Tod Boli (©Reuters)
Tod Boli (©Reuters)

Premijerligaši optužili Bolija da vara FFP posle šopinga od 500.000.000 evra

Vreme čitanja: 2min | uto. 24.01.23. | 09:24

UEFA spremna da zakrpi “rupu“ u pravilniku od narednog leta

Doveo Mala Gusta iz Liona ili ne, Čelsijeva prva godina pod vođstvom Toda Bolija ostaće svakako upamćena po najvećoj potrošnji u istoriji fudbala!

Za nešto više od pola godine američki biznismen utrošio je gotovo pola milijarde evra u pojačanja i tu ne planira da se zaustavi. Mnoge je šopingholičarski nagon Bolija naterao da se zapitaju kako je moguće da Čelsi već nije prekršio finansijski fer-plej, međutim novi vlasnik kluba sa Stamford Bridža uspeo je da pronađe rupu u pravilniku po kojoj je uspeo da “razvuče“ troškove na ime obeštećenja i ugovore igrača na period od čak osam godina. O tome je pisala madridska Marka, to je i osnovni razlog zašto su praktično svi novi igrači od letos potpisivali ugovore tipične za američki sport. Mihajlo Mudrik do 2031, Benoa Badijašil i Noni Madueke do 2030, Vesli i David Fofana do 2029, Mark Kukurelja i Kerni Čukvuemeka do juna 2028. godine...

Izabrane vesti

Ta vrsta amortizacije omogućila je Čelsiju da nesmetano potroši pola milijarde evra i da juri nova pojačanja, zbog čega su se klubovi iz Premijer lige požalili da se krši pravilnik FFP. Tehnički, Boli nije napravio nikakvu grešku, već je prevario sistem i pronašao rupu u pravilniku koju UEFA posle niza žalbi planira da “zakrpi“. Doduše, tek od leta.

3. februar, 21.00: (1,63) Čelsi (3,80) Fulam (6,50)

FIFA je još ranije propisala da maksimalna dužina ugovora može da bude pet godina, uz izuzetke. Boli je to iskoristio. UEFA sada želi da ograniči klubove da rastežu isplatu obeštećenja na maksimalno pet godina.

Uefin plan da promeni zakon neće uticati na poslove koje je Čelsi dosad sklopio, ali će ograničiti manevarski prostor u narednim prelaznim rokovima.

Čelsi je dosad potrošio 460.500.000 evra na dovođenje 13 igrača, a prema sadašnjoj računici u minusu je nešto više od 400.000.000 evra pošto je prodao igrače u vrednosti od samo 56.000.000 evra.


tagovi

ČelsiTod BoliZimski prelazni rok 2023FFPfinansijski fer-plej

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara