulture, u naslovu ovog teksta sigurno ste prepoznali aluziju na kultnu scenu iz „Tesne kože“, kada Nikola Simić, u ulozi Dimitrija Pantića, skreće pažnju na korumpiranost državnog preduzeća u komunističkom sistemu i izgovora sledeću rečenicu: „Oliver Nedeljković, taj ne sme da prođe. Puši i nudi...“. Na Pantićevu žalost požalio se rodonačelniku takvog poslovanja...

Isto je samo prezime, sve ostalo je drugačije. Priča je fudbalska i ima elemete lepog početka. Od Crvene zvezde i jednog drugog Nedeljkovića zavisi kako će se završiti. Ispisani su brojni novinarski redovi o tome kako je pojavljivanje kvalitetnog rešenja na poziciji desnog beka u srpskom fudbalu postalo retko kao sneg u Atini. Dovoljno je samo podsetiti na galimatijas u redovima Crvene zvezde, viđen prethodnih godina. U jednom trenutku Marko Gobeljić je bio koristan, pa se pokušalo sa Strahinjom Erakovićem kao prinudnim rešenjem, pa se pojavio Kristijano Pičini u jeseni karijeri, izlomljen od silnih povreda. Potom je iz Argentine došao Aleks Vigo i dobio prelaznu ocenu – ali uz sumnju da vredi 2.500.000 evra koliko košta izlazna klauzula.

Izabrane vesti

Situacija u drugim klubovima nije bila ništa bolja kada se povede polemika o desnom beku, pa je u sezoni za nama u Mozzart Bet Superligi Miloš Cvetković iz TSC-a bio ubedljivo najbolji na toj poziciji. Prelio se taj problem i na reprezentativni nivo, morao je Dragan Stojković da menja formaciju i izabere sistem sa trojicom štopera. Samo kako bi zamaskirao nedostatak pravog desnog beka.

Kao da fudbalska evolucija nije dotakla ovdašnji fudbal, pošto su pravi bekovi danas važni kao napadači ili kreatori igre. O tome naučne radove mogu da pišu Pep Gvardiola, Jirgen Klop i Dijego Simeone.

Mogu da kucaju u drvo u Ljutice Bogdana i da se pomere sa mesta. Čisto radi uroka. Ali deluje da su na tragu dobrog desnog beka i izlaska iz višegodišnjeg lavirinta deficitarne pozicije. Uzorak je mali, protivnici nisu baš relevantni, ali je Kosta Nedeljković za 105 minuta fudbala protiv selekcije Užica i Borca iz Banjaluke pokazao da može da se donekle računa na njega. Ima tu i preterivanja, hiperboličnih teza, ali to je Crvena zvezda. Oduševljenje navijača može brzo da sklizne u ravnodušnost, a potom u prenaglašene kritične tonove. To je najbolje osetio Veljko Nikolić, mada je njegova krivica što nije do sada ispunio pun potencijal. Sličnog toplog zeca zvezdaške javnosti prošao je i Strahinja Eraković, o čemu je pričao u intervjuu za Mozzart Sport. Činjenica je, ipak, da je momak rođen 2005. godine uz Jovana Šljivića najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg dela priprema i da deluje da će dobiti određe minute. I zbog njega je Marko Gobeljić pušten niz vodu, dok je Lazar Nikolić igrao kao alternativa Milanu Rodiću.

Tinejdžeru sa šestomesečnim stažom u Grafičaru kao jedini konkurent ostao je Argentinac Aleks Vigo – pozajmljeni fudbaler River Plejta. Status omalenog Gaučosa daje prednost Kosti Nedeljkoviću, kao i to da se građom savršeno uklapa u moderne tendencije. Visina, duge noge, još duži korak, i brzina u punom sprintu od preko 35 kilometara na sat. Za početak sasvim dovoljno. Posle nekoliko ubacivanja na direktne lopte Gelora Kange, mladi Kosta Nedeljković je dobio aplauze Barakovog stručnog štaba.

Nije toliko Nedeljković patio ni u defanzivi, mada sad tek treba da se popne na viši nivo. Koliko već za četiri dana može da se sudari sa sjajnim krilom Zenita, igračem top karkteristika Malkomom. A to za igrače u tom dobu može da bude jako traumatično.

Dobra stvar za Crvenu zvezdu je što se Kosta Nedeljković brzo aklimatizovao na zahteve seniorskog fudbala. Prebicavanje u Grafičar prošlo je bezbolno, bio je jedan od najboljih igrača ekipe Marka Neđića i sa velikim samopouzdanjem došao na pripreme prvog tima. Pojavio se nekako iznenada, jer nije do omladinskih dana važio za top projekta, ali je uvek o njemu biranim rečima govorio Marko Marin.

Moderne predispozicije su ga pogurale ka ozbiljnom statusu. Sada je sve na Baraku Baharu, koji, sasvim sigurno, nema natprirodne moći i da još uvek pitomca pretvori u profesora na poziciji desnog beka. Može taj proces da bude bolan, uz greške na bitnim utakmicama.

Ali deluje da je Zvezda zagrizla i da želi da rizikuje. Jer Kosta Nedeljković može da prođe. Za početak sigurno u mečevima Mozzart Bet Superlige.


tagovi

Kosta NedeljkovićFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara