Šerif Endijaje (©Starsport)
Šerif Endijaje (©Starsport)

Prokletstvo Zvezdinih špiceva

Vreme čitanja: 4min | sre. 29.11.23. | 09:50

Sedam sezona, 47 utakmica u grupnim fazama, 45 golova, ali samo osam od najisturenijih napadača…

“Ja ne mogu da uđem na teren i postižem golove. Stvaramo šanse, ali ne postižemo dovoljno golova. Večeras smo imali šest ili sedam stopostonih prilika. Posao igrača je da to reše.“

Ovako je Barak Bahar lamentirao nad sudbinom posle poraza u Bernu za kraj evropskih nadanja Crvene zvezde. Nažalost, igrači nisu odradili posao. Barem ne oni čiji je posao da postižu golove. Odoru tragičara navukao je Šerif Endijaje, poslednji u nizu špiceva koji je doveden uz velika očekivanja, ali na nije isporučio ono što se od njega očekuje. Dva promašena zicera u uvodnih pet minuta mogla su da utakmicu odvedu u sasvim drugom smeru, mada su kasnije fulali i Bukari, Mijatović, Kraso, Katai...

Izabrane vesti

Endijajeovo ime će ipak biti istaknuto u prvi plan jer njime je samo produžena duga niska Zvezdinih špiceva koji su „učestvovali u igri”, ali nisu obavljali osnovnu funkciju – davali golove. I nije to problem od jednog leta ili jedne sezone. Za ovih sedam sezona u evrokupovima – ne računajući kvalifikacije – Zvezda je u grupnim i nokaut fazama odigrala 47 utakmica, postigla 45 golova, ali od najisturenijih napadača dobila je skromnih osam pogodaka.

Tri od Milana Pavkova – a večno će se pamtiti ona dva protiv Liverpula – dva od Ričmonda Boaćija, koji je bio posebno efikasan u prvim kvalifikacijama Vladana Milojevića za Ligu Evrope, no to je već druga priča, po jedan od Dijega Falčinelija, Aleksandra Pešića i već pomenutog Endijajea, u beogradskom okršaju s Jang Bojsom.

U međuvremenu, prohujali su stadionom Rajko Mitić i Tomane, Nikola Stojiljković, Ohi Omoiđuanfo, Lois Dioni, Kalifa Kulibali, gurani su prinudno u špic i Nemanja Milić, Aleksa Vukanović, El Fardu Ben – mada po pravilu samo u kvalifikacijama kada su svoj deo i završavali – protiv Brage 2021. godine čak i Rišairo Živković, dalje od letnjih izazova nije odmakao ni Nikola Krstović, forsirani su i neki mlađi momci, Dejan Joveljić, pa Marko Lazetić i sada Jovan Mijatović, ali statistički merljiv doprinos je izostao.

Ima, naravno, i objektivnih okolnosti. Omoiđuanfo recimo može da alibi pronađe u činjenici da je dve jedine evropske utakmice odigrao protiv Rendžersa pre no što ga je precrtao Dejan Stanković. Boaći, Pavkov i Pešić su ipak sakupili dvocifren broj mečeva, ostali ni da priđu.

Ima svakako i do kvaliteta protivnika i činjenica da protiv ala kakve su Bajern, Pari Sen Žermen ili Mančester Siti nije lako ni ući u šansu kada uglavnom igraš u svom kaznenom prostoru, ali baš je Pavkov one kultne noći protiv Liverpula pokazao da centarfor mora da zasluži da lopta ide njemu kada je cilj gol. Ili Boaći, onomad protiv Kelna.

Nije tajna, Zvezda se muči sa pronalaskom centarfora koji je kadar da se iz nedelje u nedelju rve sa najboljim štoperima planete. Uostalom, da je to lak zadatak ne bi ni Real Madrid ove sezone birao prinudno i privremeno rešenje u liku Hoselua, ne bi se sa špicevima patili ni mnogo bogatiji klubovi od crveno-belih, na kraju krajeva, ne bi „devetke” u svim svojim oblicima bila najskuplja roba na fudbalskom tržištu.

Ali ako hoće taj iskorak u Evropi moraće u Ljutice Bogdana da treneru – ovom ili nekom budućem, svejedno je – dovedu špica koji daje golove. Jer do sada taj teret morali su da nose drugi igrači. Primera radi, Gelor Kanga i Aleksandar Katai sa po šest golova, El Fardu Ben sa pet - nijedan od tih nije postigao kada je igrao kao najistureniji napadač - pa i Mirko Ivanić, Osman Bukari, Stefan Mitrović, Nemanja Milunović, svi sa po dva postignuta pogotka. U listu strelaca upisivali su se i Nemanja Radonjić, Slavoljub Srnić, sada direktor Marko Marin, pa Marko Gobeljić, Miloš Vulić, Milan Gajić, Njegoš Petrović, Milan Rodić, Veljko Nikolić i poslednji Marko Stamenić.

UČINAK ZVEZDINIH ŠPICEVA U GRUPNIM I NOKAUT FAZAMA EVROKUPOVA

Ričmond Boaći: 17 utakmica, 2 gola

Milan Pavkov: 16 utakmica, 3 gola

Aleksandar Pešić: 14 utakmica, 1 gol

Dijego Falčineli: 8 utakmica, 1 gol

Šerif Endijaje: 5 utakmica, 1 gol

Lois Dioni: 4 utakmice, 0 golova

Tomane: 3 utakmica, 0 golova

Jovan Mijatović: 3 utakmice, 0 golova

Ohi Omoiđuanfo: 2 utakmice, 0 golova

Nikola Stojiljković: 1 utakmica, 0 golova

Kalifa Kulibali: 2 utakmice, 0 golova

Marko Lazetić: 1 utakmica, 0 golova

Dejan Joveljić: 2 utakmice, 0 golova

Nikola Krstović: 0 utakmica, 0 golova


tagovi

Šerif EndiajeDijego FalćineliTomaneLois DioniKalifa KulibaliOhi OmoidžuanfoFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara