Grejem Poter sa potencijalnim sistemima (©Reuters)
Grejem Poter sa potencijalnim sistemima (©Reuters)

Nova skica Čelsija: Poter sa četvoricom pozadi, Enco umesto Žoržinja, šta će biti sa Sterlingom?

Vreme čitanja: 10min | čet. 02.02.23. | 18:51

Velika dilema oko Kantea, povratak Džejmsa i Čilvela od ključnog značaja za ekipu

Proteklih šest meseci u svetskom klupskom fudbalu bez ikakve dileme obeležio je Čelsi pod vođstvom novog vlasnika Toda Bolija. Skoro 300.000.000 evra utrošeno je letos za osam pojačanja, a kada to nije bilo dovoljno klub je stukao još 330.000.000 evropskih novčanica za mesec dana zimske transfer pijace. Kada se podvuče crta – za 16 igrača Bolijev Čelsi isprsio se za gotovo 630.000.000 evra!

Da i ovaj prelazni rok potpuno ostane u znaku Plavaca potrudili su se odgovorni sa Stamford Bridža kroz megalomansku kupovinu Enca Fernandeza za novi rekord britanskog fudbala od 122.000.000 evra i blamažom sa slanjem pogrešnih papira u Pariz za transfer Hakima Zijeha, zbog čega je transfer propao. Čelsi je u svakom smislu dominirao naslovnicama i terao praktično sve fudbalske faktore da se zapitaju kako je moguće da se toliko novca potroši i ne prekrši pravilnik finansijskog fer-pleja. O tome ste ranije mogli da čitate na stranicama našeg portala, ali ukratko - novi vlasnik kluba sa Stamford Bridža uspeo je da pronađe rupu u pravilniku po kojoj je uspeo da “razvuče“ troškove na ime obeštećenja i ugovore igrača na period od čak osam godina. Taj vid prevare sistema naterao je čak i Uefu da reaguje i od sledećeg leta promeni zakon kako to više ne bi bilo moguće, bez da Čelsi trpi posledice za sve ono što je već napravio.

Izabrane vesti

Da se ne vraćamo previše unazad, jer je toliko toga već napisano na ovu temu, sa spuštanjem zavese na zimski prelazni rok, sada se najviše spekuliše o tome – kako će Grejem Poter da organizuje sastav sa čak 31 igračem, bez klinaca iz akademije koje neretko koristi?

Petak, 21.00: (1,65) Čelsi (3,80) Fulam (5,50)

Krenimo prvo od jedne bitke stavke: Čelsi do ponoći – noć četvrtak na petak – mora da dostavi osvežen spisak igrača za nokaut fazu Lige šampiona. I na istu može da stavi samo tri nova imena! A, ove zime su stigli Enco Fernandez, Mihajlo Mudrik, Benoa Badijašil i Žoao Feliks od igrača za koje se očekuje da će sigurno igrati, plus Noni Madueke i David Datro Fofana kao investicije za budućnost. Realno je očekivati da će na spisak upasti Fernandez i Mudrik, pa ostaje dilema – Feliks ili Badijašil?

Prelazimo na formaciju... Grejem Poter je od završetka reprezentativne pauze i Mundijala u Kataru ustalio sistem sa četvoricom pozadi. Formacije 4-2-3-1 i 4-1-4-1 koristio je u šest od sedam utakmica. Rezultati, istini za volju, nisu bili zadovoljavajući i čak se povela glasna priča o smeni, ali je upravni odbor dao apsolutnu podršku sadašnjem šefu stručnog štaba.

Ništa nije zapisano u kamenu i pretpostavka je da će Poter ostati veran formacijama sa četvoricom nazad, najviše zbog kupovine dva brza krila – Mihajla Mudrika i Nonija Maduekea. S druge strane, izbor da se žrtvuje jedan štoper značio bi da će Tijago Silva, Vesli Fofana, Benoa Badijašil, Kalidu Kulibali i dete Čelsija Trevo Čaloba konkurisati za dve pozicije. Nije na odmet podsetiti da je Fofana plaćen 80.000.000 evra, a Kulibali i Badijašil po 40.000.000 evra. S tim da su prvi i drugi stigli u vreme kada je Tomas Tuhel još rukovodio svlačionicom, a poslednji tek nedavno. O tome ćemo više uskoro...

Čelsi u sistemu 4-2-3-1Čelsi u sistemu 4-2-3-1

Čelsijeva “jedinica“ ostaće bez sumnje Kepa Arizabalaga koji je iskoristio drastičan pad forme Eduarda Mendija u poslednjih godinu dana i praktično zagospodario među stativama. Mendi je počinjao samo u utakmicama kada je Kepa bio povređen i nije se proslavio. Skaj Sport je izvukao statistički podatak da je Senegalac primao čak 1,43 gola po utakmici, dok je Španac morao da vadi loptu iz mreže manje od jednom u proseku. Obojica po utakmici beleže 3,14 intervencija. Ipak, čini se da je izbor na gol liniji jedini gde nema previše dileme.

Ako ostane veran odbrani sa četvoricom, Grejem Poter će imati lud posao da balansira ego i zadovolji sve štopere na raspolaganju. Čaloba je verovatno predosetio šta će da se dogodi, pa je zato pristao da u poslednje tri-četiri utakmice igra na desnom beku, svestan da bi tu pre mogao u budućnosti da dobije minute. Poter je imao prave avanture na desnom boku otkako je Ris Džejms upao u vrtlog ozbiljnih povreda kolena, zbog kojih je propustio već 16 utakmica u svim takmičenjima samo ove sezone, plus Mundijal. Ako se na to vežu i svi izostanci iz prethodne sezone, nije ga bilo na terenu u gotovo 40 utakmica! Koleno, butina, zadnja loža... Problemi se samo nižu.

Zbog toga Poter je desno koristio kapitena Cezara Aspilikuetu, pa čak i Rahima Sterlinga kao desnog spoljnog u sistemima sa trojicom pozadi. Šansu je počeo da dobija i Čaloba koji se ne snalazi loše u novoj ulozi, samo on nije igrač koji sa svojih 192 centimetara visine ne može da donese sve ono što se od modernog desnog beka očekuje, a to je da šparta napred-nazad pored aut linije i aktivno učestvuje u obe faze igre. Zbog toga bi 23-godišnji momak rođen u Sijera Leoneu mogao da bude žrtva sopstvene potrebe da u dresu Čelsija dobije nešto više minuta van svoje prirodne pozicije.

Aspilikueta se za 13 godina u klubu profilisao ne samo kao kapiten, već i živa legenda kluba koja je osvojila sve što se osvojiti može, ali i njega su stigle godine i nije više toliko produktivan kao ranije. Zato je Čaloba i dobio priliku u prethodnih nekoliko utakmica, pre svog kapitena.

Čelsi u sistemu 4-3-3Čelsi u sistemu 4-3-3

Za realizaciju Poterove filozofije ključno je da se u prvu postavu vrate Ris Džejms i Ben Čilvel. Okom statistike, Čelsi je dobio čak 80 odsto utakmica u kojima su Džejms i Čilvel bili starteri, a samo 35 odsto kada su bili odsutni. Džejms je na terenu bio samo jednom od oktobra, još se čeka na datum njegovog povratka. Čelsi je ove zime pazario Mala Gusta iz Liona za 30.000.000 evra, ali on će pojačati desni bok tek na leto pošto je ostao na pozajmici. Dakle, Čelsijev izbor na desnoj strani je limitiran.

Sa štoperima će Poter morati ozbiljno da se pozabavi. Fudbalskim kritičarima nije promaklo da su Badijašil i Silva uspostavili odličnu saradnju u ovih nekoliko utakmica koliko su bili zajedno, ali šta sa Fofanom i Kulibalijem? Kada je neko plaćen 80.000.000 evra, bez obzira da li je u međuvremenu promenenjen trener ili ne, očekuje se da bude starter. I to bi Fofana realno trebalo da bude, kada se oporavi. Nije odigrao utakmicu još od oktobra. Podsetimo, pre nego što je kupio Fofanu, Čelsi je uradio izuzetno detaljne preglede kako bi se ustanovilo da li njegovo koleno može da izdrži napore posle teške povrede. Specijalisti su dali zeleno svetlo, a on je ipak klonuo, ispao iz tima i evo – još se oporavlja. Silva uprkos poznim godinama i dalje odoleva zubu vremena i još je nezamenjiv. Badijašil i on su se poklopili kao dinamični duo koji donosi spoj mladosti i iskustva, brzine i fizičkih karakteristika dostojnih štopera svetske klase. To ostavlja Kulibalija kao, pazite sada, peti izbor kod Potera! Kada vam je možda najbolji štoper Serije A proteklih godina i neko ko je plaćen 40.000.000 evra uz masnu platu tek peti izbor, onda tu nešto nije kako treba...

Čelsi takođe čeka da se vrati Čilvel i on će sigurno preuzeti mesto od Marka Kukurelje kraj leve aut linije. Još jednom, kada se za rezervnog beka plati 80.000.000 evra sa bonusima tu nisu stvari čiste. Shvatili su verovatno na Stamford Bridžu da su ih Pep Gvardiola i pogotovo Brajton dobro preveslali – u tu igru sa Mojzesom Kaisedom nije hteo da uđe Arsenal ove zime, zato je propao transfer Ekvadorca na Emirejts – pa se sada Čilvel čeka nestrpljivo. Kukurelja nije zadovoljio ni kao levi bek, ni kao štoper, pa je ispred njega minute dobio čak i tek punoletni Luis Hol. I on je ostavio bolji utisak od kovrdžavog Španca...

U veznom redu ne bi trebalo da bude mnogo promena. Rekorder Enco Fernandez uskače umesto Žoržinja koga ćemo u budućnosti gledati u Arsenalu, dok će Mejson Maunt ostati ključna figura sredine terena jer bi trebalo da bude spojnica između napada i odbrane. Najveća enigma je Ngolo Kante. Neki bi rado voleli da vide Francuza i Argentinca u paru, mada je pitanje kada će se osvajač svetskog zlata 2018. vratiti na teren zbog povrede zadnje lože. Od početka sezone odigrao je samo dve utakmice i još vlada polemika oko toga da li će potpisati novi ugovor pre kraja sezone.

Čelsi u sistemu 3-4-3Čelsi u sistemu 3-4-3

Za mesto u srcu veznog reda Poter u konkurenciji ima još Matea Kovačića, Rubena Loftus Čika, Konora Galagera, Kernija Čukvuemeku i Denisa Zakariju. Hrvat bi trebalo da bude zaključan, ali interesantno je da je Čelsi poražen u svih šest mečeva kada je on bio starter. Loftus Čik je iznenađujuće bio redovan starter pre Mundijala, pa se onda povredio. Galager je propustio samo tri utakmice od početka sezone, a klub je odbio da pregovara sa nekoliko zainteresovanih klubova o njegovoj prodaji. Zakarija je najbolje partije ove godine odigrao u dresu reprezentacije i to dovoljno govori o njegovom dosadašnjem boravku u Čelsiju koje se verovatno – mada sa Bolijem ništa nije isključeno – neće završiti otkupom od Juventusa. Čukvuemeka je šansu dobijao na kašičicu i pokazao određeni potencijal, ali opet nedovoljno da bi bio redovan starter. Svakako je konkurencija – paklena. Andrej Santos je stigao iz Vasko da Game, ali tu je da bude na oku ljudima iz kluba, ništa više trenutno.

Na kraju, suludo zvuči da je Čelsi potrošio više od 600.000.000 evra na pojačanja i da nije doveo špica!? Romelu Lukaku je i dalje zvanično na pozajmici u Interu, gde takođe ne briljira u svom drugom mandatu, pa je Čelsi ostao na Kaiju Havercu kao prvom izboru i potpuno indisponiranom Pjeru Emeriku Obamejanu kao njegovoj rezervi, a nije bio starter od novembra i nije zatresao mrežu od oktobra. Kupovina Davida Datra Fofane iz Moldea za 12.000.000 evra ne može da se smatra investicijom koja može odmah da podigne kvalitet. Pitanje je i da li će uopšte moći da napravi nešto na Stamford Bridžu, odnosno da li će biti samo jedan u moru igrača koji su dovedeni za siću i kasnije preprodati za nešto više novca. Armando Broja je povređen i on takođe nije neko od koga treba očekivati čuda.

Na papiru, Čelsi ima čak desetoricu ofanzivaca, ali je veliko pitanje ko je uopšte od njih funkcionalno upotrebljiv? Hakim Zijeh i Kristijan Pulišić su najozbiljnije pogođeni svim što se dešavalo ove zime. Pulišić je i pre dolaska Mudrika počeo samo osam utakmica, a zbog povreda se dosta mučio da nađe pravu formu, dok je Zijeh taman počeo nešto da igra, ali bi sada mogao da bude definitivno skrajnut. Noni Madueke je plaćen skoro 20.000.000 evra, a sa bonusima mogao bi da dogura na 35.000.000. I pored toga on je projekat za budućnost, ne neko ko može da napravi razliku u ovom trenutku. Nije to mogao ni u PSV gde je počeo samo četiri puta zbog muka sa povredama...

Logično je očekivati da će Rahim Sterling da se vrati na desni bok kada se oporavi od povrede. On je zajedno sa Havercom najbolji strelac, ali od prelaska iz Mančester Sitija ne uspeva da pronađe konstantnu formu što je zabrinulo sve na Stamford Bridžu pošto je označen kao jedan od lidera nove generacije i plaćen je skoro 60.000.000 evra. Nema dileme da Poter ceni Sterlingove kvalitete, nije bio starter samo četiri puta dok se nije povredio, ali zbog velikih amplituda u formi treba videti kakav će njegov status biti u budućnosti.

Poznavaoci fudbalskih prilika na Ostrvu čak tvrde da bi na desni bok mogao da se preseli Žoao Feliks. Portugalac je jedan od onih likova koji nisu izrezbareni ni za jednu poziciju konkretno, mogu sve, ali ništa konkretno. Nešto poput Paula Dibale. Ako bi Poter izabrao sisteme 4-2-3-1 ili 4-3-3, u napadu bi mogli da budu Feliks, Haverc i Mudrik, iza njih Maunt, a u veznom redu Fernandez i Kovačić.

Najmanje verovatno, ali potencijalno upotrebljivo - Čelsi u sistemu 3-5-2Najmanje verovatno, ali potencijalno upotrebljivo - Čelsi u sistemu 3-5-2

Mudrik je zakucan za levi bok i dok uđe u optimalnu formu biće verovatno nezamenjiv na levom boku. Zato je, uostalom, plaćen preko 100.000.000 evra sa bonusima i otet Arsenalu iz ruku. Protiv Liverpula je za ono malo vremena na terenu pokazao više nego njegovi saigrači. I zbog njega bi Feliks mogao da ode desno po potrebi, naravno ako do te odluke zaista dođe. Svakako može da pokrije levo ako bude prostora, pa i u špicu gde je Haverc i dalje nezamenjiv.

Nemac nije klasična ”devetka”, ali je ove sezone odigrao najviše minuta od svih fudbalera Čelsija. On je verovatno školski primer igrača koji može da igra sve u napadu i veznom redu, da pokrije više uloga, ali da ni u jednoj ne bude svetska klasa. Ali i takav je trenutno bez premca u Zapadnom Londonu.

Poter bi u sistemima 4-2-3-1 ili 4-3-3 mogao da izvuče najjaču postavu Čelsija. Na golu Kepa, odbrana Džejms, Silva, Badijašil ili Fofana, plus Čilvel. Na sredini Enco, Maunt i Kovačić, desno Sterling, levo Mudrik i napred Haverc. Vraćanje na formacije sa tri štopera bi sigurno uključilo triling Fofana – Silva – Badijašil pozadi, dok se napred ne bi ništa specijalo menjalo.

Pred Grejemom Poterom je bukvalno mogućnost da se “igra” sa izborom, kao dete na igrici Football Manager...



tagovi

ČelsiGrejem PoterZimski prelazni rok 2023Mihajlo MudrikŽoao FeliksBenoa BadijašilVesli FofanaTijago SilvaNgolo KanteRis DžejmsBen ČilvelMark KukureljaEnco FernandezMateo KovačićRahim SterlingKai HavercMejson Maunt

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara