Tore Andre Flo i Kore Ingebrigtsen (©Reuters)
Tore Andre Flo i Kore Ingebrigtsen (©Reuters)

OBOS liga na dlanu: Trofejni trener Rozenborga vraća Ranhajm u elitu, Tore Andre Flo nosi Sogndal, Kristijansund želi ekspresan povratak

Vreme čitanja: 5min | pon. 10.04.23. | 07:17

Vlada Filipović za Mozzart Sport približava i drugoligaški fudbal u Norveškoj. Nekadašnji napadač Čelsija ima drugi pokušaj da uvede tim u najbolje društvo. Skeid ima najgori teren, Brine je norveški OFK Beograd

Konačno, lopta počinje da se kotrlja i na severu Evrope. Zbog Uskrsa po Gregorijanskom kalendaru, Norvežani danas kreću novu sezonu u prva dva ranga. Posle iscrpne analize norveške Elitserije, na redu je i skener drugoligaškog karavana u zemlji Vikinga. Svih osam mečeva prvog kola OBOS lige igraju se od 15 časova.

Liga broji 16 klubova, igraće se 30 kola, a prve dve ekipe izboriće plasman u Elitseriju, a ekipe od trećeg do šestog mesta mogu do baraža sa četrnaestoplasiranim timom iz najboljeg društva. Poslednja dva kluba se sele u niži rang, a 14. ekipa moraće u plej-aut.

Izabrane vesti

Šapčanin Vlada Filipović, srpski stručnjak koji dugo živi i i radi u Alti na severu Norveške, upoznao je čitaoce Mozzart Sporta i sa ovom egzotičnom ligom.

Prošle godine se znalo da će Bran i Stabek da vode glavnu reč. Ove sezone mislim da nas očekuje izjadnačena OBOS liga. Biće teška za kladioce, ali treba očekivati standardno mnogo golova. Vidim da u medijima svi klubovi misle da mogu do Elitserije. Ima dosta tradicionalnih klubova u ovom rangu kao što su Start, Sogndal, Brine gde je počeo Erling Haland, Hod i Mos su se vratili u drugi rang“, govori Filipović iz daleke Alte.

15.00: (1,62) Kristijansund (3,80) Frekdrikstad (5,00)

Kristijansund je posle nekoliko dobrih sezona doživeo krah prošle godine, ispao je iz elite, ali želi ekspresan povratak u Elitseriju.

On je jedan od glavnih favorita za prvo mesto. Ima jak domaći teren. Sportski direktor Hansen je stigao iz Mjendalena. Doveo je jedno ozbiljno pojačanje za drugu ligu Norveške. U pitanju je Benjamin Stoke koji se vraća u klub posle pet godina. Dolazi iz Mjendalena, a ovaj napadač je igrao i za Volerengu i danski Horsens. Trebalo bi da bude udarna igla tima. Stigla su i dvojica igrača na pozajmicama iz Bodea i Rozenborga Sigurd Kvile i Mikel Konradsen Seide. Imaju četvoricu, petoricu igrača iz Afrike“.

Vlada Filipović (©Privatna arhiva)Vlada Filipović (©Privatna arhiva)

Zanimljiv je i Fredrikstad koji se odlučio da dovede trenera sa Farskih Ostrva Mikjala Tomasena koji je dominirao u ovoj zemlji sa Ki Klaksvikom.

Fredrikstad je klub koji ima odlične uslove, sjajan stadion. I kada je bio u trećoj ligi imao je uslove za Elitseriju. Otišao je trener Johansen, videćemo kako će Tomasen da se snađe. Poznajem ga, igrali smo zajedno na Farskim Ostrvima. On je policajac. Napravio je neki incident kod kuće, pisalo se tome ovde u Norveškoj. Međutim, on je rekao da je to prijavio klubu i sve je rešeno. Doveo je iz Ki Klaksvika Joanesa Bjartlida. Iz Švedske su stigli Brand Hendriksen i Tim Bjerkstrem. Iskusni vezista Tomas Drage je alfa i omega tima. Ekipa je za vrh, za prvih pet u ligi“.

15.00: (2,15) Jerv (3,45) Ranhajm (3,05)

Ranhajm je dve sezone igrao u elitnom rangu, ali za tim iz Trondhajma je usledio povratak u realnost – druga ligu. Tradicija ostaje, za ovaj tim igraju uglavnom lokalni fudbaleri.

Ranhajm je početkom godine preuzeo Kore Ingebrigtsen, trofejni trener Rozenborga. On je sa velikanom iz Trondhajma uzeo tri uzastopne titule od 2015. do 2017, godine, kao i dva Kupa Norveške 2015. i 2016. Radio je i u Belgiji u Ostendeu, na Kipru u APOEL-u, a bio je sezonu i u Branu. Kapiten je i dalje Mads Reginiusen, a stigla su dvojica igrača sa pozajmica iz Rozenborga. Ranhajm je ranije važio kao nezvaničnu filijala Rozenborga, kasnije kada je ušao u elitu dobijao je i starijeg brata. Ima iskusnu igrače, trofejnog trenera, pa bi mogao do borbe za Elitseriju“.

KFUM je ostao bez tvorca najvećih uspeha, trenera Isnesa koji je otišo u Stremsgodset posle osam godina.

Klub je bio u minusu prošle godine 600.000 evra. Novi trener je mladi Johanes Mesgard koji je potpisao trogodišnji ugovor. Sigurno je tim iz Osla oslabljen ove sezone i nepoznanica je koliko može“.

U Brineu je prve fudbalske korake napravio Erling Haland, a kasnije je nastavio da rešeta u Moldeu, Salcburgu, Borusiji iz Dortmunda i sada Mančester Sitiju.

Brine je u Norveškoj recimo kao OFK Beograd u Srbiji, klub sa tradicijom koji se oslanja na svoj kadar. Ima poznatu Akademiju iz koje dolaze talenti koji kasnije idu dalje, pre svega u Molde. Ole Kevin Knapen je novi trener“.

Mos je nekada bio član najbolje lige, ali je onda krenuo sunovrat kluba. Čak je bio i član četvrtog ranga u Norveškoj. Sada se vratio u drugu ligu. Na kormilu sedi Tomas Mire, nekadašnji fudbaler u Premijer ligi.

"Mos je igrao najbolji fudbal u trećem rangu takmičenja. Napravio je bum prošle godine, sada želi da se vrati na stare stare slave. Klub se konsolidovao. Takođe, i Hod dolazi iz trećeg ranga, uglavnom pravi igrače. Bode i Molde su mu pozajmili nekoliko igrača“.

Pikanterije su vezane za Skeid, tim iz prestonice Norveške.

Tim iz Osla ima najgori teren u ovom rangu, pa čak bi to bio i u trećoj ligi. Svi su potestovali, žalili se, ali je odlučeno da može da igra na svom terenu s veštačkom travom. Posle lošeg vremena, kada je teren bio smrznut, došlo je i do otpadanja delova, pa će biti teško za sve timove da se snađu u takvim uslovima. Prošle godine je jedva ostao u ligi i mislim da je i ove glavni kandidat za ispadanja. Tu je i Raufoš koji bi trebalo da bude u donjem delu tabele. Osane je takođe oslabljeno, otišlo je devet igrača“.

15.00: (1,85) Sandnes Ulf (3,50) Skeid (3,90)

Mjendalen je igrao i elitni rang. Ovaj tim je pre nekoliko godina ulazio u domove Norvežana kada je sniman rijaliti program.

Na klupi sedi Škot Kevin Nikol. Stigla su dvojica dobrih napadača, Kristofer Tokstad iz Stremgodseta i Kint Jansen iz Sandefjorda, igrači koji su igrali najbolju ligu. Jerv je nezgodna ekipa, ispao je iz elite, želeći opet da pokuša da se vrati“.

15.00: (1,90) Mjendalen (3,50) Osane (3,70)

Jedno veliko ime sedi na klupi Sogndala.

U pitanju je Tore Andre Flo, nekadašnji napadač Čelsija. Ovo će mu biti druga sezona na klupi. Prošle mu je zamalo izmakao baraž“, zaključio je Filipović.

OVDE pogledajte kompletan prelazni rok u noveškoj OBOS ligi.

NORVEŠKA 2 – 1. KOLO

Ponedeljak

15.00: (2,75) Brine (3,30) Kongsvinger (2,40)

15.00: (2,10) Hod (3,35) Raufoš (3,25)

15.00: (2,15) Jerv (3,45) Ranhajm (3,05)

15.00: (1,90) KFUM (3,50) Sogndal (3,70)

15.00: (1,62) Kristijansund (3,80) Frekdrikstad (5,00)

15.00: (1,90) Mjendalen (3,50) Osane (3,70)

15.00: (4,20) Mos (3,50) Start (1,80)

15.00: (1,85) Sandnes Ulf (3,50) Skeid (3,90)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Norveška 2NorveškaMjendalenStartVlada Filipović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara