Navijači Rozenborga, Veton Beriša, Patrik Berg i Kjetil Knutsen (©AFP, ©Reuters)
Navijači Rozenborga, Veton Beriša, Patrik Berg i Kjetil Knutsen (©AFP, ©Reuters)

Skener norveške Elitserije: Klubovi zaradili 71.000.000 evra, Bode preotima krunu Moldeu, Rozenborg i dalje stagnira

Vreme čitanja: 10min | pon. 10.04.23. | 06:49

Srpski stručnjak Vlada Filipović i ove godine detaljno analizirao najbolje prvenstvo Vikinga. Vicešampion vratio Patrika Berga iz Lansa, zadržao trenera Kjetila Knutsena i prvi je favorit za titulu. Molde ostao bez Davida Fofane (Čelsi), a zamena je Veton Beriša, plaćen 3.500.000 Hamarbiju

Norveška – zemlja blagostanja, nafte, gasa, šuma, fjordova, snega i leda, najređe naseljena država na Starom kontinentu sa oko 5.500.000 stanovnika, prethodnih godina u svetu fudbala je poznata po Erlingu Halandu, čudesnom napadaču Mančester Sitija koji trese mreže kao od šale. Zemlja rukometa i zimskih sportova u poslednje vreme može da se pohvali odličnim rezultatima Bode Glimta u međunarodnim takmičenjima.

Posle dve vezane titule, prošle sezone prvi kroz cilj je prošao Molde, dok sinonim za klupski fudbal u Norveškoj, najpopularniji klub Rozenborg, godinama je u drugom planu. Dok se u većini zemalja Evrope prvenstva završavaju, u Norveškoj, zbog oštre i duge zime, sezona traje od aprila do početka decembra. Sistem takmičenja se nije menjao. Igraće se 30 kola, svako sa svakim. Šampion ide u kvalifikacije za Ligu šampiona, drugoplasirani i trećeplasirani u kvalifikacije za Ligu konferencije, dva najgora tima se sele u drugu ligu, dok će ekipa koja zauzme 14. mesto da igra plej-aut sa trećeplasiranim iz OBOS lige.

Izabrane vesti

Tradicionalno, srpski stručnjak, Šapčanin Vlada Filipović, koji godina živi i radi u Alti na severu Norveške, koordinator za talente pri Fudbalskom savezu Norveške zadužen za oblast Finmark, za čitaoce Mozzart Sporta donosi pregršt informacija iz Elitserije.

Norveški klubovi su ove sezone zaradili od prodaje igrača 71.000.000 evra“, kao iz topa će Filipović na početku razgovora za naš portal i dodaje:

Možete li da zamislite da srpski klubovi prihoduju toliko? Ne pamti se ovako dobar prelazni rok u Norveškoj. Iako nije toliko kvalitetna liga, ona se prati, na skeneru je brojnih skauta iz Holandije, Engleske... Klubovi iz Noveške posluju slično kao Dinamo iz Zagreba. Ne ’pecaju’ se na prvu ponudu, čekaju najbolji momenat za prodaju. Kada igrač ne uspe u inostranstvu oni ga vrate nazad".

BERG VELIKO POJAČANJE BODEA, VICEŠAMPION U PLUSU 15.700.000 EVRA, KNUTSEN NAJPLAĆENIJI TRENER U NORVEŠKOJ

Protekle zime u Norveškoj je pazario i jedan Čelsi. Napadač iz Obale Slonovače David Datro Fofana je kupljen iz Moldea za 12.000.000 evra. Rozenbog je prodao Kaspera Tengsteda Benfiki za 7.000.000, Lorijan je kupio krilo Bodea Džoela Mvukua za 5.500.000... To su najveći transferi ove godine u Norveškoj, nezamislivi recimo za klubove u Srbiji koji 71.000.000 ne mogu da dobiju za sedam, osam godina.

Vlada Filipović (©Privatna arhiva)Vlada Filipović (©Privatna arhiva)

Filipović je detaljno analizirao svaki klub. Krećemo od Bode Glimta, vicešampiona Norveške.

Prošlu sezonu Bode Glimt je završio u plusu od 15.700.000 evra. Ovde je sve transparento. Kjetil Knutsen je najplaćeniji trener u Norveškoj sa zaradom od 673.000 evra. Odbio je Norič, prošle godine i Rozenborg mu je nudio blanko da potpiše, ali je ostao. On je alfa i omega kluba. Ola Solbaken je prošle godine otišao u Romu i to kao slobodan igrač. Nije hteo da produži ugovor. Prodali su krajem prošle godIne i Viktora Bonifajsa Unionu u Belgiji, a najveći novac je došao od Džoela Mvuka koji je za 5.500.000 vea potpisao za Lorijan, ali će ostati u klubu do leta. Patrik Berg je strašan igrač, prodat je Lansu letos za 4.500.000 evra. Nije se snašao u Francuskoj, posle šest meseci klub ga je vratio, platio 4.000.000 obeštećenje i dao mu petogodišnji ugovor za 3.000.000 evra, što je najveći u Norveškoj. Sa najboljim strelcem protekle sezone Amarom Pelegrinijem je potpisan novi ugovor. Danski vezista Albert Grenbek je plaćen Orhusu 3.000.000 evra. Vraćen je u zemlju Frederik Bjerkan, koji je kao klinac otišao u Fajenord, posle u Hertu. Nije tamo igrao, a sada je kao slobodan igrač vraćen. Ima samo 24 godine. U finišu prelaznog roka je iz Bristol Sitija stigao golman Nikita Hajkin. Nije branio u Engleskoj, sada se vraća u život“.

Pojačanje je stiglo i iz slavnog Ajaksa.

"To je mladi Danac Jepe Kjer koji ima samo 18 godina. Rano je otišao u Amsterdam iz Horsensa. Dali su mu ugovor na čak četiri i po godine. To je nova politika Bodea da igrač veže dužim ugovorom da im se ne desi ono što se dogodilo sa Solbakenom da ode bez obeštećenja. Ekipa je uigrana, Knutsen zna šta radi, stadion Aspmira je i neugodan za rivala, pa je po meni Bode prvi favorit za titulu. Peret Nose Dal dolazi iz KFUM-a, ali od leta kada ode Mvuku u Lorijan. On bi mogao da bude sledeći projekat, ima samo 19 godina“.

17.00: (3,70) Sarsborg (3,50) Bode Glimt (1,90)

Za mladog vezistu Huga Vetlesena je vladalo veliko interesovanje ove godine, ali je on ostao u klubu.

Tražio ga je Ferencvaroš, Štutgart, Fajenord je nudio čak 6.500.000 evra, ali ga Bode nije dao, produžio je s njim ugovor do 2025. Ima samo 22 godine i on će biti jedan od ključnih igrača uz povratnika Berga. Na Transfermarktu je najvredniji fudbaler kluba sa 4.500.000 evra. Bode je odigrao prijateljski meč sa Moldeom, gubio je sa 2:0, a na kraju je slavio sa 3:2“.

VETON BERIŠA ZAMENA ZA DAVIDA FOFANU, HUSAIN OTIŠAO NA KIPAR, ROZENBORGA MUČE POVREDE KLJUČNIH IGRAČA

Molde je prošle godine uspeo da skine dvogodišnju vladavinu tima sa severa zemlje. Sjajnim igrama u Norveškoj napadač David Datro Fofana je otišao u slavni Čelsi.

Ispao je već u Kupu Norveške od Stabeka posle 12 serije penala. To je veliki udarac za klub. Biće potrebno vreme da se ekipa uigra. Erling Moe je ostao na klupi. On je zamenio Ole Gunara Solskjera 2019. godine kada je ovaj prelazio u Mančester Junajted. Zamena za Fofanu je Veton Beriša. On je bio sjajan u dresu Vikinga. Letos kada je odlazio u Hamarbi, tim iz Stavangera je bio treći, bez njega je završio 11. mestu. Posle samo šest meseci Molde ga je kupio za čak 3.500.000 evra. Veliki hendikep biće odlazak radilice na sredini terena Husainija koji je otišao na Kipar, u Apolon. Stigli su i Kristijan Eriksen iz Ham Kama za 1.500.000 i Erik Kitolano iz Tromsea. Ostali su u klubu kapiten Magnus Ejkrem, Ola Brinhildsen... Biće Molde u vrhu, ali mislim da će teško da odbrani tron“.

17.00: (3,90) Tromse (3,50) Molde (1,95)

Rozenbog je nekada bio dominantan tim, ali poslednjih godina kriza velikana iz Trondhajma.

Imao je očajne rezultate u pripremnom periodu, nikad gore. Biće u prvih pet, ali mislim da nema šanse da se bori za titulu sa Bodeom i Moldeom. Kjetil Rekdal je odličan trener, verujem da će on da izvuče maksimum od igrača. Kako sezone bude odmicala biće Rozenborg bolji. Na početku biće problema i zbog povreda ključnih igrača. Napadač Ole Kristijan Seter se povredio, a njegova zamena je Agon Sadiku koji je stigao iz Honke. On je mladi reprezentativac Finske. Povredio se i Edvard Tagset i verovatno će morati na operaciju. Zamena za Kasper Tengsteda koji je za 7.000.000 evra otišao u Benfiku je Džejden Nelson iz Toronta. Velika prodaja Rozenborga je i Emil Konradsen Seide koji je otišao u Sasuolo za 3.000.000, dok je Stefano Vekija prešao u Malme za 1.000.000“.

14.30: (2,05) Rozenborg (3,50) Viking (3,60)

Kao iznenađenja sezone Filipović vidi povratnike u najbolje društvo Bran i Stabek.

Bran se posle krize i ispadanja u drugu ligu ekspresno se vratio u najbolje društvo. Trener je ostao Ejrik Horneland. Ekipa se nije mnogo menjala. Pojačanja su Japet Seri Larsen iz Bodea i Ulrik Matisen iz Lilestrema. U pripremnom periodu je tim iz Bergena osam mečeva bez poraza. Ima dobre navijače, jak domaći teren, pa ga očekujem u gornjem delu tabele. Stabek je preuzeo Lars Bohinen. On je veliko ime ovde u Norveškoj, nekadašnji reprezentativac, igrao je za Derbi u Premijer ligi. Nigerijac Gift Orban je prodat Gentu za 3.300.000 evra, a ovaj napadač je eksplodirao u dresu novog kluba. Postigao je tri gola Bašakšehiru u Ligi konferencije, u prvenstvu Belgije Varegemu je dao četiri. Sjajna kupovina Genta. Pojačanja su Isak Peterson iz Tuluza i Mušaga Bakenga iz Tokušime. Izbacivanje Molde iz Kupa Norvšeke je pokazao da se stabilozovao i da neće opet da dozvoli da igra u drugoj ligi. To je tradicionalni klub u Norveškoj koji dobro radi sa mlađim kategorijama. Biće tvrd orah za mnoge, prognoziram im gornji deo tabele“.

17.00: (1,48) Lilestrem (4,40) Stremgodset (6,75)

Lilestrem je takođe ekipa koja bi mogla u prvih sedam, osam.

Nije bilo mnogo promena. Dve odlične prodaje. Igo Agbu je otišao u Slaviju iz Praga za 2.5000, a Kan Kairinen u Spartu za 1.500.000. Geri Bake je treću godinu na klupi, a koliko su zadovoljni s njim u Lilestremu govori podatak da ima ugovor do kraja 2027. Vratii su u Norvešku Rubena Gabrijelsena koji je igrao u Kini i MLS-u, tu su pojačanja Tomas Lene Olsen iz Šababa i Andreas Vindhajm iz Sparte. U Lilestremu se oslanjaju na mlade igrače iz Akademije, imaju šest, sedam igrača od 16 od 19 godine koje će da se razigravaju, imaće šansu da se pokažu“.

VOLERENGA U MINUSU, ALI NIJE HTELA DA PRODA "ZLATNU KOKU" HOLMA

Volerenga iz Osla ima najmlađi tim u ligi sa prosekom godina ispod 23.

Trener Dag Fagermo je poznat kao britak na jeziku. On voli da šansu daje mladim igračima. Sada u timu ima sedmoricu, osmoricu igrača od 17 do 21 godine. Želi njima da pruži šansu na uštrb rezultata. S druge strane sportski direktor kluba voli da dovodi zvezde. Zato je klub prošlu godinu završio u minusu od 4.200.000 evra. Prodat je Osame Sahroui Herenvenu za 1.700.000 i Tobijas Kristensen mađarskom Fehervaru za 850.000, ali nisu hteli da puste najvrednijeg igrača Odina Tijaga Holma iako je imao ponudu od Kopenhagena vrednu 3.000.000 evra. Ima samo 20 godina i velika je nada norveškog fudbala“.

Milan Jevtović, najbolji igrač Od Grenlanda (©MN Press)Milan Jevtović, najbolji igrač Od Grenlanda (©MN Press)

Jedini Srbin ove sezone u Elitseriji biće nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Milan Jevtović.

Jevtović je imao odličnu sezonu u Od Grenlandu. On je najbolji fudbaler kluba, postigao je 10 golova prošle sezone u ligi. Od Grenland ima novog trenera Pala Arnea Johanesena. Mislim da će biti u gornjoj polovini tabele. Odin Luras Bjertuft je za 1.000.000 evra otišao u Bode. Pojačanje su Leonard Ovusu iz Vankuvera, Adama Diomande iz Al Arabija... Proteklog leta su vratili štopera Tomasa Rekdala koji je rano otišao u inostranstvo. Ima samo 22 godine“.

VIKING SA OPORAVLJENIM TRIPIĆEM NAPADA EVROPU, SANDEFJORD PRVI KANDIDAT ZA ISPADANJE

I Viking je imao milionski transfer. Mladi Danijel Karlsbak je za 2.500.00 otišao u Herenven.

Tim iz Stavangera je prošle godine bio sjajan u prvom delu prvenstva, ali je posle prodaja Beriše i Sebulonsona pao. Veliko pojačanje za ovaj klub biće oporavljeni Zlatko Tripić. Imao je mnogo problema sa povredama prošle godine. Sada je zdrav. Zanimljvo je bila situacija sa Slovencem Davidom Brekalom. On je dobro čuvao Halanda u reprezentaciji i to mu je bila odskočna daska za prelazak u Viking. Imao je ponudu od 1.500.000 evra od Sinsinatija. Tražio je da ide, ali na kraju je ipak klub odbio ponudu i zadržao ga i ove godine. Viking je doveo još jednog Slovenca, Urbančiča iz Gorice. Od pojačanje mnogo se očekuje od Nika D’Agostina koji je stigao iz Melburn Viktorija. Bio je dobar u pripremnim mečevima i mogao bi da bude otkrovenje sezone. Ovaj napadač je plaćen 800.000 evra. Veliko pojačanje je i Lars Jergen Salvesen koji je stigao iz Bodea. Njih dvojica bi trebalo da budu tandem u špicu. Za mene je Viking bolji od Rozenborga i mogao bi da bude odmah iza Bode i Moldea, da se bori za Evropu“.

Sarsborg je doveo novog trenera, Šveđanina Stefana Bilborna. Kao glavne kandidate za opstanak Filipović izdvaja Sandefjord.

Prethodnih godina je uvek uspevao da ostane, prošle sezone u poslednjim trenucima baraža se spasao, ali mislim da mu ove godine nema spasa. Čak 16 fudbalera je otišlo, došlo samo osam. Na klupi ovog tima je Hans Erik Odegor, otac fudbalera Arsenala Martina“.

17.00: (3,00) Olesund (3,40) Volerenga (2,35)

Ekipe koje će biti u donjem delu tabele su Olesund, Havesund i Ham Kam.

Ham Kam ima dobar domaći teren, navijači su blizu, pa se tu teško osvajaju bodovi. Najbolji igrač Kristijan Eriksen je prešao u Molde. Pojačanja su Islanđanin Brinjar Ingi Bjarnason iz Volerenge i Vilijam Kurtović iz Sandefjorda. Nekadašnji trener ovog kluba Rekdal je iz Rozenborga na pozajmicu poslao Šveđanina Rasmusa Videshajma Pola. Havesund je prodao Grka Hristosa Zafeirisa Slaviji iz Praga za 2.600.000 i Aliouna Ndura Varegemu za 1.200.000, pa će biti slabiji ove godine“.

17.00: (2,10) Ham Kam (3,45) Sandefjord (3,50)

Stremgodset je doveo novog trenera, mladog stručnjaka Jergena Isnesa koji je napravio bum sa KFUM-om iz Osla, klubom koji su osnovali futsaleri.

Biće zanimljivo kako će sada to da funkcioniše, ali ne bi trebalo da brine oko opstanka“.

Tromse je klub sa krajnjeg severa zemlje u blizini Severnog pola.

Godinama je klub u finansijskim problemima. Sada je prodao ime stadiona jednoj banci za 1.500.000 kako bi dobio licencu da igra najbolju ligu. Prodao je najboljeg igrač Augusta Mikelsona Hamarbiju za 1.500.000 evra. Otišli su i Varen Kamanzi u Tuluz u Erik Kitolano u Molde, a pojačanja su uglavnom dovođena na pozajmice i kao slobodni igrači. Tromseu ostaje borba za opstanak“, zaključio je Filipović iscrpnu analizu Elitserije.

OVDE pogledajte kompletan prelazni rok u norveškoj Elitseriji.

NORVEŠKA 1 – 1. KOLO

Ponedeljak

14.30: (2,05) Rozenborg (3,50) Viking (3,60)

17.00: (3,00) Olesund (3,40) Volerenga (2,35)

17.00: (2,10) Ham Kam (3,45) Sandefjord (3,50)

17.00: (1,48) Lilestrem (4,40) Stremgodset (6,75)

17.00: (3,70) Sarsborg (3,50) Bode Glimt (1,90)

17.00: (2,30) Stabek (3,40) Od Grenland (3,10)

17.00: (3,90) Tromse (3,50) Molde (1,95)

19.15: (1,42) Bran (4,60) Havesund (7,50)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Norveška 1NorveškaElitserijaMoldeRozenborgBode GlimtVlada Filipović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara