Rafael Leao i Stefano Pioli (©Reuters)
Rafael Leao i Stefano Pioli (©Reuters)

Ponedeljak u Seriji A: Piolijev "bokser" (Pu-Gi-Le) za Bolonju, srpski golmanski derbi u Torinu

Vreme čitanja: 5min | pon. 21.08.23. | 12:32

Leau će se u špicu Milana pridružiti Žiru i Pulišić. Ko je bolji – Vanja Milinković Savić ili Boris Radunović?

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Prvo kolo Serije A se zatvara sa mečevima Torino - Kaljari i Bolonja - Milan. Sa velikom znatiželjom se očekuje debitantski nastup novog Milana sa novom formacijskom postavkom i Rafom Leaom sa desetkom na leđima. U Torinu ćemo videti duel srpskih golmana koji su silno napredovali u prthodnoj sezoni, Vanje Milikovića – Savića i Borisa Radunovića.

Izabrane vesti

Na terenu će biti i Ivan Ilić i Nemanja Radonjić koji su pokazali solidnu formu u prethodnim nastupima u avgustu. Meč Torino - Kaljari će imati poseban šmek i zbog povratka u Seriju A Klaudija Ranijerija koji je već počeo da plovi osmom decenijom života.

BOLONJA – MILAN (20.45)

Od Rafaela Leaa se očekuje da odgoovori Viktoru Osimenu, Lautaru Martinezu, Dušanu Vlahoviću, Federiku Kjezi i Čiru Imobileu koji su počeli vatrometno prvenstvo prethodnog vikenda. Nova „desetka“ Rosonera će imati veliku podršku u Žiru i Pulišiću koji sa njim formiraju trozubac Pu-Gi-Le (Pulisic, Giroud, Leao) odnosno „Bokser“.

Osim Pulišića u startnoj postavi će biti još dva pojačanja iz poslednjeg prelaznog roka, Loftus-Čik i Rejnders na sredini terena. U startnoj postavi ćemo videti i kapitana Kalabriju, tako da se Milan neće po drugi put u svojoj istoriji predstaviti sa 11 stranaca na startu utakmice Serije A.

Na drugoj strani Bolonja je oslabljena u odnosu na prethodnu godinu. Trener Tijago Mota se žalio javno u nekoliko navrata na prelazni rok tima iz Emilije tražeći pojačanja. Bolonja je ostala bez nekoliko igrača, uključujući i najboljeg Marka Arnautovića, a nije isključeno da u poslednjim danima avgusta Domingez pređe u Notingem Forest.

20.45: (4,10) Bolonja (3,50) Milan (2,00)

U svakom slučaju i Bolonja će imati dvojicu novih igrača na terenu od prvog minuta, Beukama (bivši defanzivac AZ) i Endojea (doječarašnji napadač Bazela). Takođe Zirkze će imati težak zadatak da pokrije rupu u napadu koja je ostala posle prelaska Arnautovića u Inter.

Istorija kaže da Bolonja nije pobedila Milana na svom terenu već 21 godinu, posledji put 2002. godine. Takođe, Stefano Pioli je svaki put pobedio na prvom sezonskom meču na klupi Milana u šampionatu i tako je popravio skor Milana od 2011. godine kada su Rosoneri poslednji put remizirali na prvom izlasku u Seriji A. Od tog remija sa Lacijom (2-2) Milan je ostvario šest pobeda i pet poraza.

Bolonja je na 11 poslednjih debitantskih mečeva u Seriji A na Dal‘Ari izgubila samo jednom, uz pet poraza i pet remija. Takođe, dva tima su se srela tri put na startu novog prvenstva: dva puta je pobedio Milan jednom Bolonja.

U timu Milana neće biti Muse (izdržava kaznu iz španskog prvenstva zbog kartona) kao ni povređenog Benasera vratiće se tek oko Nove godine. Nisu doputovali u Bolonju ni igrači za koje se traži nova sredina poput Kaldare, Baja-Turea, Lazetića i Origija.

Bolonja ne može da računa na dva važna startera, Baroua i Sumaora, a Tijago Mota ima dve dileme oko početne formacije i one se odnose na Mora i Orsolinija na levom boku baš kao i na leve bekove gde je Likojanis u prednosti u odnosu na Koraca.

BOLOGNA 4-2-3-1: Skorupski – Poš, Beukema, Lukumi, Likojanis – Ebišer, Domingez – Endoje, Ferguson, Moro – Zirkze

MILAN 4-3-3: Menjan – Kalabrija, Tšau, Tomori, Ernandez – Loftus-Čik, Krunić, Rejnders – Pulišić, Žiru, Leao

TORINO – KALJARI (18.30)

Statistika kaže da Torino nije nikada izgubio kada je prvi meč igrao sa povratnikom ili debitantom u Seriji A: 11 pobeda i pet remija. Takođe, Kaljari je na poslednjih sedam premijernih mečeva u prvenstvu Serije A ostao bez pobede: tri remija i četiri poraza. Međutim, tim sa Sardinije je izgubio samo jedan meč u poslednjih osam odmeravanja snaga sa Granatama, čak se sa poslednja dva gostovanja na stadionu Grande Torino vratio kući pevajući sa celim plenom.

Ivan Jurić nije u potpunosti zadovoljan sa prelaznim rokom Torina, ali smatra važnom činjenicom da mu je otao na raspolaganju tandem veznih igrača Riči-Ilić. Jurić, kao i dobar deo stručne javnosti u Italiji, samtra da su mladi Italijan i Srbin u perskeptivi najjači par na sredini terena na Apeninskom poluostrvu.

Torino ima gotovo sve igrače na raspolaganju, nedostaju samo Sek i Žiži i Jurić ima samo jednu nedoumicu oko napada: Karamo ili Radonjić. Čini se da je naš reprezentativac, debitovaće večeras u Seriji A sa brojem deset na leđima, u maloj prednosti.

18.30: (1,70) Torino (3,70) Kaljari (6,00)

Urbano Kairo bi mogao da pokloni još jednog igrača Juriću pre kraja prelaznog roka. Reč je o Hoakinu Korei koji bi mogao da dođe iz Intera na pozajmicu u Torinu.

Kaljari za razliku od Torina ima par važnih igrača van stroja, pre svih, Lapadula, Rog i Mankozu. U Kaljariju pokušavaju da popune prazninu u napadu nastalu ozbiljnom povredom Lapadule. Prvi kandidat je Adrea Petanja i da prepreka nije visina plate napadača Monce već bi bio na Sardiniji.

Utakmica će biti posebno zanimljiva i za srpske ljubitelje fudbala i selktora Stojkovića jer će jedan protiv drugo biti Milnković-Savić i Radunović. Prvi je u prošloj sezoni značajno doprineo da Torino okrzne povratak u Evropu a drugi je najzaslužniji što se Kaljari ekspresno vratio u Seriju A. Obojicu povezuje i činjenica da su nekoliko godina čekali pravu priliku u Seriji A. Vanja ju je prošle godine u potpunosti opravdao, sada je red na Borisu.

TORINO 3-4-1-2: Milinković – Šurs, Bonđorno, Rodrigez – Belanova, Riči, Ilić, Vojvoda – Vlašić – Sanabrija, Radonjić

KALJARI 4-3-2-1: Radunović – Zapa, Dosena, Obert, Auđelo – Nandez, Makumbu, Sulemana – Luvumbo, Oristano – Pavoleti

SERIJA A - 1. KOLO

Subota

Empoli - Verona 0:1 (0:0)

/Bonacoli 75/

Frozinone - Napoli 1:3 (1:2)

/Arui 7 - Politano 24, Osimen 42, 79/

Đenova - Fjorentina 1:4 (0:3)

/Biraski 58 - Biragi 5, Bonaventura 11, Gonzalez 40, Mandragora 56/

Inter - Monca 2:0 (1:0)

/Martinez 8, 76/

Nedelja

Roma - Salernitana 2:2 (1:1)

/Beloti 17, 82 - Kandreva 36, 49/

Sasuolo - Atalanta 0:2 (0:0)

/De Ketelare 83, Zortea 93/

Leče - Lacio 2:1 (0:1)

/Almkvist 85, Di Frančesko 87 - Imobile 26/

Udineze - Juventus 0:3 (0:2)

/Kjeza 2, Vlahović 20pen, Rabio 45+3/

Ponedeljak

18.30: (1,70) Torino (3,70) Kaljari (6,00)

20.45: (4,10) Bolonja (3,50) Milan (2,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija AItalijaMilanNapoliBolonjaTorinoVanja Milinković SavićIvan IlićNemanja RadonjićStefano PioliRafael Leao

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara