Romelu Lukaku (©Reuters)
Romelu Lukaku (©Reuters)

Poetični okršaj na severu Evrope: Đavoli navikli na pobede protiv Rusije

Vreme čitanja: 3min | sub. 12.06.21. | 13:37

Belgijanci na startu protiv Bačuški, koje igraju na domaćem terenu

Prošlo je vreme za sve prognoze i kalkulacije, sada sledi dokazivanje na terenu. Svaka iole ozbiljnija analiza predstojećeg Evropskog prvenstva svrstavala je reprezentaciju Belgije u najuži krug favorita za tron. Međutim, Crveni đavoli tu ulogu moraju da opravdaju igrama i rezultatima. Za početak, u Sankt Peterburgu, gde će ih u okviru Grupe B ugostiti selekcija Rusije (21.00).

Postoji li poetičnijeg okršaja u čitavom 1. kolu od gostovanja "đavolje" Belgije baš u gradu na severu Evrope, koji je poneo ime po Svetom Petru? Teško. Ako ništa, svakako je ovo derbi Grupe B. Rusija, pogotovo zato što igra kod kuće, favorit je da prođe dalje. Prognoze su da će se boriti za drugo mesto sa Danskom, dok bi Finska trebalo da služi za popravljanje gol-razlike.

Izabrane vesti

21.00: (2,17) Belgija (3,30) Rusija (3,50)

Međutim, hajde da ne idemo tako daleko. Za početak, ne dalje od Sankt Peterburga.

Tamo će Belgija biti lišena usluga jedne od zvezda tima, Kevina de Brujnea. Vezista Mančester Sitija je u finalu Lige šampiona doživeo dva preloma kostiju lica, a neposredno pre turnira je operisao kost očne duplje. Biće spreman za Evropsko prvenstvo, ali ne od prvog kola. Kada konačno bude zaigrao, a videćemo da li će biti potrebe za time da se rizikuje sa njim već u grupnoj fazi, nosiće zaštitnu masku. Van igre je i Aksel Vitsel, takođe važan šraf u selekciji.

Uprkos tome, Roberto Martinez ima između čega da izabere, a očekivanja za uspeh su ogromna. Polufinalista prošlog svetskog šampionata želeo bi da stigne do vrha i prvi meč bi mogao da zakomplikuje stvari.

"Slažem se da je prva utakmica na šampionatu verovatno najteža. U nju morate da uđete psihički i fizički. Biće težak test za nas, jer ovu ekipu odlično poznajemo i oni nas dobro znaju, i imaju podršku svojih navijača", rekao je Martinez.

Prednost domaćeg okruženja i definitivno manji pritisak mogli bi da igraju u korist Baćuški. Ipak, poštovanje protivnika ostaje.

"Belgija ima 18 igrača koji su igrali na Svetskom prvenstvu 2018. Naravno. Oni su veoma jaka ekipa. Igrali smo s njima tri puta u poslednjih nekoliko godina i svi mečevi su bili zaista zabavni. Da bismo uspeli, moramo da igramo do maksimuma", rekao je Stanislav Čerčesov, selektor Rusije.

Belgija i Rusija su igrale zajedno u grupi i u kvalifikacijama za Euro, a Crveni đavoli su trijumfovali na oba duela. U Sankt Peterburgu sa 4:1, a prethodno u Briselu sa 3:1. Oba duela otvorili su ranim vođstvom, već u uvodnih 20 minuta. Primetno je da je Rusija dala po gol na oba meča, te je tako pokazala ono što se u suštini i zna – da je najslabiji deo Belgije odbrana.

Selektor Roberto Martinez raspolaže sa samo jednim levonogim štoperom, 34-godišnjim Janom Vertongenom, a on će u tandemu da igra sa još starijim Tomasom Vermalenom. Obojica su sporiji nego u najboljim igračkim danima, a to može da bude i Ahilova tetiva ovog, inače veoma dobrog tima.


tagovi

Euro2020Fudbalska reprezentacija Belgijefudbalska reprezentacija Rusijereprezentacija Rusije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara