Luis Suarez (©AFP)
Luis Suarez (©AFP)

Novajlije na različitim talasnim dužinama: Bura u Kruzeiru, sreća u Gremiju

Vreme čitanja: 4min | sub. 22.04.23. | 23:03

Brazil 1: Raposa već promenila trenera, a sastav iz Porto Alegrea vrlo zadovoljan startom sezone

Kao aktuelni šampion Serije B sa prošlogodišnjom dominantnom kampanjom, Kruzeiro se konačno vratio u nacionalnu elitu. Klub iz Belo Orizontea jedan je od velikana brazilskog fudbala, ali je tri godine proveo u drugoj ligi posle niza problema na terenu i van njega. Ipak, popularna Raposa iliti Lisica, ima jednu od "najtanjih" ekipa u takmičenju po pitanju kvaliteta, znatno ispod renomea. Čak i najavljena pojačanja tokom nedelje i podatak da je bila aktivna na tržištu, još ne ulivaju mnogo poverenja. Opet, noćas (02.00) Kruzeiru u goste dolazi stari poznanik, još jedan iz grupe velikana ovdašnjg fudbala, ali i saputnik iz prošlogodišnje Serije B, Gremio.

Kruzeiro će ovog vikenda da igra prvu utakmicu kod kuće u sezoni povratka u elitnu diviziju nacionalnog fudbala. Posle gorke tri godine u Seriji B, Raposin povratak u Seriju A bio je mnogo manje glamurozan nego što bi se moglo očekivati. Obeležile su ga brojne promene u igračkom, ali i stručnom kadru koje se mnogim navijačima u plavom delu Belo Orizontea nisu naročito dopale.

Izabrane vesti

Da stvar bude još gora, Kruzeiro je imao kampanju ispod očekivanja u šampionatu Mineiro. Pošto je jedva izbegao eliminaciju u prvoj fazi, pao je u polufinalu protiv Amerike. Na kraju turnira ustanovljeno je da je uprava napravila nekoliko katastrofalnih poteza. Između ostalog, jedna od kobnih odluka bila je u vezi trenera Paula Pesolana, koji je vodio pobedničku kampanju u Seriji B, i koji je upozorio da neće ostati u Brazilu. I pored toga, zadržan je u klubu. Protraćeno je vreme koje je njegova zamena mogla da ima da izgradi novi tim.

02.00: (2,50) Kruzeiro (3,15) Gremio (3,00)

Portugalac Pepa, preuzeo je kormilo tima tek posle završetka šampionata Mineiro, vodio je ekipu na dve zvanične utakmice i obe izgubio. U svom debiju je poražen od Nautika sa 1:0 u Resifeu, u prvoj utakmici treće faze Kupa Brazila. U nedelju, 16. aprila, na dan otvaranja Serije A bio je žrtva Korintijansa, a Kruzeiro je napustio Neo Kimika Arenu pognute glave 2:1. Da se ​​završi obeshrabrujući scenario, navijači neće moći čak ni da gledaju svoj tim na Mineirau. Uprava Rapose nije postigla dogovor sa administratorom stadiona da svoje utakmice odigra na istom. Tako su iz nužde morali da se prebace na skučenu Independensiju, stadion koji koristi Amerika Mineiro.

Trenutno, Kruzeiro zauzima 13. mesto na tabeli, i dalje traži prve bodove u šampionatu. U prethodnih pet duela Lisica je zabeležila samo jedan trijumf, uz četiri poraza. Pobeda je izborena protiv Red Bul Bragantina i to u prijateljskoj utakmici, pored poraza od Nautika, Korintijansa i dva puta od Amerike u utakmicama za Kup Brazila, Brazileirao i šampionat Mineira. Igrajući kod kuće, ekipa Pepa je u poslednjih 10 odigranih utakmica zabeležila učinak sa tri pobede, četiri remija i tri poraza.

Saborac Kruzeira u Seriji B brazilskog prvenstva od prošle godine, Gremio, ponovo se ukršta sa Raposom, sada prolazeći kroz mnogo bolji trenutak. Na kraju krajeva, započeo je godinu osvajanjem titule u saveznom šampionatu Gaušo. Pored toga, pojačao je tim igračima koji omogućavaju njegovim navijačima da imaju visoke ambicije za 2023. godinu. Najveće ime je urugvajski napadač, veteran Luiz Suarez.

Početak nove sezone u Brazileirau takođe je bio pobednički. U susretu koji je zatvorio dnevni red otvaranja, pobedili su Santos rezultatom 1:0, u nedelju, 16. aprila, na stadionu Alfredo Žakoni, u Kašijas do Sulu, golom koji je postigao Žoao Pedro u 44. minutu. Bila je to utakmica koja je nagovestila promenu strategije trenera Renata Gauša koji je obično davao veći značaj kup turnirima. Ovoga puta je odlučio da sačuva svoje najvažnije igrače za duel protiv Santosa koristeći rezerve u susretu sa ABC u Natalu, za prvu utakmicu treće faze Kupa Brazila, u kojoj su na kraju slavili rezultatom 3:0.

Gremisti trenutno zauzimaju 9. mesto na tabeli sa tri boda. U poslednjih pet utakmica ostvario je četiri pobede i samo jedan remi. Tokom ovog perioda, savladani su ABC, Ipiranga, Kašijas i Santos, pored toga što je u jednom od mečeva igrao nerešeno sa već pomenutim Kašijasom. Kao gost, ekipa Renata Gauša ima učinak od šest pobeda, tri remija i samo jedan poraz u poslednjih 10 utakmica.

Poslednji obračun ovih timova zbio se 21. avgusta prošle godine, još dok su bili članovi Serije B, a završen je nerešenim ishodom 2:2. Par meseci ranije, Kruzeiro je slavio minimalnim rezultatom na svom terenu. Poslednji okršaj kao članovi elite imali su još 2019. godine, kada je na Gremio Areni rezultat bio 2:0 u korist domaćeg tima.

--------------

Počela je trka za pola miliona dinara dnevno!!!

DANAŠNJI IZAZZOV: pogodi dve utakmice 2+ prvo poluvreme

--------------

BRAZIL 1 - 2. KOLO

Subota

Fluminense - Atletiko PR U TOKU

23.30: (2,40) Kujaba (3,20) RB Bragantino (3,10)

23.30: (1,80) Sao Paulo (3,50) Amerika Mineiro (4,70)

Nedelja

02.00: (2,50) Kruzeiro (3,15) Gremio (3,00)

16.00: (2,85) Internasional (3,30) Flamengo (2,50)

21.00: (3,15) Santos (3,25) Atletiko Mineiro (2,35)

21.00: (3,35) Vasko (3,35) Palmeiras (2,20)

23.30: (3,00) Koritiba (3,15) Fortaleza (2,50)

23.55: (3,20) Gojas (3,10) Korintijans (2,40)

Utorak

01.00: (2,25) Baija (3,25) Botafogo (3,35)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 1KruzeiroGremio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara