Aurelio De Laurentis (©AFP)
Aurelio De Laurentis (©AFP)

Radikalni predlozi De Laurentisa: Sezona od aprila do novembra, svadbe na stadionima i Spaleti u školama

Vreme čitanja: 5min | pet. 12.05.23. | 13:49

Gazda Napolija se baš uživeo u ulogu fudbalskog inovatora

Godinama jedna od najintrigantnijih osoba u svetu fudbala je Aurelio de Laurentis, danas šampion Italije koji sebi sme da dozvoli da deli lekcije. Mada, filmski producent i vlasnik Napolija je i ranije umeo da polarizuje fudbalsku javnost. Ili ga mrzite ili obožavate. Nema između. Trenutno, De Laurentis ima mnogo više ljudi koji ga podržavaju, njegov Napoli je uzeo Skudeto posle 33 godine pa sada prvi čovek Partenopeija živi kao Bog i daje sebi za pravo da italijanskim medijima kaže sve što mu je na srcu.

Ovog puta je u intervjuu za Republiku otkrio njegove predloge za poboljšanje fudbala. Živopisno, u karakterističnom stilu. Počeo je pričajući o fudbalskom obrazovanju i u redovnim školama. Ili bar školama kakvima ih De Laurentis vidi.

Izabrane vesti

U industrija igrica su svi super milioneri, deca igraju igrice, povezani su u grupama ili još gore sami. Sve ih to odvlači od fudbala, moramo da ih vratimo na pravi put. Ja bih zamolio ministra prosvete za par jednosatnih časova mesečno gde bi Spaleti ili Ančeloti učili decu od osnovne do srednje škole o tome šta je igra, šta je formacija i koje su uloge igrača. Dovoljno bi bilo da im pustimo finale Svetskog prvenstva, Argentina – Francuska, da ga seciraju i objasne im šta je 4-4-2 ili 4-3-3, koja je razlika između centralnog napadača ili drugog špica, između odbrane sa trojicom ili četvoricom... Ovo bi mlade približilo fudbalu, mogli bi da postanu eksperti, treneri ili komenatori“ .

Nije ni samo do sve manje popularnosti fudbala – a o tome bi se dalo debatovati – još jedan problem na koji De Laurentis već godinama ukazuje je stanje fudbalskih stadiona u Italiji.

Imamo veliki problem sa stadionima. Uz nekoliko retkih izuzetaka, zastareli su, utakmica se jedva vidi zbog atletskih staza u Napulju i Rimu. Da li želimo da dovodimo porodice tamo? Fudbalski teren je potcenjen i nedovoljno iskorišćen, mogao bi da donese korist u smislu prometa“ .

Ekscentričan kakav jeste, De Laurentis ima i konkretne predloge.

Da li želimo da omogućimo ljudima da ostanu na stadionu ceo dan da jedu, da se zabave? Na stadionu bih slavio svadbe i prve pričesti. Možda bi crkva bila uznemirena, ali bi podigli oltar, uradili smo to u Dimaru, kardinal Sepe je dolazio da služi misu i niko nije bio šokiran“ , pojasnio je De Laurentis.

DVE EVROPSKE LIGE, JEDNA SAMO ZA LIGU PETICE

Neće on da menja samo svrhu stadiona, nego i fudbalski kalendar.

Zašto igrati zimi po kiši ili snegu? Zar ne bismo mogli da počnemo 1. aprila? To nije prvoaprilska šala, nego nešto što je neophodno. Za sedam meseci do oktobra bi se igrali nacionalni šampionati i evropski kupovi. od novembra do marta ostalo bi vremena da se igrači odmore i igraju sa reprezentacijama. Zašto bih ja svoj klub lišio igrača koji hiće da u januaru igraju Afrički kup nacija? Imam igrače koji dolaze i odlaze iz Južne Amerike i Azije u razmaku od 48 sati, a onda moraju da igraju za nas sledećeg dana. Tu su i klimatske promene koje moramo da uzmemo u obzir... UEFA i FIFA su u dominantnoj poziciji i pune sebičnosti i egoizma. Zanimaju ih samo glasovi. Oni treba da sednu za sto sa nama i da poštuju naše lige, koje su navijačima bitnije od evropskih takmičenja“ .

Međutim, De Laurentis nije izričito protiv evropske Superlige, iako je prilikom njenog propalog osnivanja glasno bio protiv, verovatno i zato što ga niko nije zvao među osnivače. Sada kada je Napoli opet u žiži pažnje...

Svi se naljute kada se priča o ideji evropskog takmičenja, ali ja sam rekao da bi za nju neko trebalo da na sto donese deset miljardi evra, a ne pet milijardi koliko UEFA garantuje od sledećeg ciklusa. Ja sam predložio dve evropske lige, jednu za 25 manjih saveza koje sebi ne mogu da priušte investicije velikih zemalja. I jednu sastavljenu od prvih šest ekipa iz ’liga petice’, koji bi se potom menjali svake sezone. Igra se po jedna utakmica, isključujući utakmice klubova iz iste lige. To bi gledao ceo svet. Koliko bi zaradili od prava? Koliko bi oni unapredili naše trenere i igrače? Gledam spiskove kada zovu igrače za reprezentacije i žao mi je trenera koji zovu najstarije igrače, jer se plaše greške“.

ČUDNA NAJAVA PRELAZNOG ROKA: TRAŽE SE AMERIKANAC I JAPANAC?

Dobro, nazad na Napoli i istorijski uspeh...

Dobio sam više nego što sam dao, ne tražim ništa zauzvrat. Sa Ančelotijem i Gatuzom su se desile stvari koje me nisu ubedile, pa sam se konačno rešio igrača koje sam smatrao pomalo nemotivisanim. Bio nam je potreban novi vazduh“ .

Taj potrebni vazduh su mu udahnula pojačanja, pre svega Viktor Osimen i Hviča Kvarachelija.

Već smo odavno primetili Kvaracheliju u Gruziji, pratili smo ga tri godine, ali to je bio period kovida, izgubili smo 258.000.000 evra, tražili su previše para. Zatim je promenio agenta pa smo uspeli da ga dovedemo za 11.000.000 evra. Osimen je konačno imao priliku da se oporavi, često nam je igrao rovit, ali nisu samo dragulji vredni pomena. Tu je i kapiten Di Lorenco koji je izvanredan čovek na koga se uvek može računati“ .

A kad priča o novim igračima, prvi čovek Napolija ne razmišlja samo fudbalski, već i – marketinški.

Voleo bih da imam Amerikanca u ekipi, jer iako američka liga malo vredi ima sjajnih igrača koji blistaju u reprezentaciji. A onda i Japanac, imamo već Korejca (Kim Min Đae), primetan je veliki razvoj fudbala na istoku, to je novo tržište koje treba razmotriti“ .

Zavšio je Aurelio De Laurentis hvalospevima o jednom od najzaslužnijih faktora velikog uspeha Napolitanaca – Lučana Spaletija.

Pratio sam ga dok je još bio u Rusiji, nekoliko puta sam zvao da ga dovedem u Napoli. Jednog dana sam otišao da ga vidim u Milano, vrlo bojažljivo je ušao u garažu, sa kapuljačom preko glave i uveo me u svoj stan. Rekao sam mu da ne znam da li ću da nastavim sa Gatuzom, na šta mi je on odgovorio da će doći u junu. Insistirao sam da mi obeća da će se staviti na raspolaganje ukoliko otpustim Gatuza. Dao mi je svoju reč, mi smo ipak sačekali do kraja sezone. Spaleti je odličan lider, svako bi trebalo da ga prouči zato što od njega možeš mnogo da naučiš“ , zaključio je ekscentrični vlasnik Napolija.


tagovi

Aurelio De LaurentisNapoli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara