Samed Baždar i Tirel Malasija (© MN Press)
Samed Baždar i Tirel Malasija (© MN Press)

Partizanova najveća dilema u Roterdamu: Ne sme da rizikuje novu katastrofu, još manje da umara nosioce igre

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.03.22. | 09:05

Komplikovan zadatak za stručni štab pred gostovanje Fajenordu, Vujačić i Natho van kombinacije

Navijačima je crno ispred očiju, najradije ne bi ni gledali utakmicu u četvrtak, posle rezultatske katastrofe i remija u superligaškom susretu sa Napretkom, umanjenjih šansi za osvajanjem titule. Struka razmišlja drugačije: već je okrenula novi list, zagledala se ka Roterdamu, mada se pred put u Holandiju nalazi pred ispitom možda i većim nego što će u četvrtak biti fudbaleri Partizana na De Kajpu.

Na jednoj strani pitanje ponosa, na drugoj pragmatičnosti. Nimalo naivna pozicija za trenera Aleksandra Stanojevića.

Izabrane vesti

Logika sugeriše da bi Fajenordu na revanš osmine finala Lige konferencija mogao da pošalje rezervni ili tim sastavljen od igrača skromnijeg statusa u dosadašnjem toku sezone. S obzirom na razliku u kvalitetu, šansama za prolaz svedenim samo na teoriju i činjenici da ga u ponedeljak čeka gostovanje u Surdulici takvo opredeljenje je utemeljeno. Pitanje je da li i svrsishodno, jer na taj način rizikuje još ubedljiviji poraz od beogradskih 2:5, a kako se prethodni odrazio na psihu pojedinaca Grobari su mogli da se uvere u nedeljnom duelu bez golova sa Kruševljanima. Još jedan takav udarac u bradu je najmanje što je potrebno crno-belima i njihovom treneru u trenutku kad moraju da se trkaju sa Crvenom zvezdom i čekaju njen kiks u prvenstvu. Niti je prijatno da u istorijskim knjigama stoji još jedna „petarda“

Posledično tome, teško je očekivati da će momci koji su završili meč u Humskoj biti starteri na jednom od najakustičnijih stadiona u Evropi. Još rasprodatom. Poslati na teren istovremeno Sameda Baždara, Marka Milovanovića, Nemanju Jovića, promovisati u početnih 11 Aleksandra Lutovca i(li) Filipa Holendera ili krenuti sa Lazarom Pavlovićem i Nikolom Terzićem (sedeli na klupi pre šest dana, ali dobijali šansu u prvenstvu) ličilo bi kao poslati jagnjiće u arenu s vukovima. Ne ide. 

Koliko je komplikovan zadatak pred Aleksandrom Stanojevićem postaje jasno ako se zna da mu je važnija utakmica sa Radnikom u narednom kolu Superlige. Zato je teško očekivati da krene sa najboljima, jer bi to značilo potrošnju energije, eventualno rizik nove povrede poput one Bibarsa Natha i uticaj na svežinu tima uoči poslednjeg kola prvenstva pred odlazak na reprezentativnu pauzu.

Prošle sedmice šef stručnog štaba Parnog valjka je želeo da nagradi fudbalere koji su se izborili za evropske mečeve u martu...

„Nama je titula prioritet, ali smo došli u situaciju da pišemo istoriju i ne možemo da kalkulišemo. Šta da uradim, da ne stavim šestoricu igrača, igram kalkulantski? Ne mogu to. Jesam pre dva meseca govorio da je titula najvažnija, ali ne mogu da ostavim šestoricu van tima. Posle toga ćemo videti da li smo sposobni da igramo mečeve svaka tri dana“, govorio je Stanojević uoči prve utakmice.

Okolnosti su se promenile. Niti može dalje u Evropi, niti bi da se igra sa klupskim, pa i ličnim statusom. Niko ne voli da gubi. Još manje ubedljivo. A situaciju dodatno otežava saznanje da je Igor Vujačić van kombinacije zbog suspendujućeg žutog kartona iz prvog susreta, kao i da Bibars Natho i dalje nije spreman za 90 minuta, realnije je čuvati Izraelca za gostovanje Radniku.

U tim bi trebalo da se vrati Rikardo Gomeš, kako bi dobio nagradu da igra na ovom nivou fudbala (prvi meč propustio usled isključenja tokom revanša sa Česima), zacementiran je Slobodan Urošević na poziciji levog beka (nema ko da ga menja), dok su sva ostala mesta otvorena i zavise od procene stručnog štaba da li je, primera radi, korisnije odmoriti Sašu Zdjelara, Miloša Jojića i(li) Kvinsija Meniga za Surdulicu. Samo, koga onda umesto? I tu dolazimo do možda i osnovnog problema Partizana ove sezone oličenog u sintagmi „kratka klupa“.

S druge strane, posle petarde na Topčiderskom brdu, pitanje je hoće li Fajenord zapinjati, svestan da u nedelju igra derbi sa Ajaksom u nameri da „zakuva“ šampionsku trku u Erediviziji.


tagovi

FK PartizanLiga konferencijeAleksandar Stanojević

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara