Filip Kostić proslavlja pogodak sa saigračima (Foto: Reuters)
Filip Kostić proslavlja pogodak sa saigračima (Foto: Reuters)

Oslabljena odbrana Vest Hema strepi od teledirigovanih lopti Filipa Kostića

Vreme čitanja: 4min | čet. 28.04.22. | 13:40

Čekićari u prvom meču polufinala Lige Evrope dočekuju Ajntraht iz Frankfurta

Došlo je vreme za završne borbe na evrosceni, a posle dva spektakularna polufinala Lige šampiona, red je i da četiri najbolja tima Lige Evrope počnu bitke za finale. U sezoni koja je obilovala iznenađenjima do pretposlednje stanice stigli su Red Bul Lajpcig, Glazgov Rendžers, Vest Hem i Anjtraht iz Frankfurta. Veliki favoriti poput Barselone, Sevilje, Napolija, pa i Borusije Dortmund prerano su završili takmičenje, te se čini da su pred početak polufinalnih okršaja šanse pomenute četvorke da se domognu trona prilično izjednačene. Za mesto u finalu na Sančes Pishuanu (18. maj) boriće se Lajpcig i Rendžers sa jedne, Vest Hem i Ajntraht sa druge strane. Jedno od prijatnijih iznenađenje Premijer lige najpre dočekuje Filipa Kostića i drugove u Londonu (21.00).

Na megdan Nemcima Dejvid Mojes moraće da izvede dosta oslabljenu odbranu. Škot na raspolaganju ima samo jednog zdravog štopera. Kreg Doson je jedini spreman da odgovori izazovima prvog evropskog polufinala za londonske Čekićare još od 1976. godine pošto su se Isa Diop i Kurt Zuma pridružili na listi povređenih odavno odsutnom Anđelu Ogboni. Očekuje se da Škot ostane veran formaciji sa tri igrača u zadnjoj liniji, a uz Dosona će pred Alfonsa Areolu stati Ben Džonson i Eron Kresvel - desni i levi bek po vokaciji.

Izabrane vesti

Vest Hem iza sebe ima remi sa Barnlijem kod kuće (1:1) i poraz od Čelsija u gostima (0:1) pogotkom u poslednjim trenucima meča, a prethodno je u Ligi Evrope bio sjajan u dvomeču sa Lionom. Posle 1:1 u Londonu, Čekićari su slavili 3:0 u Francuskoj.

Ajntraht je prošlog vikenda igrao 2:2 sa Hofenhajmom u Frankfurtu, pre toga izgubio 0:2 od Uniona u Berlinu, ali je na krilima eliminacije Barselone i spektakularne podrške svojih navijača koju je imao u Kataloniji. Sjajnu partiju na Nou Kampu pružio je dvostruki strelac Filip Kostić.

Reprezentativac Srbije se i ove sezone izdvaja kao najbolji igrač ekipe sa Komercbank arene. Na 37 nastupa ubeležio je sedam pogodaka i 14 asistencija, a kruna godine, možda i karijere stigla je na Kamp Nou. Golom iz penala načeo je katalonskog giganta, a onda ga u drugom poluvremenu dotukao. Nastup za pamćenjem na krilima kojeg će Kostić i na megdan Vest Hemu. Šarena odbrana Čekićara će biti na velikom ispitu, kada Filip krene u prodor po levoj strani i pošalje teledirigovanu loptu u srce kaznenog prostora.

Zato će Mojesova četa biti pre svega oprezna. Pokušaće da izdrži i onda, kao u četvrtfinalu protiv Liona, svim silama napadne finale u revanšu. I jedni i drugi u nacionalnim prvenstvima bore se za Evropu, ali i maštaju da bi trijumfom u Ligi Evrope mogli do mesta u Ligi šampiona. Jasno, ulog je veliki, pa se čini da bi prvi meč mogao da protekne u opipavanju snaga, ali i rovovskoj borbi.

Interesantno je da predstojeći duel neće biti prvi polufinalni na evrosceni između Vest Hema i Frankfurta. Ovi rivali su se 1976. godine sastali u polufinalu Kupa pobednika kupova, prvi meč je pripao Ajntrahtu kod kuće (2:1), ali su Čekićari u revanšu bili bolji sa 3:1, te su otišli na megdan Anderlehtu u borbi za trofej i izgubili (2:4).

Londonski tim je do eliminacione faze stigao kao prvi iz Grupe H ispred zagrebačkog Dinama (13 bodova), dok je Ajntraht sa vrha Grupe D i bez poraza otišao direktno među 16 najboljih (12 bodova, tri više od Olimpijakosa).

Čekićari su u osmini finala napravili podvig i izbacili Sevilju posle produžetaka u revanšu (2:1 ukupno), a interesantno je da je i nemačka ekipa igrača sa gradskim rivalom Andalužana Betisom i u dvomeču bila bolja sa 3:2. Vest Hem je potom bio bolji od Liona, a Frankfurt od Barselone, pa su im se putevi ukrstili.

Trener engleskog tima Dejvid Mojes je u prvi plan stavio dobre igre na domaćem terenu.

"Mislim da igramo jako dobro kod kuće ove sezone. Beležili smo odlične rezultate. Dobro je biti i pomalo nervozan. Tako shvatite važnost utakmice, ali želim da igrači izađu na teren puni samopouzdanja i da odigraju prirodno. Velika utakmica je pred nama, jako smo uzbuđeni. Da nam je neko u maju prošle godine rekao da ćemo imati šansu da se domognemo finala, mislili bi da se šali. Na dobrom smo mestu i mislim da smo to zaslužili. Dobili smo Liverpul, Totenhem i Čelsi kod kuće i to pokazuje da možemo da dobijemo svaki tim kada imamo svoj dan", najavio je Mojes susret sa Ajntrahtom.

Njegov kolega sa klupe Frankfurta ističe da je pred njim utakmica karijere, ali da ima jasan cilj.

"Moramo da odigramo najbolji meč ove sezone. Kao i uvek, idemo na pobedu. U dobroj smo formi i idemo na meč puni samopouzdanja. I njima dobro ide, utisak je i da imaju sličan pristup utakmica kao mi. Veoma su kompaktni, fizički jaki i vole brzo da prenesu loptu u napad. Opasni su i prilikom prekida. Lepa je prilika da se odmerimo sa najboljima. Poput nas i Vest Hem je zaslužio mesto u polufinalu", rekao je Glazner.

NAJAVLJENE POSTAVE

Vest Hem (3-4-3): Areola - Džonson, Doson, Kresvel - Coufal, Souček, Rajs, Masuaku - Fornals, Bouven, Antonio

Ajntraht Frankfurt (3-4-3): Trap - Tuta, Hintereger, Hasebe - Knauf, Sou, Rode, Kostić - Kamada, Lindstrom, Santos Bore

LIGA EVROPE (POLUFINALE)

Četvrtak

21.00: (1,40) RB Lajpcig (4,50) Glazgov Rendžers (8,50)

21.00: (2,05) Vest Hem (3,45) Ajntraht Frankfurt (3,60)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Vest HemAjntraht FrankfurtKreg DosonFilip KostićDejvid MojesOliver Glazner

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara