Kristijano Ronaldo (©Reuters)
Kristijano Ronaldo (©Reuters)

Prvi problem novog Junajtedovog trenera – Kristijano Ronaldo sve više uzima, sve manje daje

Vreme čitanja: 5min | pon. 22.11.21. | 11:38

Jeste davao neke važne golove, posebno u Ligi šampiona, ali čini se da njegovo vreme prolazi

Ole Gunar Solskjer je bio pogrešan izbor, možda ne kad je postavljen za privremeno rešenje, ali svakako kad mu je dat dugotrajan ugovor. I svi su to znali, sem uprave Mančester junajteda, koja je svoje neznanje više puta dokazala i pogrešnim potezima na tržištu, jer ne treba zaboraviti da je za Solskjerovog mandata klub na pojačanja potrošio više od 300.000.000 funti (iznad 350.000.000 evra). Ni tri godine kasnije ne vidi se čak ni šta su na Old Trafordu zamislili dok su trošili taj novac, kamoli sproveli u delo.

I dok se javnost zabavlja licitacijom oko imena novog trenera Junajteda – deluje da je Zinedin Zidan kategorički rekao ne, pa ostrvski mediji sada u prvi plan guraju Maurisija Poketina, iako on ima čvrst ugovor u Pari Sen Žermenu – svi kandidati za tu ulogu moraće da u obzir uzmu da im je Solskjer ostavio tim sa zvučnim imenima, ali bez sistema i vizije.

Izabrane vesti

Kristijano Ronaldo je možda i najbolji primer, jer ma koliko da je velik – a samo Lionel Mesi tu može da mu stane uz rame – čini se da Portugalčevo vreme polako prolazi i da on sve više postaje problem, ne rešenje.

Jeste Ronaldo i u drugom mandatu na Old Trafordu umeo da impresionira, dao je uostalom devet golova na 14 utakmica, ali pet protiv ipak slabijih rivala u Ligi šampiona (Jang Bojs, Viljareal i Atalanta), dok je u Premijer ligi „rešio“ Njukasl, Vest Hem i Totenhem.

Postigao je i presudne golove protiv Viljareala i Atalante, ali kako svaka situacija može da se gleda iz više uglova legitimno je postaviti i pitanje: zašto je Junajted uopšte došao u situaciju da Ronaldo mora da ih spasava u duelima protiv objektivno nedoraslih protivnika?

Solskjer se tokom ove tri godine na Old Trafordu „provlačio“ zbog toga što je, ako ništa drugo, umeo da postavi blok i na kontre hvata rivala, pa da tako upiše i poneku pamtljivu pobedu protiv zaista kvalitetnog rivala. Stradali su i tako i Siti i Liverpul i Čelsi i Pari Sen Žermen i Roma.

Protiv organizovanih odbrana kad je trebalo da napadne Solskjer je imao problem. A kad je stigao Ronaldo izgubio je to jedino što je imao, pa se deo ostrvske javnosti s pravom pita da li je CR7 doveden zato što je bio potreban s fudbalskog stanovišta ili zato što je marketinški bio dobar ulov? I da li Mančester junajted tim sastavlja po tome ko šta može da pruži ili po onome ko koliko može da proda?

Uostalom, svi se sećamo da je letos Mančester Siti važio za Ronaldovog glavnog udvarača i da je po mnogima Junajted reagovao samo zato da ne bi dozvolio Portugalcu da ode u tabor ljutog gradskog rivala.

S Ronaldom u timu Solskjer prosto nije mogao da se povuče nazad i čeka na kontre, jer je Kristijano morao da igra napred, a više nije imao Kazemira, Luku Modrića i Tonija Krosa da krpe to što Portugalca baš i ne interesuje da igra presing. Skot Mektomini, Fred i Nemanja Matić nisu baš isti nivo veznog reda. Pol Pogba tu ne menja ništa. Štaviše, i u svlačionici ima onih koji se odavno pitaju zašto Pogba nije prodat kad je mogao da u klub unese veliki novac? A da ne govorimo o tome da su pod ugovorom sa Junajtedom i dalje igrači poput Donija van de Beka, Erika Bajija, Huana Mate, Aleksa Teljesa i Dioga Dalota, koji su kod Solskjera imali zanemarljiv ulogu.

15.00: (1,30) Čukarički (5,50) Novi Pazar (10,0)

Niko od njih ipak nije igrač Ronaldovog renomea, a iako su njega navijači dočekali kao mesiju sad se sve više priča o njemu kao igraču koji uzima više nego što daje. Uostalom, otkako je odlaskom iz Reala nagnao i Zinedina Zidana da digne sidro Ronaldo je sa trenerskih poslova ispratio i Maksimilijana Alegrija, Mauricija Sarija i Andreu Pirla u Juventusu, a sada i Solskjera u Junajtedu.

U godinama kada usporava Ronaldo od saigrača i stručnog štaba zahteva sve veće žrtve. Za sve manje dobiti. Ponavljamo, jeste na Old Trafordu dao već devet golova, ali je istovremeno ograničio minutažu Džejdona Sanča, Mejsona Grinvuda, Markusa Rašforda, Antonija Marsijala, Džesija Lingarda, pa i Edinsona Kavanija. Kad je Ronaldo tu on prosto mora da igra. I drugi moraju da igraju za njega.

Solskjer nije znao da sve to uklopi u uravnoteženu ekipu, iako je na raspolaganju imao četvoricu od pet najplaćenijih igrača u Premijer ligi. Ono što nije imao je prepoznatljiv stil igre.

Njegov naslednik – ko god to bude – moraće da krene baš od postavljanja temelja, s tim da se čini da se niko sada ne otima za posao koji je do pre neku godinu bio možda i najatraktivniji u svetu fudbala, uz onaj u Realu naravno.

Mada kandidata ima, baš je Ronaldov menadžer Žorž Mendeš, ponovo uticajan na Old Trafordu, počeo da lobira za Đulena Lopetegija, koji je sa Seviljom savladao baš Junajted u finalu Lige Evrope iz prošle sezone. Lokalni Mančester Ivning Njuz tvrdi da su klupski direktori odmah posle sramotnog poraza od Votforda morali da se pravdaju Mendešu i da ga uveravaju da će Solskjer biti smenjen. Sve da bi Ronaldo bio zadovoljan.

A nije bio zadovoljan Solskjerovim radom. I nije bio jedini, istini za volju, mada je u svlačionici tražio od saigrača da poštuju šefa struke. Lokalni mediji navode da ga je Mendeš sve vreme potkopovao, te da je Ed Vudvord, odlazeći direktor Junajteda, maltene robovao portugalskom agentu. Toliko je bio njime impresioniran da se jednom prilikom hvalio pred novinarima mašući telefonom ispred njih kako bi pokazao da ga Mendeš zove.

To sve ne „pere“ Solskjerovu biografiju. On je ispustio svlačionicu i to nije tajna. Erik Baji je bio ljut što ne igra, Sančo je sigurno planirao veću minutažu, Lingard, Kavani i Marsijal su puki statisti u velikoj Ronaldovoj predstavi, Bruno Fernandeš se na poluvremenu utakmice sa Votfordom navodno izvikao na Harija Megvajera, a na neki način je, tvrdi Mančester Ivning Njuz, u tu raspravu umešan i Nemanja Matić.

Nezadovoljstva je bilo i pre Votforda, još posle 0:5 od Liverpula i 0:2 u sudaru sa Mančester Sitijem pokušavao je Solskjer da sastankom sa senatorima – tu su bili Ronaldo, Fernandeš, Matić, Megvajer, Luk Šo i Viktor Lindelef – reši neka pitanja, ali napretka nije bilo i rastanak je bio neminovan.

Solskjerovo zaveštanje na Old Trafordu: rasturena svlačionica i tim bez ideje, bez glave i repa. Barem u organizaconom smislu. Ronaldo je tu svakako prva glava, ali nije dobro kad je njoj sam sistem na drugom mestu.


tagovi

Kristijano RonaldoOle Gunar Solskjer

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara