Foto: ©Reuters
Foto: ©Reuters

Njukasl krupnim koracima gazi ka Ligi šampiona, Junajted ga prati u stopu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 05.04.23. | 22:59

Ekipe Edija Haua i Erika Ten Haga trijumfovale u zaostalim mečevima i bodovno izjednačene dočekuju poslednjih deset rundi Premijer lige

Dileme više nema – Njukasl je prevazišao krizu! Tokom februara je ozbiljno štucao, bodovna prednost počela je da se topi, a rivali da ga sustižu, ali se baš tada klub sa Sent Džejmsis parka probudio. Na vreme. I ponovo liči na onaj iz prvog dela sezone, dostojan zvanja najprijatnijeg iznenađenja, ali i mesta u Ligi šampiona ka kojoj krupnim koracima korača. I sve joj je bliži. Ubedljivom pobedom na gostovanju Vest Hemu (5:1), četvrtom uzastopnom u Premijer ligi, ekipa Edija Haua sačuvala je treću poziciju i napravila tri boda prednosti u odnosu na Totenhem koji pride ima i meč više.

Ipak, Mančester junajted mu ne da mira. Nije ubedljiv kao Njukasl, ali ga prati u stopu. Ekipa Erika Ten Haga nije "jurila petardu" dovoljan joj je bio minimalac protiv Brentforda (1:0) na Old Trafordu da bi se sa Svrakama bodovno izjednačio (po 53) na deset rundi pre kraja prvenstva.

Izabrane vesti

Problem će, međutim, Junajted imati ukoliko se Totenhem, i pored činjenice što je odigrao meč više, bodovno izjednači, jer bi u tom slučaju o četvrtom mestu odlučivala gol razlika, a Junajted ima ubedljivo najslabiju od tri kandidata za plasman u Ligu šampiona - svega +5.

Njukasl je, s druge strane, samo večeras gotovo za toliko poboljšao gol količnik. Nije generalno preterano raspucan, pet je timova efikasnijih u Premijer ligi trenutno, ali večeras njegovi pojedinci nisu ni morali da budu preterano raspoloženi. Izabranici Dejvida Mojesa častili su ih i šakom i kapom, a domaćin poklone nije odbijao. Najviše su se o užasnu odbranu londonskog tima "okoristili" Kalum Vilson i Žoelinton, obojica su postigli po dva gola, a "petardi" je doprineo i treći klasičan napadač ekipe - mada Žoelinton već neko vreme to nije - Aleksander Isak.

Kurt Zuma je u finišu prvog dela uspeo da vrati neizvesnost, smanjio je na 2:1, ali je u drugih 45 minuta usledio potpuni krah Čekićara koji su posle dva vezana meča bez poraza u prvenstvu večerašnjim debaklom napravila dva koraka unazad. Istina, izvan su opasne zone, ali samo na osnovu bolje odnosno manje loše gol razlike od Bornmuta.

Na Old Trafordu je, kao i mnogo puta ranije u toku sezone, čovek odluke bio Markus Rašford. Marcel Zabicer mu je u 28. minutu spustio loptu glavom, a mladi engleski napadač sa pet metara po 15. put u Premijer ligi ove sezone zatresao protivničku mrežu. Samo od završetka Mundijala postigao ih je 11, više od bilo kojeg drugog igrača u engleskom šampionatu, a manje jedino od Viktora Osimena (12) ako u obzir uzmemo i četiri preostale najjače evropske lige.

Značajan doprinos očuvanju tri boda dao je i David De Hea - uobičajeno, zar ne? - odbranivši rezervisti Kevinu Šadeu zicer sredinom drugog poluvremena, svega pet minuta pošto je Tomas Frank izvršio trostruku izmenu i između ostalog u igru poslao upravo mladog Nemca.

PREMIJER LIGA - ZAOSTALI MEČEVI 7. I 8. KOLA

Utorak

Bornmut - Brajton 0:2 (0:1)

/Ferguson 28, Ensiso 90+1/

Lids - Notingem Forest 2:1 (2:1)

/Herison 20, Sinistera 45+1 - Mangala 12/

Lester - Aston Vila 1:2 (1:1)

/Barns 35 - Votkins 24, Traore 87/

Čelsi - Liverpul 0:0

Sreda

Mančester Junajted - Brentford 1:0 (1:0)

/Rašford 27/

Vest Hem - Njukasl 1:5 (1:2)

/Zuma 40 - Vilson 6, 46, Žoelinton 13, 90, Isak 82/



tagovi

Premijer ligaMančester JunajtedBrentfordMarkus RašfordVest HemNjukasl

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara