Rade Dugalić, Zdravko Perić, Milan Ristić, Luka Milićević, Aleksa Vukanović i Nebojša Kosović
Rade Dugalić, Zdravko Perić, Milan Ristić, Luka Milićević, Aleksa Vukanović i Nebojša Kosović

Nema više miliona ni skupih pojačanja: Kreće kineska Superliga - Oskar prva zvezda, Ristić vodi srpsku koloniju u Haki

Vreme čitanja: 5min | pet. 03.06.22. | 08:41

Prvi deo šampionata igra se u tri grada. Bivši trener Teleoptika i Zemuna prošle godine uveo Mejdžou u elitu. Stigli početkom godine Aleksa Vukanović, Rade Dugalić i Nebojša Kosović

Nekada su se kineski klubovi utrkivali ko će da dovede skuplje zvezde, ko će da potroši veće pare na strane fudbalere. Karlos Tevez, Marek Hamšik, Hulk, Paulinjo, Sedrik Bakambu... neki su od asova koji su popularizovali fudbal u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu. Kriza s korona virusom, ali i odluka vlasti u Kini da stanu na put suludom trošenju novca, uticala je da liga iz godine u godinu bude slabija i van žiže javnosti u ostatku sveta.

Posle nekoliko odlaganja, najbolja liga kreće danas. Kinezi su i dalje oprezni što se tiče virusa korona, pa se prvi deo šampionata igra u tri grada – Daljenu, Henanu i Mejdžou. Najveće zvezde lige su i dalje Oskar, Brazilac koji je nekada igrao za Čelsi, najskuplji igrač u istorji Kine, dok šampiona Šandunga predvodi Belgijanac Maruan Felaini, nekadašnji fudbaler Evertona i Mančester junajteda.

Izabrane vesti

U debitantskoj sezoni u Kini, mladi srpski stručnjak Milan Ristić uveo je Mejdžou Haku prvi put u elitu. Doveo je nekadašnji trener Teleoptika i Zemuna početkom godine Aleksu Vukanovića, bivšeg fudbalera Napretka i do ove zime Crvene zvezde, zatim Nebojšu Kosovića koji je branio boje Partizana i kazahstanskog Kairata i Radeta Dugalića, iskusnog defanzivca koji je stigao takođe iz Kairata.

14.00: (1,45) Šandung (4,20) Džeđang Grintaun (6,50)

Sistem takmičenja je klasičan dvokružni. Liga broji 18 klubova, a igraće se 34 kola. Tri najbolje ekipe plasiraće se u azijsku Ligu šampiona, dok tri najslabije ispadaju u niži rang. Osim kolonije naših igrača u Haki, od srpskih internacionalaca starosedelac u Kini je Stefan Mihajlović, nekadašnji omladinac Crvene zvezde, kasnije igrač mnogih naših klubova. On brani boje Čangdžou Lajonsa. Na klupi ovog tima sedi srpski stručnjak Svetozar Šapurić.

Od 18 klubova u eliti, strance na klupama imaju 10 klubova. Ivan Leko je ostao u Šangaju, dok je Slaven Bilić napustio Peking Guan. Osim dvojice Srba, dva španska trenera, Havijer Pereira i Đordi Vinals Mortori vode Henan, odnosno Džeđang Grintaun. Nekadašnji velikan, najtrofejniji klub u Kini, Guangžou Evegrande, koji je prošle godine ostao bez prezimena, neće imati nijednog stranca u timu i vodiće grčevitu borbu za opstanak. Na klupi ovog tima sedeli su Italijani Marčelo Lipi i Fabio Kanavaro. Za ovaj klub igra rođeni Englez Čarls Brauning, ali on ima kineski pasoš i igra za reprezentaciju ove azijske zemlje.

Kao i prethodnih godina najviše stranaca dolazi iz Brazila. Ima ih čak 24, četvorica su Korejci, a trojica iz Srbije, Hrvatske i Hongkonga, dvojica iz Gane, Crne Gore, Kameruna, Bosne i Hercegovine i Nigerije.

Milan Ristić Milan Ristić

Milan Ristić za čitaoce Mozzart Sporta pibližio je trenutnu situaciju u kineskom fudbalu, govorio je o ambicijama svog kluba, favoritima za titulu, strogim korona merama...

Naše ambicije su da ostanemo u ligi. Prošle godine smo napadali elitu i u tome uspeli. Pričao sam sa generalnim menadžerom kluba i gazdom. To je jedini cilj ove godine. Kada smo ušli u Superligu želeo sam da promovišem nas Srbe, da otvorim vrata i drugim igračima i trenerima. Zahtevao sam da dovedem tri naša igrača – Dugalića, Vukanovića i Kosovića. Zadovoljan sam s njima zasad. Osim igrača, doveo sam fitnes trenera Zdravka Perića, analitičara Luku Milićevića. Trebalo je da dođe i Miodrag Anđelković, popularni Burek, da mi bude prvi pomoćnik, ali to je propalo. Teško je bilo tada doći u Kinu. Bio je pozitivan na koronu u Frankfurtu kada je trebalo da doputuje“, rekao je Ristić za naš portal.

14.00: (5,00) Guangdžou (3,60) Šangaj Šenhua (1,68)

Kakav je kvalitet lige? Nema više miliona, skupih pojačanja.

Liga je na papiru slabija nego što je bila. To što nema skupih pojačanje je dobro za kineski fudbal. Nema više onih transfera, kao recimo Teveza. On je bio plaćen 40.000.000 evra godišnje, pa dođe na trening i na utakmicu, pa neće da trči, nego hoda i svađa se sa svima. Sada se dovode igrači koji su provereni, ali nisu velike zvezde i koji daju maksimum na terenu. Mislim da će baš zbog toga da bude bolji kvalitet fudbala. I kineski igrači će tako napredovati više nego što je bio slučaj kada su dovođena velika igračke i trenerske zvezde“.

Subota, 13.00: (2,30) Mejdžou Haka (3,20) Tjanđin (3,00)

Da li je to stategija ili finansijska kriza?

Nije udarila kriza. Jednostavno je predsednik Kine rekao da ne treba i ne sme više da se ulaže u fudbal kao pre. Treba da se ulaže manje, a kvalitetnije, da se više radi na stvaranju kineskih igrača iz omladinskih škola. Kada on to kaže, to je tako...“

Oskar, kapiten Šangaj Porta (©AFP)Oskar, kapiten Šangaj Porta (©AFP)

Ko su favoriti za titulu?

Šangaj i Šandung koji je osvojio duplu krunu prošle godine. Imaju najveće budžete, najbolje igrače, dobre su ekipe, veliki klubovi. To su dva glavna kandidata za krunu. Prva zvezda u ligi je Brazilac Oskar. On je dugo u Šangaju. Za Šandung igra Felaini, on im je najbolji fudbaler. Što se tiče trenera najpoznatiji je Hrvat Ivan Leko koji vodi Šangaj“.

14.00: (23,0) Hebej (12,0) Vuhan Fri Tauns (1,08)

Ima li ograničenja što se tiče korona virusa, zna se da su mere veoma rigorozne?

Jeste, kao što je bilo i prvog dana, veoma su mere rigorozne. Neverovatno je sve, stvarno sam u šoku. Ja sam 17 meseci ovde, nisam se vraćao kući, nisam video suprugu ni decu. Svaki treći dan se testiram. U mojoj provinciji od 110.000.000 ljudi, nema nijedan zaražen, zato je grad gde radim, ili možda bolje reći selo, domaćin u prvom delu sezone. Prvi deo se igra u tri grada. U Daljenu i Henanu sigurno se će igrati bez publike jer ima nekoliko zaraženih, a to su gradovi od po 15 do 20 miliona stanovnika. Ima recimo četvoro pozitivnih, pa neće moći da se nađu gledaoci na tribinama. Što se tiče našeg stadiona, ima šanse da dozvole do 3.000 ljudi“, zaključio je Ristić.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

SUPERLIGA KINE - 1. KOLO

Petak

14.00: (5,00) Guangdžou (3,60) Šangaj Šenhua (1,68)

14.00: (23,0) Hebej (12,0) Vuhan Fri Tauns (1,08)

14.00: (1,45) Šandung (4,20) Džeđang Grintaun (6,50)

Subota

09.30: (1,55) Šangaj Port (3,80) Vuhan (5,80)

10.30: (2,30) Šendžen (3,20) Čengdu (3,00)

11.30: (1,28) Čangčun (5,00) Guangdžou Siti (10,0)

13.00: (2,30) Mejdžou Haka (3,20) Tjanđin (3,00)

13.30: (1,40) Henan (4,20) Songšan Daljen (7,75)

Nedelja

13.00: (1,45) Peking Guan (4,00) Čangdžou (7,00)

***kvote su podložne promenama

TABELE KINESKE SUPERLIGE IZ 2021. GODINE



tagovi

Azijasportsko klađenjeKineska SuperligaKina 1KinaHenanGuangdžou EvergrandeŠangaj PortOskarMaruan FelainiMilan Ristić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara