Robert Levandovski (Reuters)
Robert Levandovski (Reuters)

Oduzmite Bajernu 50 golova, pa da vidimo koliko je jak

Vreme čitanja: 4min | sre. 31.03.21. | 17:57

Potvrda mogu li Bavarci bez Levandovskog u naredne četiri nedelje, doći će već za vikend protiv Lajpciga, odnosno kroz dve sedmice u dvomeču sa Pari Sen Žermenom

Od trenutka kada je minhenski Bajern zvaničnim saopštenjem predočio javnosti da u naredne četiri sedmice neće moći da računa na Roberta Levandovskog nametnulo se ozbiljno pitanje: da li povreda zvanično najboljeg fudbalera sveta u 2020. godini, nastala u meču sa Andorom koji bi Poljska verovatno dobila i bez njega (iako dvostruki strelac) može da uništi sezonu Bavaraca?

Bez čoveka koji je od starta sezone učestvovao u 50 golova u svim takmičenjima (postigao 42, namestio osam), mašinerija iz Minhena bi u očima rivala mogla da izgubi auru nesalomivosti. Ako je ranjiv Levandovski, ranjiv je Bajern pomisliće mnogi koje u narednih mesec dana očekuju dueli sa braniocem naslova šampiona Evrope.

Izabrane vesti

(1,70) Grčka (3,45) Gruzija (5,80)

Idu nezgodne prvenstvene utakmice sa Volfzburgom, Union Berlinom, Leverkuzenom i Majncom, pre njih, već za vikend višestruki uzastopni prvak Bundeslige gostuje RB Lajpcigu, timu koji jedini gaji kakve takve nade da može da preotme tron. Mogla bi dodatno da se rasplamsa ako Bikovi potvrde da Bajern bez Levandovskog nije tako moćan i priđu mu na bod zaostatka sedam kola pre kraja prvenstva.

I nisu se jedino oni obradovali saznanjem da jedna od najboljih devetki ovog veka ima ozbiljnijih problema sa ligamentima kolena. Pod parolom “Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane”, osmeh je razvukao i Pari Sen Žermen Maurisija Poketina. Već do sredine aprila odigraće nemački i francuski gigant dvomeč četvrtfinala Lige šampiona, a Parižani davno nisu imali veći motiv za osvetu. Prošlogodišnji poraz od Bavaraca u finalu elitnog takmičenja ih peče, neće se smiriti sve dok ne osvoje pehar, a plasman među četiri najbolja u ovom izdanju elitnog takmičenja gaženjem prošlogodišnjeg dužnika donekle bi zacelio ranu.

Suština onoga što Levandovski daje Bavarcima uvek se svodi na golove, a široka paleta različitih statističkih podataka još preciznije objašnjava da je konkurencija kako na domaćem, tako i na kontinentalnom nivou, dobila neočekivanu pomoć.

Otkako je Poljak 2014. stigao na Alijanc arenu, Bajern nije skinut sa trona Nemačke. Šest Salatara, tri kupa, titula prvaka Evrope. Konstantnih golova ne bi bilo bez konstantnih nastupa, a od dolaska u Minhen nijedan fudbaler nije upisao više od njegovih 215 bundesligaških nastupa. Od saigrača korak drži jedino Tomas Miler sa 210, dok na nivou nemačke elite bolje brojke imaju samo golmani Jan Zomer i Oliver Bauman sa po 223.

Na jedinom meču koji je 32-godišnji špic propustio ove sezone protiv Kelna, Bajern jeste pobedio, ali je sa svega šest udaraca ka golu zabeležio negativan rekord u aktuelnom takmičarskom ciklusu. Slično je bilo i u sezoni 2017/18 protiv Ajntrahta, tada je Leva ušao u 83. minutu, a Bajern ostao na šest udaraca.

To što tad nije uspeo da za desetak minuta popravi timsku statistiku ne čini ga lošim džokerom. Naprotiv. Vatromet i petarda golova u njegovoj režiji sa klupe protiv Volfsburga teško da će biti zaboravljeni. To mu je bio jedan od 15 ulazaka sa klupe, uz jubilarnih 200. pojavljivanja u startnih 11, šest utakmica koje je presedeo kao rezerva. Devet puta nije bio u protokolu, a prošle sezone nepojavljivanjem u 24. i 25. kolu prvi put od dolaska u Bajern vezao je dva izostanka.

Retko kad Levandovski odsustvuje. Svesni su Bavarci šta to znači. Kada fali, minheskom lavu odmah otupe kadže i smanjuje se rizik po gol protivnika. Pratkično polovina, 17 od ovosezonskih 35 golova zavedeni su u kategoriju “važni”. Bili su to pogoci za vođstvo, izjednačenje ili priključak koji je prethodio bodu.

Sa 35 golova osam kola pre kraja nameračio se na pola veka star rekord Gerda Milera od 40 ligaških golova. Da nije povređen, niko ne bi smeo da se kladi protiv Poljaka. Do trenutne brojke Levandovski je dogurao ne samo kao procentualno najubitačniji golgeter prvenstva, već i kao čovek sa najviše šuteva (110), odnosno kontakata u protivničkom šesnaestercu (183).

Nemački Kiker je napravio malo istraživanje kako bi izgledala tabela Bundeslige kada bi se u ovom trenutku obrisali golovi najboljim strelcima svakog tima.

Bez 35 koje je Levandovski nakarikao za samo 25 utakmica, Bajern bi gledao u leđa lideru Lajpcigu. Kaskao bi tri boda. Čisto da dodamo da bi Borusija bez Halandovih 22 gola bila u ozbiljnijim problemima nego inače, tek na devetoj poziciji.

Ako nekome nije bilo jasno koliko će Bajernu nedostajati Robert Levandovski, sad dileme nema. Oduzmite Bajernu preko 50 golova, pa da vidimo koliko je jak.


tagovi

Robert LevandovskiBajern Minhen

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara