Nikola Đurišić (Foto: MN Press)
Nikola Đurišić (Foto: MN Press)

Đurišić i aplauzi zvezdaške publike koji nešto naslućuju

Vreme čitanja: 3min | ned. 05.05.24. | 17:22

Košarkaš Mege uzvratio ovacije koje je dobio od protivničkih navijača po završetku prvog polufinalnog duela ABA lige u kojem je ubacio 26 poena

Beše nekih minut i 16 sekundi do kraja utakmice kada je Nikolu Đurišića posle drugog pogođenog slobodnog bacanja trener Marko Barać izveo iz igre. Najtalentovaniji košarkaš u trenutnom Meginom sastavu je u blago trčećem koraku došao do svoje klupe gde je primio čestitke od saigrača za fenomenalnu partiju protiv Crvene zvezde na otvaranju polufinalne serije ABA lige.

I pored poraza od 30 poena razlike (73:103), jedan od najsjajnijih bisera srpske košarke je bio ubedljivo najbolji pojedinac na toj utakmici koju je okončao sa 26 poena, četiri skoka, pet asistencija i tri ukradene lopte za indeks korisnosti 31. Bez sumnje je za takav performans zaslužio aplauz, samo što on nije došao jedino iz dlanova njegovih saboraca, već i od pune dvorane Aleksandar Nikolić kojoj je momak rođen u Gentu uzvratio istom merom. Visoko podignutim rukama, kao da otpozdravlja svoju publiku.

Izabrane vesti

Takav gest može da se posmatra na više načina. Nije često, ali se povremeno dešava da za sjajnu izvedbu igrač protivničkog tima zavredi aplauze, ovacije, pa čak i klicanje. Možda je u ovom slučaju reč samo o tome. O poštovanju zvezdaške publike prema momku koji u narednim godinama treba da predstavlja kičmu nacionalnog tima i čiji talenat izaziva divljenje. Možda. Međutim, možda i naslućuje na nešto drugo.

Već neko vreme se po kuloarima priča kako će tim sa Malog Kalemegdana od naredne sezone biti jači za Đurišića i Uroša Plavšića, dvojac koji je uz Nikolu Topića obeležio Meginu aktuelnu takmičarsku godinu. Čak je i prvi čovek srpskog šampiona, Nebojša Čović u više navrata isticao da je bacio oko na pomenuti tandem.

"Da li su Đurišić i Plavšić na radaru? Da. Da i tačka. Obojica? Moramo da napravimo našu ekipu, sa što više naših igrača, mada ne možemo da imamo svih 15. Pet stranih vrhunskog kvaliteta, pet domaćih vrhunskog kvaliteta i pet mlađih. Otprilike, to je okvir", rekao je Čović krajem marta.

Oduvek su crveno-beli imali želju da okosnicu tima grade oko domaćih igrača. Dobro se pamti ona čuvena kampanja "kupujmo domaće" od pre nekoliko sezona, samo što ideju nije uvek pratila realizacija. Štaviše, prečesto je sve ostalo samo na rečima. Ne treba podsećati da je za ovu sezonu Zvezda sveukupno dovela deset legionara (trenutno ih u sastavu ima osmoricu). Rezultati koje joj je takva praksa donela pokazuju da je bila pogrešna i da od narednog leta nešto treba menjati.

Možda promena baš krene od Đurišića. Razgovori između predstavnika kluba i igračevog menadžera verovatno postoje. A u petak uveče su prvi 'značajni' kontakti uspostavljeni i između igrača i navijača. I to krajnje pozitivni. Koji pokazuju da između dve strane već postoji uzajamno poštovanje koje može da preraste u obostranu ljubav.

Govorom tela je 20-godišnji momak potvrdio da nema ništa protiv toga da obuče crveno-beli dres, ali je isto tako činjenica da mu je prioritet odlazak u NBA ligu. To je on uvek isticao. Poznato je da je prijavljen na ovogodišnji draft na kojem mu se predviđa izbor na kraju prve ili na početku druge runde. Što svakako ne garantuje da će istog momenta postati deo najjače košarkaške lige sveta, već da će najverovatnije morati na dalje kaljenje. S obzirom da je prerastao veličinu tima iz naselja Braće Jerković, sledeći logični korak je prelazak u jedan od dva najveća srpska kluba. Evroligaškog kalibra. U ovom slučaju Crvenu zvezdu.

Samo da, ako do toga i dođe, pre odlaska preko Atlantika ne ostavi trag kao njegov imenjak Topić. Gotovo nepostojeći.


tagovi

KK Crvena zvezdaKK MegaNikola Đurišić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara