Andre Viljaš Boaš (©Reuters)
Andre Viljaš Boaš (©Reuters)

Pad najveće imperije u istoriji sporta: Fudbalski Salazar izgubio izbore posle 42 godine

Vreme čitanja: 5min | ned. 28.04.24. | 11:13

Huligani, vandali i zastrašivanje političkog protivnika Viljaš Boaša nije pomoglo kontroverznom Pintu Da Košti

Musolinijeva slika na zidu, prihvatanje ministarskog mesta od generala pučiste, ograničavanje političke slobode u kom vojna policija proganja opozicionare pod plaštom pozivanja na ekonomski oporavak, reorganizovanje portugalskog političkog sistema u autokratski... Sve su to bila obeležja 40-godišnje diktature Antonija Salazara Portugalom u periodu od druge polovine dvadesetih do kraja šezdesetih godina prošlog veka.

Nije ni potrebno menjati lokaciju, dovoljno je samo se prebaciti na travnati teren i sve to isto videti u Pintu Da Košti, čoveku koji je proveo najduže vremena na mestu predsednika u istoriji jednog fudbalskog kluba. Od 1982. godine pa sve do subote i kasnih večernjih časova važio je 86-godišnjak za fudbalskog funkcionera zaduženog za skrajanje najdugovečnije imperije ikada viđene, a sada je iz 14. puta izgubio predsedničke izbore u Portu i prepustio mesto prvog čoveka Zmajeva Andreu Viljašu Boašu, bivšem treneru koji važi za najvoljenijeg među onima u postmurinjovskoj eri.

Izabrane vesti

Pobeda nekadašnjeg šefa stručnog štaba Porta, Čelsija, Zenita, Totenhema, Marseja dolazi kao kulminacija višemesečnih tenzija, koje su bile obeležene vandalizmima nad Viljaš-Boaševom imovinom (krađa automobila, upad i razbijanje stvari po kući) i sveopštim napadanjima huligana preko transperanata na utakmicama i nekoliko neuspelih fizičkih obračuna.

Počistio je Viljaš-Boaš 40 godina starijeg protivkandidata, pošto je dobio oko 79 odsto glasova, naspram 21 odsto za Pinta Da Koštu. Sva mašinerija koja je "Šefu" obezbeđivala ostanak na vlasti u prethodnim decenijama, nije ovog puta bila dovoljna da zauzda gnev većine Portovih navijača (praktično svih osim Ultrasa koji javna je tajna imaju finansijske koriti od podrške Pintu Da Košti). Uprkos činjenici da je Porto jedan od klubova u svetu koji je zaradio najviše novca od prodaje igrača u prethodih 15 godina (Otavio 60.000.000, Eder Militao 50.000.000, Luis Dijas 47.000.000, Mangala 45.000.000, Džejms Rodriges 45.000.000, Vitinja 41.500.000, Hulk 40.000.000, Falkao 40.000.000...) ima 50.000.000 evra minusa u kasi i jasno je da tu nešto ne štima.

21.30: (2,55) Porto (3,35) Sporting (2,75)

Na izborima održanim u subotu glasalo je oko 27.000 članova kluba, a pobeda Viljaš-Boaša doživljena je u Portu kao trijumf čoveka sa reputacijom uspešnog stratega, osvedočenog kao velikog navijača Porta i željnog da u klub donese legitimet i suzbijanje svih radnji ispod žita. Malverzacije sa finansijama ophrvale su Porto u prethodnim godinama, a neosvajanje trofeja na domaćim frontovima u tekućoj takmičarskoj godini kao da je samo ogolilo probleme i otvorilo tabu-teme.

Jedna od prvih interesantnih odluka od dolaska Viljaš Boaša na mesto predsednika ticaće se potencijalnog ostanka/odlaska trenera Serža Konseisaa. Pinto Da Košta je nedavno produžio ugovor sa njim do 2028. godine, ali statut kluba kaže da u slučaju promene upravljačke garniture ugovor može biti raskinut bez posledica i izabran novi trener.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Romu na Olimpiku, Arsenal na Emirejtsu ili možda Marselj na Velodromu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

Slavilo se noćas pored Dragaa duboko u noć. Pravi navijači Porta su izuzetno zadovoljni konačnim epilogom dugo očekivanih izbora, a čini se da su jedini na gubitku Pinto Da Košta i potkupljeni huliganski deo navijača. Jeste Pinto Da Košta važio za najtrofejnijeg predsednika u istoriji jedog sportskog društva u Evropi sa 2.586 pehara (od toga 68 u fudbalu), ali je u poslednjih 15 do 20 godina isuviše ogrezao u ilegalne radnje, korupcionaške afere i zastrašivanje svih koji bi mu se suprotstavili kao protivkandidati za mesto predsednika Porta.

Viljaš Boaš je po obajvljivanju rezultata bio u ekstazi.

" Ovo je Porto koji svi želimo: snažan, osnažen duhom. Promenu su diktirali moji saradnici. Moraćemo da zadržimo svoju hrabrost na terenu i van njega da povratimo mesto koje nam je sudbinsko. Mi smo jedan od najvećih klubova na svetu, mi smo bastion severa, mi smo najbolji klub u Portugalu. Obećavam vam hrabrost i molim vas da je imate i vi. Naporno radim u kući koja mora biti uredna, strukturirana i organizovana. Neka nema sumnje, zahvaljujući vama danas je Porto ponovo slobodan. Danas je dan kada počinjemo i ispisujemo novu stranicu u istoriji Porta. Na meni je velika odgovornost, znamo put kojim želimo da idemo, spremni smo da radom odgovorimo na vaše zahteve", rekao je Viljaš Boaš u pobedničkom govoru.

Dete je grada 46-godišnji Viljaš Boaš, a trener voljenog kluba bio je u sezoni 2010/11. Te sezone osvojio je četiri trofeja sa Portom: Liga Evrope, prvenstvo Portugala, Kup Portugal i Superkup Portugala. Jedan je od retkih vrhunskih trenera koji nikada nisu igrali fudbal profesionalno.

Sa 16 godina Viljaš-Boaš se našao u istoj stambenoj zgradi kao i Bobi Robson, koji je tada bio trenera Porta. Nakon razgovora između njih dvojice, Robson ga je imenovao u Portovo odeljenje za posmatranje. Robson je organizovao da Viljaš-Boaš dobije trenerske kvalifikacije FA , UEFA C trenersku licencu u Škotskoj i da proučava metode treninga u Ipsvič Taunu. Dobio je licencu C sa 17 godina, B licencu sa 18, a A licencu sa 19 godina, a kasnije je stekao UEFA Pro licencu pod starateljstvom Džima Flitinga. Viljaš-Boaš je kratko radio kao tehnički direktor reprezentacije Britanskih Devičanskih ostrva u dobi od 21 godine, pre nego što je prešao na karijeru pomoćnog trenera u Portu pod vodstvom Žozea Murinja.

PRIMEIRA - 31. KOLO

Petak

Žil Visente – Aruka 2:2 (0:0)

/Ture 90+4, Buatu 90+5 – Kristo 47, 82/

Subota

Kasa Pija - Šaves 3:1 (1:0)

/Čamba 44, Soma 67, Andre 90+6 - Envakali 65/

Vizela - Rio Ave 1:1 (1:1)

/Esende 37 - Jakubu 4/

Benfika - Braga 3:1 (0:1)

/Markos Leonardo 62, 90+5, Neres 85 - R. Orta 29/

Gimarais - Boavista 1:0 (1:0)

/Handel 11/

Nedelja

16.30: (2,90) Portimonense (3,25) Moreirense (2,50)

19.00: (2,20) Estoril (3,40) Famalikao (3,30)

21.30: (2,55) Porto (3,35) Sporting (2,75)

Ponedeljak

21.15: (2,15) Estrela Amadora (3,40) Farense (3,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Pinto da KoštaPortoAndre Viljaš BoašPrimeiraAnde Vilas Boas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara