Ima neko jači? Belgijski "krem de la krem" dostojan slave i 1.300 razloga da se Zlatna generacija kruniše

Vreme čitanja: 9min | sre. 09.06.21. | 14:08

Crveni đavoli sa najvišim mogućim ambicijama stižu na završni turnir Evropskog prvenstva

Smeštena među tri fudbalska džina zapadne Evrope nalazi se nacija koja tvrdi da je bolja od svih. Engleska joj je na severozapadu, Francuska na jugu i Nemačka na istoku - sve sami velikaši koji mogu da se pohvale najboljim kontinentalnim fudbalskim ligama. Ipak, na vrhu FIFA svetske rang-liste ponosno stoji Belgija, selekcija koja je sposobna da na kolena baci najjače reprezentacije i koja veruje da je pred njom najveći uspeh.

Ima i zašto. Deset pobeda na deset kvalifikacionih mečeva, 40 postignutih golova, tri primljena. Kampanja za plasman na Euro bila je prilično lagana vožnja za Belgiju, u grupi sa Rusijom i Škotskom kao glavnim protivnicima. Taktika se nije mnogo promenila tokom poslednjih nekoliko godina. Lako je predvideti sastav Belgije kada su svi u formi. U timu od 26 igrača jedva da ima pridošlica. Sistem postoji, kontinuitet i forma takođe. Samo krajnji rezultat nedostaje. I, možda je iza ćoška...

Izabrane vesti

Belgija je već dugo smatrana jednom od najboljih selekcija na svetu, ali na velikim takmičenjima je ostajala nedorečena. Na poslednjem Evropskom prvenstvu 2016. godine Vels ju je iznenađujuće nokautirao u četvrtfinalu, uprkos tome što su među uzdanicama Crvenih đavola bila imena popu Edena Azara, Romelua Lukakua i Kevina De Brujnea, tri istaknuta igrača koja će i sada o mnogo čemu "da se pitaju". Posle tog kiksa usledila je smena na kormilu, i potom veliki uspon.

Marka Vilmotsa je zamenio Roberto Martinez, koji je vodio Belgiju do polufinala Svetskog prvenstva 2018. godine. Ujedno, Đavoli su se popeli na vrh pod Špancem i bili izuzetno dosledni u formi, izgubivši samo dva puta u 29 mečeva od pomenutog Mundijala. Selektor Martinez je bio blagosloven "bogatstvom" kojim raspolaže, pa je iz zvezdane kolekcije odabrao 26 igrača. Sastav Belgije za kontinentalnu smotru jedan je od prvih koji je prezentovan javnosti, a odluka da se konačni spisak otkrije rano već dovoljno govori o samopouzdanju.

(1,80) Belgija (3,50) Rusija (4,70)

Predstojeći turnir, na kojem su crveno-crni smešteni u Grupu B sa Rusijom, Danskom i Finskom, verovatno je poslednja šansa za belgijsku Zlatnu generaciju da osvoji veliki trofej. Odabirom asova sa više od 1.300 mečeva za nacionalni tim, Martinez želi da iskoristi iskustvo momaka koji dugo igraju zajedno.

Zlatna generacija Crvenih đavola je pri kraju mandata. Grupa darovitih igrača izrasla je tokom godina u asove svetske klase, mada njihova veličina nikada nije valorizovana u reprezentativnom fudbalu. Snevaju u zemlji čokolade i piva o nečemu velikom, kako bi postojeća plejada fudbalera bila zapisana u dnevnik nezaborava. Ko može da izbriše iz sećanja zlatnu generaciju Španije koja je podigla trofej Svetskog prvenstva 2010. godine? Ili Milan iz sredine 2000-ih, odnosno sastav Barselone na prelazu iz prve u drugu deceniju 21. veka.

Belgija trenutno može da se pohvali plejadom imena poput Edena Azara, Kevina De Brujnea, Tiba Kurtoe, Romelua Lukakua, Drisa Mertensa, Tobija Aldervejrelda, Jana Vertongena, Janika Karaska, Jurija Tilemansa i drugih. Priznaćete, malo je timova koji imaju jače štihove.

Mundijal 2018. bio je jedan od prvih turnira na kojem su Crveni đavoli učestvovali sa igračima u najboljim godinama. Uprkos hrabrim nastupima, Belgija je poklekla u polufinalu sa 1:0 protiv budućeg šampiona Francuske. Međutim, izabranici Roberta Martineza nadigrali su Englesku u borbi za treće mesto, završivši sa bronzom oko vrata na Svetskom prvenstvu.

Godine su, definitivno, najveća prepreka u fudbalu. Budući da su mnogi od aduta crveno-crnih u drugoj polovini karijere, "krem de la krem" belgijskog fudbala ima samo još dva takmičenja pred sobom na vrhuncu. Osim Mundijala naredne godine, predstojeća smotra najkvalitetnijih na Starom kontinentu pruža im najbolju šansu da timski osete slavu.

Podrazumeva se, kvalitet ove belgijske ekipe je takav da se retki njime mogu pohvaliti. Razumljivo je da Belgija na svakom turniru bude među favoritima. Euro nije izuzetak. Selektor

Roberto Martinez

preuzeo je uzde Crvenih đavola pre pet godina, i mada to nije bio njegov prvobitni plan, Španac je zavoleo selektorski posao i odlično se uklopio u mentalitet nacije. Pola decenije posle ispadanja iz četvrtfinala vratio je crveno-crne na Euro, mada u obnovljenom obliku. Španski strateg je prepravio stil igre i pronašao je aduta u sistemu odbrane od tri čoveka.

Martinez

se pokazao kao izuzetno kompetentan i veoma potcenjen trener, sposoban da od Belgije napravi pobednika.

Krilni bekovi se često vraćaju duboko u defanzivu kako bi pomogli štoperima, pa je otuda formacija 5-4-1 ili 5-3-2 sposobna da zaguši i najmoćnije napade. Jan Vertongen, Tobi Aldervejreld i Dedrik Bojata bili su prve opcije na pozicijama centralnih bekova na Svetskom kupu. Međutim, kako su sva trojica u tridesetim, obično nepropusna odbrana mogla bi da počne da curi. Idealno bi bilo da mladi Džejson Denajer krene ispred Bojate i vodi centralni deo, ali situacija sa štoperima potencijalno zabrinjava.

Belgija šampion Evrope - kvota 7,00

Bekovi su tradicionalno uporište belgijske postave. Ako je istorija neki pokazatelj, Toma Menije i Janik Karasko zauzeće startne pozicije desnog i levog bočnog beka. Tu je i Timoti Kastanj, a Torgan Azar pruža dragocenu opciju da ih odmeni, s obzirom na njegovu istoriju na toj poziciji u dresu nacionalnog tima. Kada je reč o ofanzivnim ulogama, tamo se belgijski bekovi ponašaju kao okretni krilni igrači, kako bi razvukli protivničku odbranu.

Kada je reč o veznom redu, uključivanje Aksela Vitsela u sastav iznenadilo je mnoge. Iako je Vitsel iznova i iznova dokazao svoj kvalitet, duže vremena je bio van igre zbog povrede. Njegova poslednja utakmica bila je pre više od četiri meseca. Uprkos tome što je uobičajeni starter u reprezentaciji, zbog nedostatka kondicije bi mogao da padne u drugi plan.

Vitsel se oporavlja pošto je u januaru pocepao ahilovu tetivu.

"Ne mogu da garantujem da ću biti sposoban da odigram šest ili sedam utakmica na Euru, ali borio sam se kao ratnik da bih bio u formi", istakao je vezista Borusije Dortmund.

Projektovana cena startnih 11 po Transfermarktu: 414.000.000

Martinez i dalje ima vrlo dobru sredinu terena. Na raspolaganju su mu Juri Tilemans, Leander Dendonker, Naser Šadli i Timoti Kastanj, a španski šef struke ima pravo i da bude razmažen jer u tom delu može da koristi i Kevina de Brujnea. Zvezda Mančester Sitija je glavom i ramenima iznad ostalih u veznom redu, ali postoji realna mogućnost da ga Martinez ipak koristi u najisturenijoj trojci.

Pogled na aždaje u navali Crvenih đavola je veličantven i zadivljujuć. Eden Azar, Kevin de Brujne, Romelu Lukaku i Dris Mertens su među elitnim fudbalskim asovima. Dodajte tome klupu sa Žeremijem Dokuom, Kristijanom Bentekeom i Mišijem Batšuaijem i dobićete listu sjajnih napadačkih opcija.

Romelu Lukaku je najbolji igrač Serije A ove sezone i biće jedan od ključnih ljudi na završnom turniru .

Martinez je u prošlosti smenjivao formacije sa dva i tri navalna igrača. Kako sada stvari stoje, napad sa trojicom se čini izvesnim. Eden Azar levo, a De Brujne desno od špica Intera. Smrtonosni trio, moglo bi se reći.

Sa napadačkim krilnim napadačima po bokovima, Azar i De Brujne mogu da se povuku i napadaju prostor između linija umesto da ostanu po strani. U Mertensu i Dokuu Đavoli imaju dovoljno kvaliteta na bočnim pozicijama i spremne zamene.

Dodajmo i da je glavna nedavna tačka debate bila forma Edena Azara u Real Madridu. Borio se sa povredama i nije igrao za Belgiju od novembra 2019.

"Uveren sam da ćemo na Evropskom prvenstvu da vidimo Edena Azara u najboljem izdanju. Eden nam je uvek igrao dobro za reprezntaciju i važna je figura - nikada ne razočara. Video sam 'gladnog' Edena tokom poslednjih nekoliko nedelja. Ponovo se smeši. Nije igrao mnogo, ali i to može da bude prednost. Pridružiće se timu kao novi, mladi igrač", rekao je Martinez.

Na osnovu dubine sastava, Belgija ima šansu da podigne trofej u julu. Plus, kraj aut linije ima Roberta Martineza. Španac se pokazao taktički potkovanim i uvek je držao ekipu svežom. Iako je primio dosta kritika za odbranu, one ne postoje kada je u pitanju napad.

Tibo Kurtoa na golu je nezamenjiv. Bio je u sjajnoj formi u Realu iz Madrida, i trudiće se da je prenese na Euro. Forsiranje mlađeg

Denajera umesto Bojate pomoći će upumpavanju energije u umornu i staru odbranu. Pored štopera Liona dragoceno će biti i iskustvo Aldervejrelda i Vertongena. Iza Tome Menijea je prosečna sezona, pa ne bi bilo preterano iznenađenje ako bi ga njegov timski kolega Torgan Azar menjao. Iako je mlađi brat zvezde Reala levonog, postavljanje na desnog krilnog beka bi možda bila opklada na koju vredi igrati. Karasko dolazi na turnir posle odlične kampanje za Atletiko Madrid. Uz igrača Jorgandžija i Torgana kao bočnih opcija, druga dvojica u sredini terena morali bi da budu defanzivne opcije. Uprkos tome, Tilemans i Dendoker izgledaju kao savršen tandem s obzirom na to da Vitsel nije potpuno fit.

U napadu, Romelu Lukaku započinje kao prvi izbor. Nesumnjivo će mu pomoći znanje Kevina De Brujnea, a sa druge strane, s obzirom na loš učinak Edena Azara, Dris Mertens bi mogao da bude bolja opcija za početak. Doduše, barem na premijeri protiv Rusije će morati bez pomoći alfe i omege prvaka Engleske, koji je slomio nos u finalu Lige šampiona.

"Dali smo Kevinu vremena da se oporavi. Svakodnevno sam u kontaktu sa njim, pratimo njegovu situaciju iz dana u dan. Gotovo sigurno neće igrati prvu utakmicu, ali je dostupan za Euro i to je najvažnije", ispričao je Martinez o stanju De Brujneove povrede.

Romelu Lukaku protiv Hrvatske (©Reuters)Romelu Lukaku protiv Hrvatske (©Reuters)

Nema nikakve dileme da će učinak Lukakua imati najjači uticaj na rezultat tima. Golgeter Nerazura bi mogao da bude najodlučniji faktor, neko ko bi trebalo da bude u žiži malo više od ostalih. Od prelaska iz Mančester Junajteda u Inter, korpulentni špic je postao mašina za davanje golova. Tokom sezone u kojoj je predvodio milanski sastav do Skudeta, postigao je 23 pogotka i ostvario 11 asistencija, usled čega je ovenčan nagradom za najkorisnijeg igrača italijanskog šampionata. Sada se na kontinentalnom prvenstvu od njega očekuju golovi. Mnogo golova. I, Romelu će biti pod većim pritiskom da isprati taj tempo.

Lukaku ima cementirano mesto kao najistureniji igrač. Najbolji je strelac u istoriji Belgije sa 60 golova, što zvuči još bizarnije s obzirom na to da ima 28 godina. Fizički je jači od većine protivničkih čuvara, a iznenađujuća brzina i okretnost donose prevagu u njegovu korist. Naći će se na prijemu magičnih dodavanja De Brujnea, ali će takođe da bude meta za ubacivanje lopti sa boka. Njegov značaj u postavci 3-4-3 izuzetno je dinamičan.

Belgija je smeštena uz Rusiju, Dansku i Finsku, što čini njen proboj u sledeću rundu manje neizvesnim. Jedini problem je činjenica da će u dva od tri duela prve faze da igra protiv ekipa koje su jedni od domaćina, sa Rusijom u Sankt Peterburgu i Danskom u Kopenhagenu. Ako uspe da bude najbolja u Grupi B, suočiće se u nokaut rundi sa trećeplasiranim timom iz Grupa A, D, E i F, a ako bude drugoplasirana, nameriće se na vicešampionima Grupe A.

Sve u svemu, Zlatna generacija kakvom Belgija raspolaže nalazi se u krugu najvećih favorita za lovorike. Kvalitet je tu, kao i dubina i trenersko znanje, međutim, ovogodišnje takmičenje spada u red najnepridvidljivijih. Tu su usijana Francuska koja želi da objedini svetsku sa evropskom titulom, Portugalija koja brani tron na krilima neumornog Kristijana Ronalda, ali i sijaset drugih selekcija koje, baš kao i Crveni đavoli, sanjaju velike sne.

Belgija je do sada pet puta učestvovala na završnoj smotri najboljih na Starom kontinentu. Osvajala je treće i drugo mesto, dva puta završavala takmičenje u grupnoj fazi i jednom igrala četvrtfinale. Ova klasa Đavola je dostojna najvišeg mesta na postolju. Rang-lista FIFA ponekad ne laže.


tagovi

Fudbalska reprezentacija BelgijeEuro2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara