Foto: Reuters
Foto: Reuters

Real u dubokoj nadoknadi izbegao prvi poraz: Ridiger prokrvario za bod vredan prolaza (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 11.10.22. | 23:00

Lajpcig slavio u Glazgovu i preuzeo drugu poziciju u grupi - 2:0

Nekoliko desetina sekundi delilo je fudbalere Šahtjora od velikog podviga, toliko je bilo neophodno da izdrže i ponesu zvanje prvog tima koji je Realu naneo poraz ove sezone, ali nisu izdržali. Propuštene prilike protiv madridskog kluba ne prolaze nekažnjeno, Kralj svima uspostavlja račune. Na teži način je to ukrajinski tim osetio na svojoj koži. Imao je minimalmu prednost i šansu da se približi šampionu Evrope, ako ništa drugo zadrži drugu poziciju, ali je poklekao u dubokoj nadoknadi i ostao bez svojevrsne senzacije – 1:1 (0:0).

Senzacije, jer Šahtjor je u prethodnom periodu prošao mnogo toga. Letos je zbog ratnih konflikata između Ukrajine i Rusije ostao bez velikog broja ključnih igrača, uglavnom brazilskih, iz istog razloga primoran je da evropske utakmice igra daleko od kuće, a jučerašnja dešavanja iz domovine nikako mu nisu pomogla u pripremi utakmice. Opet, 90 i kusur minuta držao je prvaka Evrope u šaci, samo što protiv Reala često ni to nije bilo dovoljno. Večeras definitivno nije.

Izabrane vesti

Gotovo savršen start sezone (12 pobeda u 13 mečeva u svim takmičenjima) dozvolio je Karlu Ančelotiju da promeša karte za utakmicu u Poljskoj kako bi odmorio startere za utakmicu sa Barselonom za vikend. Ostavio je Luku Modrića, Vinisijusa Žuniora, Danija Karvahala, Davida Alabu, Edera Militaa i Eduarda Kamavingu na klupi svestan da bi mogao da propusti priliku da već večeras obezbedi plasman u nokaut fazu, ali se to nije dogodilo. Sa bodom osvojenim u četvrtom kolu Real je nastavio sa ispisivanjem istorije – 31. put u isto toliko učešća prošao je među 16 najboljih u Evropi...

I pored toga što je izašao u izmešanom sastavu, madridski klub je diktirao tempo u prvom poluvremenu i uglavnom se pitao za dešavanja na terenu. Anatoli Trubin bio je najzapaženiji pojedinac do odlaska na odmor, ukrotio je četiri udarca gostujućih fudbalera (dva Karimu Benzemi, po jedan Rodrigu i Federiku Valverdeu), dok njegovi saigrači na drugoj strani nijednom nisu uspeli da priprete Andriju Luninu u prvom delu.

A onda, posle samo tridesetak sekundi igre u nastavku – pogodak za Šahtjor! Iz prvog udarca u okvir gola. Lopta Mihaila Mudrika na levi bok, Bogdan Mihajličenko ju je zavrnuo na dalju stativu, a Oleksandar Zubkov iskoristio slabu procenu Ferlana Mendija i matirao sunarodnika na golu Reala.

Real je pokušao da odreaguje ekspresno, dva minuta kasnije imao je Oreljen Čuameni priliku da sa pet metara poravna rezultat, ali je gađao neprecizno. Ispostavilo se da će to biti jedna od retkih prilika za šampiona Evrope u nastavku. Šahtjor je na drugoj strani pretio sve ozbiljnije, a daleko najbolju priliku da duplira prednost kluba iz Donjecka imao je Lasina Traore. Lukavo je snažni napadač umakao odbrani Reala, na dodavanje Zubkova našao se oči u oči sa Luninom, uspeo i da ga obiđe uz malo sreće, ali je u padu pogodio prečku…

Kada je shvatio da je đavo odneo šalu, Ančeloti je reagovao trostrukom izmenom – desetak minuta ranije uveo Luku Modrića i Vinisijusa Žuniora – i naredio ofanzivu na gol "domaćina". Isplatilo se. Surovo je Šahtjor platio za promašaj Traorea iz 65. minuta. Mada je delovalo da će se izvući. Vinisijus Žunior se u finišu obrukao sa pet metara, Antonio Ridiger koji minut kasnije iz identične pozicije učinio da se promašaj Brazilca brzo zaboravi, ali ubrzo se "ispravio". Morao je da iskrvari da bi se iskupio, bukvalno. Dobio je Real poslednju priliku za izjednačenje, Toni Kros je poslao dugu loptu u šesnaesterac, a Nemac stigao do lopte pre Trubina i uz malo sreće, odnosno pomoć stative, konačno savladao ukrajinskog čuvara mreže. Usput dobio i udarac ramenom u glavu koji nije bio nimalo naivan. Srećom, sve se dobro završilo, barem po Real.

Po Šahtjor ne, jer Lajcpig je u Glazgovu savladao Seltik i preuzeo mu drugu poziciju u grupi - 2:0 (0:0). Pokrenuo je Marko Roze Bikove, pod njegovim vođstvom Red Bulovo čedo ostvarilo je jedine dve pobede u Ligi šampiona ove sezone, obe protiv Seltika, i trenutno je u dobroj poziciji da se plasira u osminu finala elitnog evropskog takmičenja.

Dugo je Seltik odolevao pred svojim navijačima, trudio se da još jednom potvrdi kako se s pravom našao tu gde jeste, među najboljima. Međutim, igra škotskog tima svela se na bravure Džoa Harta koji je više od sat vremena držao domaćina u životu. Međutim, petnaestak minuta pre kraja i on je poklekao. Andre Silva se odlično snašao na levom boku i poslao povratan pas pred gol, a Timo Verner glavom pogodio dalji ugao za zasluženo vođstvo nemačkog kluba.

Ubrzo je stigla i potvrda trijumfa. I tada je veliki posao odradio Verner. Spustio je loptu Emilu Forsbergu koji se sjajno snašao i u trku loptu poslao pod prečku!

LIGA ŠAMPIONA - 4. KOLO

GRUPA F

Šahtjor - Real Madrid 1:1 (0:0)

/Zubkov 46 - Ridiger 90+5/

Seltik - Lajcpig 0:2 (0:0)

/Verner 75, Forsberg 84/




tagovi

Real MadridŠahtjor DonjeckLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara