Rade Dugalić, Zdravko Perić, Milan Ristić, Luka Milićević, Aleksa Vukanović i Nebojša Kosović
Rade Dugalić, Zdravko Perić, Milan Ristić, Luka Milićević, Aleksa Vukanović i Nebojša Kosović

Ristićeva Haka je hit u Kini, Vukanović prvi strelac, Kosović najbolji asistent, a Dugalić stub odbrane

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.08.22. | 06:09

Tim mladog srpskog stručnjaka vezao tri pobede u Superligi, na odličnom je četvrtom mestu pred današnji (13.30) duel sa liderom, Vuhan Tri Taunsom

Novi poredak ove godine u kineskom fudbalu. Nema više velikih transfera, zvezda koje su za desetine miliona evra igrale u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu. Posle korona drame, timovi su drastično smanjili budžete, nekadašnji velikani su se ugasili (Đangsu), najtrofejniji klub Guangdžou (nekadašnji Evergrande) sada se bori za opstanak. Prošle sezone drugoligaši sada vode glavnu reč u Superligi Kine. Vuhan Tri Tauns je lider, ekipa koja je najviše uložila u pojačanja.

Od tima iz Vuhana su se očekivala velika dela u debitantskoj sezoni u elitnom rangu, a hit šampionata je Mejdžou Haka. Mladi srpski stručnjak, nekadašnji trener Teleoptika i Zemuna, Milan Ristić, uveo je ovaj klub prošle sezone u Superligu Kine. U premijernom izdanju u eliti se predviđala borba za opstanak, ali je Haka na odličnom četvrtom mestu posle nepotpunog 14. kola. Ima tri vezane pobede, pa ni borba za međunarodna takmičenja, azijsku Ligu šampiona i AFC kup nije daleko (prva tri tima izboriće plasman).

Izabrane vesti

Ristić je početkom godine doveo dvojicu srpskih igrača, Aleksu Vukanovića i Radeta Dugalića i Crnogorca Nebojšu Kosovića i to se ispostavilo kao pun pogodak. Vukanović je kod Vladana Milojevića u Crvenoj zvezdi imao bitnu rolu posle dolaska iz kruševačkog Napretka, postigao je gol u Beogradu protiv Jang Bojsa (1:1) koji je crveno-bele trasirao u Ligu šampiona pre tri godine. Kasnije je manje igrao, prošlu polusezonu skoro da nije ni ulazio u igru u redovima srpskog šampiona. Početkom godine, po isteku ugovora sa Zvezdom, oživeo je karijeru u dalekoj Kini. Sa četiri gola je prvi strelac tima, a ima na kontu i tri asistencije.

13.30: (10,0) Mejdžou Haka (5,50) Vuhan Tri Tauns (1,25)

Dirigent na sredini terena Hake je Nebojša Kosović, bivši vezista Partizana. On je stigao iz kazahtanskog Kairata. Najbolji je paker tima sa pet asistencija, a i tri puta je zatresao mrežu rivala. Iskusni štoper Rade Dugalić, takođe je došao u Mejdžou iz Kairata. Osim odbrambenih zadataka, stigao je i da postigne dva gola u elitnom šampionatu Kine.

Milan RistićMilan Ristić

Milan Ristić ima razloga za zadovoljstvo. Iako nije još ni sredina šampionata, prvobitni cilj, opstanak, skoro da je obezbeđen.

Imamo odličnu prvu polovinu šampionata. Dobro guramo. Okosnica tima su stranci - Dugalić, Vukanović, Kosović i Brazilac Rodrigo. Drago mi je da sam pogodio sa trojicom naših igrača, tu ubrajam i Kosovića koji ima srpski pasoš. Dokazali su se, pokazali da su odlični igrači, što je plus i za mene kao jedinog srpskog trenera u Kini. Izborio sam se da dođu. Dobrim rezultatima i igrama otvaramo put našim stručnjacima i igračima. Pre početka šampionata, gazda mi je rekao da moramo da ostanemo u ligi, da je to jedini cilj. Ovo je prva sezona u istoriji kluba u Superligi. Moje ambicije su bile veće, znao sam da možemo više. Osim trojice naših igrača doveo sam u Mejdžou Haku i fitnes trenera Zdravka Perića i analitičara Luku Milićevića“, rekao je Ristić za Mozzart Sport.

13.30: (1,23) Peking Guan (5,50) Guangdžou Siti (12,0)

Na čelu prvenstva je Vuhan Tri Tauns. Za mnoge iznenađenje, ali ne i za našeg stručnjaka.

"Vuhan Tri Tauns je fenomenalan tim. On je ovde u Kini kao nekada Barselona sa Ćavijem, Inijestom, Mesijem... Najviše novca ima, najbolje strance. Plaća obeštećenja za igrača od 4.000.000 evra, kao što je bio slučaj sa Rumunom Stančijom. Tu je i Markao, odličan brazilski napadač. Mnogi tvrde da ćemo danas da primimo od tri do pet golova, ali ja ne mislim tako. Možemo do pozitivnog rezultata protiv lidera. Tako su nas otpisali i protiv trećeplasiranog Henana u gostima, mislili da ćemo primiti bar tri gola, a mi smo pobedili sa 1:0“.

Nema više u Kini zvezda kao nekada, ali naš sagovornik kaže da je šampionat jak, da ima dosta izjednačenih ekipa.

Osim Vuhana Tri Taunsa za titulu će da se bori branilac titule Šandung sa Maruanom Felainijem kao prvom zvezdom. Henan je u vrhu, veoma dobar tim, a tu je i Šangaj Port koji trenira Hrvat Ivan Leko. Ostao je u timu Oskar, nekadašnji fudbaler Čelsija. Vidim da se nije dogovorio u Brazilu, pa će i dalje da brani boje Šangaja. Biće konkurenti za Ligu šampiona. Ostali su tu negde, svako svakog može da pobedi, osim tri, četiri ekipe koja su na začelju“.

Srpski stručnjak je već 20 meseci u Kini, nije se vraćao u Srbiju. Odricanje je veliko.

Takva je situacija, rečeno je da ne mogu da se vratim zbog dobro poznate situacije sa virusom korona. Ovde sam već 20 meseci u kontinuitetu, nije lako, nisam video suprugu i decu skoro dve godine. U decembru se vraćam za Srbiju, pa ćemo videti onda šta ću dalje“, zaključio je Ristić.

-------------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

-------------------------

SUPERLIGA KINE – 14. KOLO

Četvrtak

Daljen – Čangdžou 2:0 (2:0)

/Šang 5, Lin 39/

Petak

Hebej – Čangčun Jataj 1:7 (0:2)

/Ding 90 – Vang 20, 60, Negao 45+2, 79, 82, Tan Long 55, Seržinjo 67/

Subota

Šangaj Port – Džeđing 1:1 (1:1)

/Lu Venjnun 16 – Mušekvi 1/

Nedelja

Šandung – Čengdu 2:1 (1:0)

/Krajson 16, Mojzes 80pen – Silva 60/

Vuhan – Henan 2:2 (2:1)

/Džang 3, Hu Rentijan 9 – Huang Zičang 26, Džong 69/

Guangdžou – Šendžen 4:1 (2:1)

/Du 21ag, Vei Šihao 45+3, 51, Jang Liju 65 – Ačeampong 32/

Šangaj Šenhua – Tjenđin 1:1 (1:0)

/Vang 16 – Berić 77/

Ponedeljak

13.30: (1,23) Peking Guan (5,50) Guangdžou Siti (12,0)

13.30: (10,0) Mejdžou Haka (5,50) Vuhan Tri Tauns (1,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

AzijaMejdžou HakaMilan RistićAleksa VukanovićKina 1Kineska SuperligaNebojša KosovićRade Dugalić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara