Selektor Norveške Stole Solbaken na meču sa Srbijom (©Reuters)
Selektor Norveške Stole Solbaken na meču sa Srbijom (©Reuters)

Norvežanima trijumf nad Srbijom najveći u poslednjih 20 godina, Šveđani uvredili Solbakena pitanjem o tenisu

Vreme čitanja: 4min | ned. 05.06.22. | 10:57

Dve vikinše zemlje će odmeriti snage u nedelju od 20.45 časova, u 2. kolu četvrte grupe B divizije Lige nacija

Reprezentacija Norveške je u četvrtak ostvarila najveću pobedu u poslednjih 20 godina, u Beogradu je pobedila Srbiju (1:0) što joj je prvi trijumf u gostima nad nekim od 30 najboljih timova na FIFA rang listi još od 2002. godine. Vikinzi će ove nedelje probati da nadograde uspeh protiv još bolje plasirane selekcije, pošto od 20.45 časova gostuju Švedskoj na Areni prijateljstva u Stokholmu u 2. kolu Lige nacija.

Šveđani su 19. na FIFA rang listi, za šest pozicija su bolje rangirani od Srbije. Ako bismo gledali to kao glavni kriterijum, oni bi bili favoriti u 2. grupi B divizije za plasman u elitni rang. Međutim, samo je Srbija od četiri tima u ovoj konkurenciji uspela da se plasira na Mundijal u Kataru, Šveđane tamo nećemo gledati jer su izgubili u baražu od Poljske. Prethodno su bili drugi u grupi iza Španije.

Izabrane vesti

Norveška s druge strane zasluženo nije uspela da se domogne ni baraža. Imala je otvoren put ka njemu, ali u Oslu nije savladala Letoniju (0:0), posle čega je Turska zauzela drugo mesto. I pored neuspeha na klupi je ostao Stole Solbaken, nije praksa na severu Evrope da se tako često menjaju selektori. Uglavnom potraju barem jedan olimpijski ciklus od četiri godine.

Norveška javnost je opravdano prezadovoljna zbog pobede u Beogradu. Mediji hvale Solbakena pre svega zbog toga kako je na našem najvećem stadionu zategao odbranu i potpuno neutralisao umornog Aleksandra Mitrovića. Posebne pohvale zaslužili su i Leo Skiri Estigord i veteran Stefan Strandberg, koji su prvi put zajedno upareni na štoperskim. Funkcionisali su odlično i Orlove su vrlo brzo unervozili jer nisu imali pravo rešenje za njih.

20.45: (2,65) Švedska (3,10) Norveška (2,80)

Evidentno je da je kompletnoj norveškoj javnosti mnogo stalo da se njihov nacionalni tim dobro pokaže u Ligi nacija. Iako mnogi smatraju najmlađe takmičenje UEFA praktično samo nešto važnijim prijateljskim utakmicama, za Vikinge je ovo prilika da dokažu pre svega sami sebi da im je mesto u vrhu evropskog fudbala. Jer, oni od Evropskog prvenstva 2000. godine nisu učestvovali nijednom na nekom završnom turniru, što je za selekciju koju predvode igrači poput Erlinga Halanda, Martina Edegorda, Džošue Kinga ili Mohameda Elijunusija zaista mnogo loš rezultat.

Kada to znamo, razumemo i zašto se Solbaken malo uvredio zbog pitanja koje su mu postavili švedski novinari na konferenciji uoči večerašnjeg meča. Više ih je zanimalo kako selektor fudbalske reprezentacije gleda na uspehe Kaspera Ruda na Rolan Garosu (danas igra finale protiv Rafaela Nadala) nego sama utakmica u Ligi nacija.

Video sam šta je uradio, to je dodatna inspiracija za sve naas. Primetio sam da su mnogi momci iz mog tima zainteresovani za tenis i prate rezultate”, šturo je prokomentarisao Solbaken, a posle insistiranja Šveđana je dodao:

Odrastao sam na granici sa Švedskom i zbog toga pratio važe rezultate. U svim sportovima ste bili bolji od nas, ali sada smo mi bolji u tenisu i atletici. Radićemo naporno na tome da budemo bolji i u fudbalu”.

Insistiranje na priči o Rolan Garosu u suštini i pokazuje na to koliko Šveđanima uopšte znači ovo takmičenje. Da, na premijeri su odigrali dobro i u Ljubljani su savladali Sloveniju sa 2:0, ali niko u ovoj skandinavskoj zemlji neće preozbiljno da shvati ako Norveška večeras trijumfuje. Prosto, dugogodišnji selektor Vikinga Jane Anderson koristi ovaj prozor kao priliku da isproba neke igrače koji su mu najčešće bili u drugom planu.

Precrtao je Anderson za ovo okupljanje neke od najvećih zvezda koje ima, poput Zlatana Ibrahimovića, Viktora Lindelofa, Martina Olsona, Albina Ekdala i Filipa Helandera. Pored njih, večeras neće igrati ni Karl Starfelt, koji se povredio prilikom jednog sudara na meču sa Slovenijom, kao ni Jesper Karlson, koji je sam otkazao Andersonu zbog povrede.

Naknadno je poziv dobio 31-godišnji defanzivac AIK Stokholma, Sotiris Papajanopulos, koji je do sada odigrao zbirno tek četiri meča za državu u kojoj je rođen. U odnosu na meč sa Slovenijom u konkurenciji je i Antoni Elanga, pošto je ozdravio.

Švedska je verovatno favorit kod kuće, ali bila je i Srbija. Videćemo… Ne zanima me previše to ko je favorit, moramo da izađemo na teren i da odradimo dobar posao. Znamo da igramo protiv jakog, ofanzivnog tima, predvođenog igračima kao što su Aleksander Isak, Dejan Kuluševski, Emil Forsberg ili Elanga. Kroz karijeru sam trenirao mnogo švedskih defanzivaca, svi su bili kvalitetni i krasila ih je disciplina. Zato sam uveren da će i danas sastaviti dobar par i da se neće osetiti Lindelofovo odsustvo”, kazao je Solbaken.

Švedska i Norveška, zbog svoje geografske i istorijske povezanosti, često su se sastajali na fudbalskom terenu u prijateljskim mečevima. Samo u ovom veku su devet puta odmerili snage, od čega su tek dve utakmice imale takmičarski značaj. To su bile poslednje dve, u kvalifikacijama za prošli EURO, a oba meča odigrana tokom 2019. godine završena su nerešenim rezultatima. U Oslu je bilo 3:3, a u Stokholmu 1:1. Remije smo videli na pet od tih devet susreta, dok su obe selekcije trijumfovale po dva puta.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

LIGA NACIJA (B DIVIZIJA) – 2. KOLO

Grupa 4

Nedelja

20.45: (1,53) Srbija (3,90) Slovenija (7,00)

20.45: (2,65) Švedska (3,10) Norveška (2,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija Norveškereprezentacija ŠvedskeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara