Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Nepriznati velikani u borbi za trofej, Velika petorka postala nebitna

Vreme čitanja: 8min | ned. 05.05.24. | 16:21

Estudijantes i Velez na neutralnom terenu u Santijago del Esteru bore se za pehar Liga kupa Argentine

Izraz Velika petorka argentinskog fudbala se tradicionalno koristi u Argentini za fudbalske klubove Boka Juniors, Independijente, Rasing, River Plejt i San Lorenco. Ovaj pojam počeo je da se koristi na početku profesionalizma, a zatim je postao popularan. Godine 1934. kada je formiran Fudbalski savez Argentine kakav poznajemo danas, najpopularniji klubovi počeli su da vrše pritisak za veću težinu u donošenju odluka.

Na sastanku Upravnog odbora AFA, 5. avgusta 1937. odlučeno je da se uspostavi proporcionalno glasanje, sa osnovama koje su nosile određeni broj apoena.

Izabrane vesti

Tri glasa - klubovi koji imaju više od 15.000 članova, 20 godina uzastopnog učešća u Prvoj diviziji i koji su bili šampioni navedene kategorije u dve ili više sezona.

Dva glasa - klubovi sa više od 10.000 članova i manje od 15.000, ili onom koji nema taj broj, ne manje od 20 godina uzastopnog učešća u Prvoj diviziji i barem jednu titulu prvaka iste.

Jedan glas - klubovi koji nisu uključeni ni u jednu od prethodnih sekcija, a približno dostiže veličine i brojke prethodno navedenih.

Timovi koji su tada imali tri glasa bilu su Boka, Independijente, Rasing, River Plejt i San Lorenco. Pojava izraza Velika petorka pripisana je ovoj okolnosti i ime je tokom godina dobijalo na snazi, iako se poreklo fenomena nalazi još od kraja prve decenije 20. veka.

Neki stručnjaci ističu da je na početku argentinskog profesionalnog fudbala, posebno na osnovu nastupa u amaterskoj eri i pre nego što je AFA uključila timove iz cele zemlje, klub Atletiko Urakan počeo da se smatra „velikim“ timom, što je doveo do izraza Velika šestorka, koji je uključivao i klub iz Parke Patrisiosa. Ovo ime je formalno dobijeno statutarnim dobijanjem proporcionalnih glasova u upravnom odboru i skupštinama Fudbalskog saveza Argentine 1942, a kao takvo ga prihvata i veliki deo štampe. Međutim, zbog loših nastupa ekipe, izraz "velikih šest" je nestao.

Od nastanka argentinske amaterske lige 1891. godine, do organizovanja profesionalne lige 1931, šest timova koji su sakupili najveći broj osvojenih turnira u Prvoj ligi bili su Alumni (10), Rasing (9), Boka Juniors ( 6), Lomas Atletik (5), Urakan (4) i San Lorenco de Almagro (3). Od ovih šest, Rasing, Boka, Urakan i San Lorenco postali su profesionalni, Alumni su raspušteni 1911. godine, a Lomas je prestao da učestvuje u ligi još 1909. godine, orijentišući se isključivo na ragbi.

20.30: (2,30) Estudijantes (3,10) Velez (3,10)

Od početka profesionalizma, 1931. godine, tadašnja Velika petorka kontrolisala je fudbalski savez i uspela je da 1937. godine uspostavi strukturu u kojoj su imali prednost. Najpre, to se odnosilo na finansije, gde su imali presedan nad svima ostalim klubovima i lako dolazili do angažovanja igrača iz manjih klubova. Godine 1939. dva najveća kluba u Rosariju pridružila su se asocijaciji, naravno bili su to Njuels Old Bojsi i Rosario Sentral. Kasnije će to učiniti i drugi timovi koji nisu pripadali gradu Buenos Ajresu ili njegovoj okolini, iz unutrašnjosti zemlje, kao što su Union i Kolon oba iz grada Santa Fe. Treba napomenuti da su u to vreme Estudijantes iz La Plate i Urakan imali dva glasa u Upravnom odboru, smatrajući se "srednjim" klubovima. Ostali su imali samo jedan glas.

U prvih 36 godina profesionalne lige, nijedan tim van grupe Velike petorke nije osvojio šampionat Prve divizije. U tom periodu su to postigli samo River Plejt (13), Boka Juniors (10), Rasing (6), Independijente (5) i San Lorenco de Almagro (4). Estudijantes je prekinuo tu apsolutnu dominaciju 1967. osvojivši Metropoliten šampionat. Iste godine AFA je kreirala Nacionalni turnir koji je omogućio ulazak indirektno povezanih timova. Od tada, 11 klubova koji se ne smatraju velikanima osvojili su titule nacionalne lige, a do sada prvi po broju trofeja ispod “velikih” je klub iz zapadnog Ajresa, koji je svoju zlatnu eru imao u poslednjoj dekadi dvadesetog veka. Reč je o Velez Sarsfildu i još jednom imenu koji je dobio prefiks “velikana koji to nije”!

Trenutno, izraz Velika petorka ostaje jak, jedinstven i nepromenljiv u argentinskoj fudbalskoj kulturi i žargonu, sa nedvosmislenim značenjem da se odnosi na Boku Juniors, Independijente, Rasing, River Plejt i San Lorenco, klubove sa najviše titula u istoriji zajedno sa istorijski Alumnijem koji ne postoji već više od veka. Ipak, poslednjih godina 20. i 21. veka, “velikani” i dalje imaju presedan, ali i nikada teži period u 126 godina Prve divizije u pogledu konkurencije, gde se sve glasnije zagovara pojam “šestog velikana”.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

I eto, svedoci smo jedne od tih sezona gde oni “predodređeni” za trofej ne učestvuju u borbi za isti, već su to ona dva kluba koja su najbliža, po veličini imena, broju članova, navijača ali i trofeja, kako nacionalnih tako i međunarodnih, tom sada već mitološkom pojmu “velikana”. Noćas sa početkom od 20:30 po srednjoevropskom vremenu, na stadionu Uniko Madre de Sidad u Santjago del Esteru, za prvaka Liga kupa Argentine u odlučujućoj bici, ne samo za trofej, već i prekid decenijske suše u pogledu istih, sukobiće se Estudijantes i Velez Sarsfild.

Već je napomenuto da je od nastanka profesionalne ere argentinskog fudbala, tek 11 klubova, pored velikana, uspelo da se dokopa trofeja. Među njima najveći broj pripada Velezu (10) i Estudijantesu (6). S vremena na vreme oba kluba su uspela da prva prođu kroz cilj, ali većinu trofeja uspeli su da prisvoje u istaknutom period.

Za Estudijantes to su bile godine s kraja decenije šezdesetih, kada su pored naacionalnih titula osvojili i tri Kopa Libertadores, kao i Internacionalni Kup iz 1968. godine, proglasivši se za klupskog prvaka sveta. Bile su to godine, kad je Studente predvodila Veštica iliti La Bruja, čuveni nadimak koji je nosio Huan Ramon Veron, tadašnji kapiten tima. Bile su to najsvetlije godine Estudijantesa, sve do pojave Male veštice, sina predvodnika najtrofejnije generacije, Huana Sebastijana Verona, koji je Studentima posle više od četiri decenije povratio epitet jednog od najmoćnijih klubova na južnoameričkom kontinentu, osvajanjem lige i Kopa Libertadoresa 2009. godine.

S druge strane, za Velez, to je bio period devedesetih godina 20. veka. Prvi naslov šampiona El Fortin je prisvojio samo godinu dana kasnije po Estudijantesovom prekidu niza velikih, 1968. godine. Ipak, zlatnim slovima u istoriji, tada jednog manjeg kluba iz zapadnog Buenos Ajresa, zapisana je generacija predvođena Buldogom među stativama, čuvenim Hoseom Luisom Čilavertom. Kako to obično biva, Velezov nacionalni uspeh propraćen je i vrhuncem na međunarodnoj sceni osvajanjem Kopa Libertadores 1994. godine, kao i “prebijanjem” Milana, tadašnjeg evropskog šampiona u Internacionalnom Kupu u obračunu za prvaka sveta.

Dakle, kada bi danas Upravni odbor AFA zasedao po pitanju odluke proširenja grupe “velikana”, a po svim već ustanovljenim uslovima, nijedan vidljiv razlog ne bi postojao da se oba kluba ne nađu na listi. Međutim, možete pogađati jednom, ko i dalje drži presedan nad istim pojomom, i zašto će “petorka” ostati “velika” dok fudbal postoji kao takav.

No, vratimo se sadašnjici, gde onih, kao po nekom ustaljenom šablonu, ipak nema. I Velez i Estudijantes imaće novu priliku da prošire svoj nacionalni dijapazon trofeja u finalu Kupa profesionalne lige. El Pinča i El Fortin imaju dugu i ujednačenu istoriju međusobnih okršaja, ali nikada do sada u direktnom obračunu za trofej. Posle 185 odigranih utakmica, Velez broji 68 pobeda, naspram 64 za Estudijantes, pored 53 nerešena ishoda. Stadion Uniko Madre de Sidad u Santjago del Esteru biće poprište na kojoj će Studenti Eduarda Domingeza, koji su kao drugoplasirani u Grupi B, i Fortin Gustava Kinterosa, koji je završio četvrti u Grupi A, pokušati da se domognu prvog trofeja u ovom takmičenju.

Estudijantes je u četvrtfinalu ostavio iza sebe Barakas Sentral ubedljivom pobedom od 3:0, dok je u polufinalu eliminisao Boku Juniors. Na Mario Alberto Kempesu u Kordobi, Pinča je uspeo da se oporavi od zaostatka od 1:0, pošto je izjednačio sa bele tačke zahvaljujući Edvinu Setreu, a zatim je u izvođenju penala briljirao njihov golman Matijas Mansila, koji je zaustavio dva pokušaja Đenovljana i odveo svoj tim u dugo očekivano finale.

S druge strane, Velez je izazvao iznenađenje u četvrtfinalu eliminišući Godoj Kruz, najbolji tim u prethodnoj fazi sa 2:1, pošto je ostao sa deset igrača u polju zbog crvenog kartona Elijasa Gomeza. Zatim su izabranici Gustava Kinterosa još jednom bili uspešniji od favorita u polufinalu protiv Argentinos Juniorsa. I ponovo ista priča, izgubili su strelca Brajana Romera, koji je isključeni posle 13 minuta igre. Ipak, znali su da sačuvaju rezultat bez golova zahvaljujući golmanu Tomasu Markioriju, koji ih je uz efikasnije izvođenje penala svojih saigrača, odveo u finale.

Registrovanje predviđanja za bilo koje finale šampionata je uvek veoma komplikovan zadatak i ovaj duel između Estudijantesa i Velesa obećava jake emocije u naelektrisanom sporu za trofej. Ekipa Estudijantesa uspela je da demonstrira snagu svog tima da bi stigla ovde, ali će morati da se izbori sa izostankom Fernandeza i Altamirana, koji su povređeni i ostaju van terena za crveno-bele. Tim Studenata takođe deli svoju pažnju sa grupnom fazom Kopa Libertadores, ali mogućnost osvajanja titule Liga kupa Argentine se ističe kao prioritet. Na drugoj strani je Velez Sarsfild, koji nije izgubio u četiri uzastopna meča i potpuno je fokusiran na nacionalno takmičenje, ne dele pažnju ni na jedan drugi turnir paralelno, uz to imaju svoj najjači sasatv na raspolaganju.

Posmatrajući njihove duele u poslednje tri sezone, može se reći da se nisu štedeli. U tekućoj sezoni, ovo im je prvi obračun, dok su u prethodnoj odigrali jedan susret u La Plati gde je Estudijantes slavio sa 2:0. Godinu dana ranije, dakle 2022, čak četiri puta su odmeravali sange, a najzapaženiji je bio okršaj u okviru grupne faze Kopa Libertadores, gde je prvi obračun pripao Estudijantesu sa 4:1, dok je revanš dobio Velez rezultatom 4:0. Identičnim ishodom, El Fortin je samo par meseci kasnije "tukao" Studente u Profesionalnoj ligi.

ARGENTINA, LIGA KUP - FINALE (SANTIJAGO DEL ESTERO)

Nedelja

20.30: (2,30) Estudijantes (3,10) Velez (3,10)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Liga kup ArgentineEstudijantesEstudijantes La PlataVelezVelez Sarsfild

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara