Lionel Mesi (©Reuters)
Lionel Mesi (©Reuters)

Pitanje godine - kako PSŽ s (očekivanim) minusom od 330.000.000 evra može da priušti još i Mesija?

Vreme čitanja: 5min | sub. 07.08.21. | 14:04

O Finansijskom fer-pleju i "vojsci" finansijskih, marketinških i pravnih stručnjaka koji su do detalja proučili kako klub može da angažuje i Lionela Mesija, a da ne prekrši zakon

Tema broj jedan u fudbalskom svetu poslednjih dana je Lionel Mesi.

Posle reči predsednika Barselone Đoana Laporte da "Mesi može da traži novi angažman" jer klub mora da krene dalje, sve oči svetske javnosti usmerene su ka Parizu. Pravo iz Katara Kalid bin Hamad Bin Kalifa Al Tani, odnosno brat prvog čoveka Pari Sen Žermena Nasera Al Kelaifija već je potvrdio da su "pregovori završeni", posle čega je katalonski Mundo Deportivo objavio da se zvanična promocija očekuje u utorak.

Izabrane vesti

21.00: (7,50) Troa (4,50) PSŽ (1,45)

Nepunih 48 sati od Barselonine objave da Mesi neće ostati, praktično su obelodanjeni svi detalji jednog od najluksuznijih poslova u istoriji fudbala. Ugovor na dve godine, uz još jednu opciono, godišnja plata od 40.000.000 evra neto, odnosno kada se odbiju porezi koji su u Francuskoj za vrhunski nivo sporta iznad 70 odsto od ukupne sume, dok mu samo za potpis sleduje 30.000.000 evropskih novčanica. Kada na pomenute sume dodate da je Pari Sen Žermen ovog leta potrošio 60.000.000 evra za kupovinu Ašrafa Hakimija iz Intera - plus 10.000.000 evra ide na bonuse -, te 16.000.000 evra za otkup Danila Pereire iz Porta, a onda završio tri spektakularna posla dovođenjem Serhija Ramosa, Đanluiđija Donarume i Žoržinja Vajnalduma kao slobodne igrače, što sa sobom povlači basnoslovne izdatke za plate, bonuse za potpise i provizije, postavlja se pitanje - kako Pari Sen Žermen i dalje ima prostora da izdvoji toliki novac za Lionela Mesija, a da još mirno pliva u vodama finansijskog fer-pleja?

Nikom i dalje to nije jasno, pogotovo u jeku pandemijske krize, zbog čega isplivavaju komentari kako pravila FFP jedino ne važe za Pari Sen Žermen. Ipak, pojedini mediji tvrde da PSŽ može i ovu prepreku da premosti gotovo bezbolno. Kako?

Prema zvaničnim izveštajima, Pari Sen Žermen je za sezonu 2019/20, završenoj ranije na startu pandemije virusa korona, zvanično prijavio gubitak od 125.800.000 evra. Da se vreme od skoro godinu i po dana bez publike u Francuskoj negativno odrazilo na stanje u kasi, pogotovo u Pari Sen Žermenu koji izdvaja enormne sume novca, govori podatak da bi na kraju godine jedan od najbogatijih klubova na svetu mogao da prijavi minus od 204.000.000 evropskih novčanica! Zbirno, PSŽ za dve sezone imaće minus od neverovatnih 330.000.000 evra.

Francuska liga takođe je doživela istorijski debakl. Medijska kuća Kanal + objavila je početkom godine da je od rivalskog BeIN Sportsa, inače u vlasništvu Nasera Al Kelaifija, otkupila prava za distribuciju po dve utakmice Lige 1 nedeljno za sumu od 340.000.000 evra u periodu od 2020. do 2024. godine. Bila je to samo još jedna posledica nezapamćenog kraha ugovora kuće Mediapro krajem prošle godine. Ugovor vredan 4.600.000.000 evra za četiri godine (3.256.000.000 od Mediapro plus 1.320.000.000 evra do BeIN Sports). U to vreme drugi najveći ugovor za televizijska prava u Evropi, koji je klubovima u Ligi 1 trebalo da donese značajne sume novca na ime televizijskih prava. Trajao je svega nekoliko meseci, pošto Mediapro nije mogao da isplati rate za oktobar, novembar i decembar, posle čega je usledio raskid.

Lionel Mesi (©Reuters)Lionel Mesi (©Reuters)

U međuvremenu UEFA je relaksirala mere finansijskog fer-pleja, što je značajno pogodovalo da PSŽ ne bude u problemu i upravo tu pronađe "kvaku" za ispunjavanje najveće želje katarskih šeika, tvrdi Ekip. Dakle, FFP će praktično da pogura PSŽ ka ozvaničenju Mesijevog transfera, ma koliko apsurdno to zvučalo.

Veliki preokret dogodio se onog trenutka kada je Mesi kontaktirao Maurisija Poketina, nedugo pošto je Barselona objavila rastanak posle 21 godine. Zemljaci su se čuli telefonskim putem i sada se spekuliše o tome da je Mesi u tom razgovoru poručio da želi da dođe u Pariz, gde bi igrao sa svojim prijateljima Nejmarom, Anhelom Di Marijom, Leandrom Paredesom i ostalima. Od tog momenta vrhuška kluba usmerila je sve snage kako bi obezbedio finansijsku konstrukciju za jedan od najvećih poslova u istoriji fudbala.

“Mesi se apsolutno poklapa sa strateškim planom koji PSŽ razvija poslednjih deset godina“, izjavio je Kristof Lepeti, analitičar iz Centra za pravo i sportsku ekonomiju. “PSŽ bi se tako popeo na sledeći stepenik. U sportskom smislu Mesi je igrač koji bi dao klubu mogućnost da ostvari i taj poslednjih korak i osvoji Ligu šampiona. Takođe bi klubu pomogao da se dalje razvija, da otvori nove izvore prihoda, pre svega od komercijalnih prava i marketinga“.

I to je glavni razlog zašto PSŽ može da obezbedi i Mesijev potpis. Jer će se posao isplatiti sam po sebi od prodaje svega što ima Mesijev lik, potpis ili logo. Ekip je takođe u autorskoj analizi pisao o potrebi PSŽ da pronađe "novi izvor prihoda", a kriza u Barseloni daće odgovornima u Parizu mogućnost da dodatno pomeraju granice i da PSŽ dodatno učvrsti svoju poziciju jednog od vodećih globalnih brendova u fudbalskom svetu.

PSŽ u ovom trenutku ima čak desetoricu igrača sa platom od minimum 10.000.000 evra! Nejmar (37.000.000 evra), Kilijan Mbape (oko 25.000.000 evra), Markinjos (oko 15.000.000 evra), Marko Verati (oko 15.000.000 evra), Anhel Di Marija (oko 14.000.000 evra), Kejlor Navas (oko 13.000.000 evra), Presnel Kimpembe (oko 11.000.000 evra), plus Serhio Ramos i Đanluiđi Donaruma, čiji se tačni iznosi drže u tajnosti. Ali upućeni izvori tvrde da prevazilaze granicu od 10.000.000 evra. Zbog toga se u fudbalskim krugovima navodi da bi PSŽ zarad Mesija mogao da žrtvuje Mbapea, čiji ugovor ističe narednog leta, a želja je madridskog Reala. To ne mora nužno da bude rasplet.

PSŽ će verovatno nekoga prodati do kraja leta, jer je gužva u ofanzivi neverovatna, ali u Francuskoj kruži priča da je PSŽ aktivirao “vojsku“ finansijskih i marketinških stručnjaka, plus advokata koji su se pozabavili načinom na koji može najbezbolnije da se obezbedi Mesijev ugovor bez kršenja pravila FFP. Oni su, navodno, napravli strukturu kojom bi PSŽ isplatio Mesiju novac, uz poreze, što je kroz svoje tekstove provukao i ugledni Skaj Sport.

Sastanak između čelnika PSŽ i Horhea Mesija, koji u Pariz sleće u subotu, zakazani su za nedelju. Na njemu će se dogovoriti poslednji detalji saradnje koja je već sada podigla ogromnu prašinu. Pari Sen Žermen verovatno zasluženo postaje najomraženiji klub sveta uz Mančester Siti, ali ne može da im se ospori da imaju stručnjake koji znaju da naprave čudo.



tagovi

Lionel Mesiletnji prelazni rok 2021Pari Sen Žermen

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara