Gol Jozue Kimiha (Reuters)
Gol Jozue Kimiha (Reuters)

Puče sezona u tri dana! Arsenal ni da uplaši Nojera, Minhen slavi Jozuu Kimiha (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 17.04.24. | 22:54

Bavarci će zahvaljujući golu reprezentativca Nemačke iz 63. minuta, 13. put igrati polufinale Lige šampiona

Sezona s potencijalom da postane najuspešnija u novijoj istoriji Arsenala raspala se u tri dana! Za vikend je Aston Vila u sred Londona oduzela Tobdžijama čelo tabele Premijer lige ponudivši Mančester Siti pol poziciju za titulu, a večeras ih je u Minhenu potukao i Bajern. Ne do nogu, ne sa pet golova u mreži kako je često umeo, već, na neki način i znatno surovije - uz samo jedan gol i jednoipočasovno veto na prilazak golu Manuela Nojera - 1:0 (prva utakmica u Londonu završena 2:2).

Minhen slavi Jozuu Kimiha, drugog najnižeg fudbalera Bajerna na terenu koji je pola sata pre kraja utakmice, udarcem glavom bacio na kolena najbolju odbranu Premijer lige! Zaustavili su Gabrijel i Saliba Harija Kejna, nisu mu dali da diše, jedva da je dodirivao loptu jedan od najboljih špiceva planete, ali premazan je svim bojama tim koji je večeras obezbedio 13. polufinale Lige šampiona i dvomeč sa pobednikom duela Mančester Siti - Real Madrid. Kada ne ide kroz sredinu, teškom artiljerijom, ti probaj zaobilaznim putem, preko onog od kojeg najmanje strahuju, na način na koji se najmanje očekuje. To je iskustvo, to gen elitnog takmičenja kakav je Arsenal večeras potrvrtio da mu nedostaje.

Izabrane vesti

Ima gotovo punih šest godina od završetka ere Arsena Vengera u severnom Londonu, mada su pojedini potezi Tobdžija u Minhenu neodoljivo podsećali na period kada je Arsenal francuskog profesora umirao u sopstvenoj lepršavosti. Sećate se onih momenata kada su igrači londonskog kluba neretko propuštali šanse ili polu-prilike za udarac, želeći da se ušetaju protivniku u šesnaesterac ili gol. Daleko su Tobdžije bile od gola Bajerna, a u kazneni prostor ulazili su isključivo silom, parolom app - "ako prođe, prođe". Nije prolazilo... ni Edegoru, ni Havercu, posebno ne Martineliju koji je prednjačio sa neracionalnim spuštanjem glave po principu "grlom u jagode".

Možda sezona nije pukla u paramparčad jer snovi Arsenala o premijerligaškoj kruni još žive, ali napadačku nemoć koju su prikazali i pre, a naročito posle primljenog gola, mogla bi dobrano da im poljulja samopouzdanje koje je načela Vila.

Poučen iskustvom iz prve utakmice u kojoj improvizovani levi bek Jakub Kivior nije mogao da uhvati Liroja Sanea ni lasom, imajući sliku potopa protiv Aston Vile u kojem se nije proslavio Oleksandar Zinčenko, jedinu promenu Mikela Artete u odnosu na prvi meč iz Londona predstavljao je Takehiro Tomijasu na levom boku. Ispadao je i on dva puta tokom prvog poluvremena pod naletima Sanea, jednom ga je spasao Gabrijel (čišćenjem lopte u korner), ali za razliku od Kiviora, nije odavao utisak nesnađenosti na terenu, odnosno straha od napadačke oštrice Bajerna.

Startnu postavu Tomasa Tuhela krojile su povrede i suspenzije, pa je umesto leve strane Alfonso Dejvis - Serž Gnabri što je počela prvu utakmicu, na Alijanc arenu istrčao duo bekova da neutrališe Bukaja Saku - Nusair Mazraui kao bek, Rafael Gereiro kao krilo. A marokansko-portugalski dupli blok ne samo da se isplatio defanzivno, već je dvojac u kontri stvorio najbolju šansu za Bajern u prvom poluvremenu, a Gereirov centaršut iz 63. minuta pocepao Arsenalovu odbranu... Jer upravo je na njegov centaršut natrčao Jozua Kimih, dok je Gabrijel Martineli jurio da ga stigne, a Tomijasu bio predaleko da neutrališe kašnjenje Brazilca.

Logičan sled događaja nametao je totalnu ofanzivu Arsenala, ali se ona, jednostavno, nije dogodila. Ni kada je u 68. minutu Arteta, kao u prvom meču izvukao Martinelija i Haverca, a u vatru bacio Leandra Trosara i Gabrijela Žezusa. U prvoj utakmici na Ostrvu, zajedničkim snagama doneli su mu izjednačenje (2:2), a večeras ni šansu, ni trenutak strepnje za Manuela Nojera.

Za čitavo veče Artetini puleni nisu stovrili niti jednu priliku iz kategorije zrelih za gol i najkonkretniji su bili oko isteka pola sata igre kada je Edegor uz odbitak natereo Nojera da se malo više protegne, odnosno kada je Norvežanin Martineiju spakovao vrlo upotrebljivu loptu na oko 11, 12 metara od gola, koju je ovaj, slabijom levom nogom poslao pravo u Nojera.

U prvom poluvremenu i statistički i igrački egal, u nastavku Bajernova najava preuzimanja inicijative. Došla je već u prvom minutu nastavka kada je Leon Gorecka glavom zatresao stativu, istu koju je u nastavku akcije iskosa pogodio Gereiro. Sporadični izleti Arsenala blizu ili u šesnaestercu Bajerna završavali su se na grudima, telima i glavama štoperskog tandema Erik Dajer - Matijs de Liht, pre nego što je Kimih ugasio Tobdžije.

Martineli jalov, nedorečen, nedorastao zadatku, Saka od kojeg se, prema dosadašnjem doprinosu u Ligi šampiona (učestvovao u osam golova, najviše još od Tjerija Anrija), u potpunosti bačen u ćorsokak. Ostavio je reprezentativac Engleske već u sedmom minutu Rafaela Gereira u prašini pre nego što je loše centrirao, delovalo je da će upravo na taj način Arsenal u nastavku pretiri domaćinu, ali je Tuhelov nužni eksperiment sa dva beka apsolutno uspeo.

I jednima i drugima ostaje misija spasavanja sezone. Bajernu u borbi za Ušati pehar, Arsenalu u Premijer ligi.

BAJERN MINHEN – ARSENAL 1:0 (0:0)

/Kimih 64/

Stadion: Alijanc arena

Sudija: Dani Makeli (Holandija)

Žuti karton: Lajmer, Kimih (Bajern), Vajt, Žezus (Arsenal)

BAJERN (4-2-3-1): Nojer – Kimih, De Liht, Dajer, Mazraui (od 75. Kim) – Lajmer, Gorecka – Sane (od 89. Upamekano), Musijala, Gereiro – Kejn.

ARSENAL (4-3-3): Raja – Vajt, Saliba, Gabrijel, Tomijasu (od 89. Enketija) – Žoržinjo (od 68. Trosar), Rajs, Edegor  Saka, Haverc, Martineli (od 68. Žezus).



tagovi

ArsenalBajern Minhen

Obaveštavaj me

Arsenal
Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara