(©Reuters)
(©Reuters)

Paketa spakovao Vest Hemu trofej Lige konferencije: Boven u 90. zavio Ljubičaste u crno (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 07.06.23. | 23:01

Fjorentina pala nekoliko minuta pred produžetke - 1:2

Posle šahovskog nadmudrivanja u prvom poluvremenu, drugi deo ovogodišnjeg finala Lige konferencije doneo je mnogo bolji fudbal i čak tri gola. Jedan više u mreži Fjorentine, što znači da je trofej završio u rukama fudbalera Vest Hema.

Londonski klub slavio je 2:1 pogotkom Džeroda Bovena u 90. minutu, kada je nakon sjajnog dodavanja Lukaša Pakete kroz sredinu odbrane italijanskog kluba poput brzog voza pobegao Igoru koji je tek pet-šest minuta ranije ušao u igru. Bio je to redak pad koncentracije Nikole Milenkovića i njegovih saigrača iz defanzivne linije, ali dovoljan da Čekićari stignu do drugog evropskog trofeja. Prvog još od 1965, kada su trijumfovali u Kupu pobednika kupova.

Izabrane vesti

S ovom pobedom Dejvid Mojes je verovatno obezbedio sebi ostanak na klupi Vest Hema i naredne sezone, jer bez obzira što je ekipa završila kao 14. na tabeli Premijer lige, u narednoj će se takmičiti u grupnoj fazi Lige Evrope. Ne može se reći da je potpuno zasluženo, ali bili su Englezi strpljivi i umeli da kazne greške rivala. Prvu u 62. minutu kada je Said Benrama realizovao penal nakon igranja rukom Biragija.

Vođstvo Vest Hema 1:0 trajalo je svega pet minuta, pošto je Đakomo Bonaventura demonstrirao odličnu kontrolu lopte i tehniku šuta nakon dodavanja glavom Nika Gonzalesa. Utisak je da su Ljubičasti iz Firence više želeli da reše meč pre produžetaka, trudili su se da napadaju, ali nisu bili dovoljno konkretni, te su ostali na jednom evropskom trofeju, osvojenom 1961. u Kupu pobedniika kupova, a dodali su i četvrto izgubljeno finale posle Kupa šampiona 1957, Kupa pobednika kupova 1962. i Kupa UEFA 1990.

Prvo poluvreme odigrano je uz dosta tenzije pošto su navijači Vest Hema u 33. minutu pogodili Kristijana Biragija, pretpostavlja se upaljačem, i raskrvarili mu glavu. Bilo je to u trenutku kada se kapiten Ljubičastih spremao da izvede korner, ali umesto toga, usledio je prekid od nekoliko minuta zbog ukazivanja lekarske pomoći. Probali su igrači londonskog kluba da smire svoje navijače, mada su ih time samo dodatno razgalili, ali barem su prestali da gađaju fudbalere Fjorentine plastičnim čašama, kovanicama i upaljačima, te je utakmica mogla da se nastavi.

Inače, duel u Pragu imao je ružnu uvertiru tokom dana, pošto je došlo do velikog sukoba pristalica dva kluba nakon što su Italijani napali Engleze u jednom od kafića. Saopšteno je da je uhapšeno čak 30 osoba.

Pored Biragija okrvavljen u prvom poluvremenu bio je i Luka Jović, ali je srpski reprezentativac stradao u žaru borbe. Igrala se nadoknada kada je Jović uspeo da iz odbitka zatrese mrežu rivala, međutim, pomoćni sudija je signalizirao ofsajd, a nedugo zatim je ta odluka potvrđena u VAR sobi. Bio je Jović u brži od Tomaša Součeka, koji je uspeo samo da ga zakači kopačkom po licu i raskrvari mu nos.

Da li zbog udarca koji je dobio ili odluke trenera Vinčenca Italijana za promenom u napadu svog tima, Jović je za drugo poluvreme ostao u svlačionici, a umesto njega se na terenu našao Artur Kabral. Brazilac je u drugom delu sezone uglavnom imao prednost u odnosu na Srbina, ali je bivši napadač Crvene zvezde, Ajntrahta i Reala uspeo da podigne formu u finišu i nametne se za ulogu startera u najvažnijoj međunarodnoj utakmici kluba u 21. veku. Nažalost, odigrao je samo 45 minuta i ostao u grupi igrača sa šest golova u Ligi konferencije, jednim manje od vodećeg dvojca Kabral - Zeki Amduni (Bazel).

Pored Jovića, od početka (ali do kraja) u timu Fjorentine bio je Nikola Milenković. Sjajno je sarađivao sa Ranijerijem u prvom delu meča i neutralisao snažnog Antonija, međutim, u poslednjim trenucima meča nije dobro iskomunicirao sa saigračima, pre svega Igorom, te je Paketa uspeo da pronađe rupu i pošalje loptu za junaka Bovena. Što se tiče Alekse Terzića, mladi bek Ljubičastih nije ulazio u igru.

Kada se podvuče crta u Firenci će biti vrlo razočarani ovom sezonom. Igraja je Fjorentina dva finala (Kup Italije pored Lige konferencije), ali kako je u oba poražena, a u Seriji A završila na osmom mestu, neće se naredne sezone naći na međunarodnoj sceni. Za razliku od večerašnjeg rivala, koji je uprkos velikim ulaganjima u tim bio tek u sredini engleskog prvenstva, ali je uspeo da se kroz Ligu konferencije domogne vize za Ligu Evrope.

LIGA KONFERENCIJE - FINALE

Fjorentina - Vest Hem 1:2 (0:0)

/Bonaventura 67 - Benrama pen 62, Boven 90/

Prag

Stadion: Eden arena

Sudija: Karlos Del Sero Grande (Španija)

Žuti kartoni: Mandragora, Dankan, Milenković, Amrabat (Fjorentina), Benrama, Agerd, Boven (Vest Hem)

FJORENTINA 4-2-3-1: Teračano - Dodo, Milenković, Ranijeri (84. Igor), Biragi - Amrabat, Mandragora (90+3. Barak) - Gonzales, Bonaventura, Kuame (62. Saponara) - Jović (46. Kabral)

VEST HEM 4-2-3-1: Areola - Coufal, Zuma (61. Kerer), Agerd, Emerson - Souček, Rajs - Boven, Paketa, Benrama (76. Fornals) - Antonio (90+4. Ogbona)



tagovi

Luka JovićNikola MilenkovićFjorentinaVest HemLiga konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara