Nemci pronašli krivca za novi fijasko, Flik ostaje selektor i poručuje: Vratićemo se jači!

Vreme čitanja: 3min | sub. 03.12.22. | 12:23

Izgleda da je odzvonilo Oliveru Birhofu...

Tri poslednja velika takmičenja - dve velike blamaže i onaj težak i vrlo neprijatan poraz od Engleske za rani povratak kući sa Evropskog šampionata. Nemačka je u slobodnom padu, a to znači da neke glave treba 'da padnu'. Za neuspehe u nizu više nema strpljenja.

Dan nakon kolapsa i eliminacije sa Mundijala u Kataru, izjave Hansija Flika da će se narednih dana verovatno i o njegovoj sudbini razgovarati, potakle su nemačke medije da krenu sa spekulacijama ko bi mogao da nasledi iskusnig stručnjaka - pominjali se Tuhel, Klop i Rangnik - međutim čini se ipak da to nije ta glava što će da 'leti'.

Izabrane vesti

Kako u današnjem izdanju tvrdi Bild, za glavnog krivca će najverovtanije biti označen, a potom i sankcionisan, tehnički direktor i koordinator svih omladinskih selekcija Oliver Birhof.

"Povratak na svetski vrh naš je glavni cilj", govorio je slavni centarfor pred Katar. Umesto toga dogodio se potpuni fijasko, poput onog u Rusiji. Pred poletanje iz Dohe predsednik DFB-a (Fudbalski savez Nemačke) Bernd Nojendorf jasno je poručio: Birhof mora da podnese izveštaj.

Sledeće nedelje biće održan krizni sastanak u sedištu Saveza kom bi trebalo da prisustvuju i Flik i Birhof. Ali ono što je posebno zanimljivo poziv je dobio i Hans Joakim Vacke, predsednik Nadzornog odbora DFB. Prema informacijama najčitanijeg tabloida Evrope postoji interna diskusija među glavešinama da bi upravo prvi čovek Borusije iz Dortmunda trebalo da preuzme glavnu ulogu što se tiče svih sportskih pitanja oko nacionalnog tima.

"O kriznom scenariju već se razgovaralo nakon startnog poraza od Japana. Novi selektor Flik ne može da snosi odgovornost za postepeni pad nemačke reprezentacije, za razliku od direktora Birhofa", stoji u tekstu Bilda.

U prevodu, Hansi Flik bi trebalo da dobije poverenje da vodi nacionalni tim i na Evropskom šampionatu 2024. u domovini, dok bi Birhof eventualno mogao da ostane samo na jednoj od dve funkcije koje obavlja - onoj koja se tiče omladinskog fudbala.

"Nemački fudbal mnogo duguje heroju Zlatnog gola i evropskog pehara iz 1996, ali došlo je vreme da se krene dalje", zaključuje nemački list.

Nemci će, dakle, sva je prilika, ostati dosledni tradiciji što podrazumeva retko 'skidanje glave' selektoru nakon neuspeha i davanje druge, pa i treće šanse. Otuda ne treba da čudi što ih je Elf promenio svega 11 u 114 godina dugoj istoriji nacionalnog tima.

Na Fliku sada ostaje da opravda poverenje i kroz godinu i po dana vrati evropsku krunu u Nemačku. Taj je predstojeći izazov i bio glavna tema na večeri sa igračima tri sata iza ponoći, a pred povratak kući.

"Vratićemo se jači", kazao je navodno tom prilikom iskusni stručnjak.

Njegova je ideja da uz Jozuu Kimiha novu reprezentaciju predvode Džamal Mudjala i Florijan Virc.

SVI SELEKTORI NEMAČKE

DFB komitet (1908 - 1926)

Oto Nerc (1926 - 1936)

Sep Herberger (1936 - 1942; 1950 - 1964)

Helmut Šen (1964 - 1978)

Jup Derval (1978 - 1984)

Franc Bekenbauer (1984 - 1990)

Berti Fogts (1990 - 1998)

Erih Ribek (1998 - 2000)

Rudi Feler (2000 - 2004)

Jirgen Klinsman (2004 - 2006)

Joahim Lev (2006 - 2021)

Hans Diter Flik (2021 - )


tagovi

Katar2022Hansi FlikOliver Birof

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara