Mesi u akciji (©Reuters)
Mesi u akciji (©Reuters)

Nema boljeg Mesija od ovog; Gvardiol kao stari ratni konj poslednji put vođen u bitku

Vreme čitanja: 3min | sre. 14.12.22. | 06:34

Osvrt svetskih medija na duel Argentine i Hrvatske

Posle igre prikazane protiv Brazila, kada im je defanziva odlično funkcionisala, a napad pronašao trenutak nepažnje u redovima rivala da u poslednjim minutima drugog produžetka izbori penale, u kojima je zatim Dominik Livaković odbranio šut Rodriga, a Markinjos pogodio stativu, Hrvatska je lakše nego što se očekivalo poražena od Argentine u polufinalu Svetskog prvenstva.

Gaučosi su s dva gola u prvom poluvremenu bacili rivala na kolena, da bi ga po povratku sa odmora nokautirali za konačnih 3:0. Učinio je to Lionel Mesi fantastičnim prodorom pored prethodnih dana naširoko hvaljenog Joška Gvardiola i asistencijom za drugi pogodak Hulijana Alvareza na dvadesetak minuta do kraja.

Izabrane vesti

Upravo je Gvardiol, za kog Real Madrid sprema ponudu od 100.000.000 evra, a žele ga i mančesterski velikani i Čelsi, bio u centru pažnje izveštaja engleskih medija. Nisu štedeli 21-godišnjeg štopera.

"Gvardiol je nadmašen i pretrčan. Ne jednom, ne dvaput, nego tri puta u Mesijevom očaravajućem trku po desnoj strani. Gvardiol je mlad, 15 godina mlađi od Mesija, ali u tom trenutku se razlika u godinama činila obrnutom. Izgledalo je kao da je Mesi mlađi sportista, prepun samopouzdanja, arogancije i živosti, a kao da je Gvardiol stari ratni konj, poslednji put vođen u bitku, nesposoban držati korak s bržim i hitrijim suparnikom", navodi Dejli mejl u svom tekstu o dešavanjima na stadionu Lusail.

Kritika se tu ne završava...

"Kada je akcija bila gotova, a lopta u golu, Gvardiol je nastavio trčkarati prema svom petercu bespomoćno rezigniran u svakom koraku. Gotovo da se moglo čuti kako sam sebi govori: 'Šta sam mogao da uradim? Videli ste ga. Šta sam uopšte mogao da uradim".

Čuveni BBC konstatuje da je Mesi kod trećeg gola Gaučosa hipnotizovao odličnog hrvatskog štopera Joška Gvardiola.

Apostrofira se i da je Hrvatska uprkos porazu imala odličan turnir, jer je nakon finala u Rusiji sada stigla do četiri najbolje selekcije.

"Ako Argentina ima Mesija, onda Hrvatska ima svog majstora fudbala u Luki Modriću. Zlatko Dalić i njegovi igrači mogu biti ponosni", ističe BBC na svom sajtu.

Italijanska Gazeta piše da su Hrvatima presudile Mesijeva genijalnost i Alvarezov osećaj za gol.

Madridska Marka, očekivano, nije pisala baš hvalospeve o bivšem asu Barselone, ali je istakla Realovog Luku Modrića.

"Prilikom izmene usledile su burne ovacije za jednog od najboljih igrača u istoriji fudbala. Ovo Svetsko prvenstvo Luke Modrića je za pamćenje. Sa 37. godina je uspeo da odvede svoj tim do drugog uzastopnog polufinala".

I AS je pisao na sličan način.

"Hrvatska, večiti borac, podigla je belu zastavu. Sa marsovcem po imenu Mesi nije mogao čak ni Modrić", slikovit je španski list.

Argentinski Ole je svom kapitenu dao najveću moguću ocenu - 10.

"Leo Mesi - 10. Nemoguće je videti boljeg Mesija od ovog. Čista magija, živa legenda, igra veliko Svetsko prvenstvo. Sjajna egzekucija sa 11 metara i veličanstvena asistencija za 3:0. Imao je još nekoliko prilika, šuteva, zamalo je pogodio iz kornera. Prestigao je Batistutu po broju golova na Mundijalima, dostigao Mateusa po broju nastupa na svetskim prvenstvima. A, igrao je s povredom mišića", pišu Argentinci.

Naravno, neizostavno je poređenje s Maradonom,

"Mesi kada igra u svom stilu, onda uradi ono što je uradio kod trećeg gola. Bio je to drugi pogodak Hulijana Alvareza, ali bi Fifa trebalo da ga pripiše njemu. Jer, ako je Maradonin gol Englezima najbolji u istoriji svetskih prvenstava, onda je ovo bila najbolja asistencija u istoriji", zaključuje najveći argentinski list Klarin.


tagovi

Lionel MesiJoško GvardiolKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara