Posle recite da ne bi ovako mogao u Premijer ligi...

Vreme čitanja: 4min | čet. 02.05.19. | 10:20

Učinak Lionela Mesija protiv velike šestorke engleskog prvenstva - oči bodu samo brojke protiv Čelsija

Neverovatna je ta igra sudbine. Tog 1. maja 2005. godine svet je upoznao Lionela Mesija u gotovo filmskoj sekvenci - Ronaldinjo jednim magičnim dodavanjem seče odbranu Albasetea i lansira omalenog, golobradog dečaka u superzvezde evropskog i svetskog fudbala! Tačno 14 godina od te, mnogima nezaboravne akcije, planeta se 1. maja 2019. poklonila pred argentinskom silom i videla njegov 600. gol u karijeri. Kakva je to majstorija bila! Dovoljna da Liverpul sravni sa zemljom i obeščasti pred revanš na Enfildu, ali i da se "repeat" dugme klikće neprestano...

Lionel Mesi je sinoćnjom predstavom u prvoj utakmici polufinala Lige šampiona nastavio strašan niz golova protiv velike šestorke Premijer lige i uspostavio dominaciju koja je mnoge navela da se zamisle - šta da je otišao na Ostrvo kada je imao šansu? A, setimo se da su svojevremeno Čelsi i Mančester Siti nudili bogatstvo za možda i najboljeg koji je hodao svetskim fudbalskim travnjacima...

Izabrane vesti

DIOS M1O!

Van Dajk odahnuo: Drago mi je što nisam u Španiji, pa da svake sezone igram protiv Mesija

Samo ove sezone iz pet utakmica protiv tri engleska kluba ima čak šest pogodaka! Po dva Totenhemu (grupna faza), Mančester junajtedu (četvrtfinale) i juče Liverpulu (polufinale)! 

Mesi se protiv Liverpula sastao u osmini finala Lige šampiona sezone 2006/07, ali tada 19-godišnji brzanjac nije uspeo da se upiše u listu strelaca. Obe utakmice odigrao je od prvog, do poslednjeg minuta, a Liverpul je u narednu fazu prošao na konto bolje gol razlike u dva meča. Morao je da sačeka deceniju i kusur da bi probio barijeru i Redsima ubrizgao svoj otrov. I to protiv, po mnogima, trenutno najboljeg golmana na svetu. 

Kada smo već na ovoj sezoni, Mesi je protiv Mančester junajteda do ovogodišnjeg četvrtfinala dva puta tresao mrežu u četiri nastupa. Ali, oba ta pogotka viđena su u finalima elitnog takmičenja! Prvo, setiće se mnogi, onog retkog pogotka glavom u 70. minutu rimskog finalu 2009. godine na asistenciju Ćavija, kada je verovatno i najmoćnijem sastavu u istoriji fudbala zapečatio evropsku titulu i porazio tadašnjeg aktuelnog šampiona! Ta Barselona postala je prvi španski sastav sa osvojenom tripletom!

Mesi je ponovo uništio Junajted u finalu igranom na Vembliju dve sezone kasnije. Vejn Runi je dao tračak nade, pre nego što je Lionel Mesi realizovao akciju iz koje je vratio Barseloni vođstvo i tako obezbedio četvrto zvanje vladara Evrope. Bio je to njegov prvi gol na tlu Engleske. 

S Totenhemom se prvi put ukrstio ove sezone u grupnoj fazi. U Londonu je za 90 minuta dva puta matirao Uga Lorisa u pobedi od 4:2. Drugi meč je počeo sa klupe i odigrao je manje od pola časa, a za Barselonu taj meč nije imao rezultatski značaj. 

Daleko najbolji učinak Mesi ima u okršajima s Arsenalom – devet golova u šest okršaja. Dosad najbolje izdanje protiv jednog premijerligaša imao je u onom nezaboravnom revanš meču četvrtfinala Lige šampiona aprila 2010, kada je Tobdžije razneo u paramparčad s četiri pogotka! Naredne sezone Mesi je bio autor dva gola kojim je Barsa prošla Arsenal u osmini finala ukupnim rezultatom 4:3 i to posle poraza od 2:1 u Londonu, da bi 2016. godine u istoj fazi tri puta tresao mrežu!

Tek za nijansu slabiji učinak ima u okršajima s Mančester Sitijem – šest utakmica i šest golova. I dalje se prepričava ona njegova partija u grupnoj fazi Lige šampiona za sezonu 2016/17. Mnogi tu utakmicu pamte po povratku Pepa Gvardiole na Kamp Nou prvi put kao trener Sitija. Građani su tada u Kataloniju stigli s namerom da se ozbiljno pošibaju s Barsom za tri boda, a usledilo je Mesijevo gaženje sa tri pogotka i asistencijom za Nejmara u ukupnom rezultatom 4:0! Uspeo je Argentinac da se upiše u listu strelaca i na kasnijem gostovanju u Mančesteru, ali je Siti tada uzvratio s pobedom od 3:1. Dok je u dvomeču osmine finala 2015. imao samo jednu asistenciju, godinu dana ranije u istoj fazi takmičenja postigao je po gol i tako eliminisao Siti.

Na kraju smo ostavili tim s kojim Lionel Mesi trenutno ima najslabiji odnos golova i broja odigranih mečeva. Dvoboji Barselone i Čelsija pretvorili su se u antologijsko rivalstvo trećeg milenijuma, jer su fudbalskim poklonicima znali da upriliče nezaboravne okršaje. Mesiju se, ipak, nije osladilo sve do devetog međusobnog okršaja. Led je probio u prošlosezonskoj osmini finala posle one velike greške Andreasa Kristensena na Stamford Bridžu, pre nego što je Barsa razbucala Čelsi u revanšu uz Mesijeva dva gola i asistenciju za Usmana Dembelea u trijumfu rezultatom 3:0.

Kada se sve sabere Lionel Mesi je na koti od 26 golova u 33 odigrane utakmice protiv engleskih klubova! Poređenja radi, listu strelaca protiv velike šestorke Premijer lige vodi Serhio Aguero s 43 pogotka, drugi je Džejmi Vardi s 31 golom, a treće mesto dele Eden Azar i Lionel Mesi! Iza njih su Hari Kejn s 22, Vejn Runi s 20 i Robin van Persi s 18 pogodaka. Ne treba zaboraviti, ipak, da su se svi osim Mesija s Sitijem, Junajtedom, Čelsijem, Totenhemom, Arsenalom i Liverpulom susretali ili se i dalje susreću redovno u svim ostrvskim takmičenjima, pa čak i Ligi šampiona i Ligi Evrope. Mesi isključivo u elitnom klupskom takmičenju. 

I posle recite da ne bi ovako mogao u Premijer ligi... Samo da je hteo...

Foto: Reuters


tagovi

Lionel Mesi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara