Navijači San Lorenca (©AFP)
Navijači San Lorenca (©AFP)

San Lorencu je Rosario uvek donosio sreću

Vreme čitanja: 6min | čet. 09.06.22. | 23:03

Sukob dve provincije i velikana na startu drugog kola prvenstva Argentine

Rosario je uvek bio blizu. Za San Lorenco više nego za druge klubove iz Buenos Ajtesa. Gavranovima je kroz istoriju ovaj grad uvek donosi sreću, a čak tri titule obezbedili su pobedama na ovom tlu. Još od najranijeg fudbalskog doba u Argentini, pored čestih gradskih okršaja unutar prestonice, koji su tek počeli da dobijaju obrise popularnih klasika, pojavilo se jedno sasvim drugačije rivalstvo, zasnovano na sukobu dve provincije, dva grada i velikana unutar njih. Poznato je da Argentina ima najstariji uspostavljen fudbalski sistem takmičenja van Evrope, tačnije, drugi posle Engleske. Bez izostanka, još od 1891. ova država proglašava fudbalskog prvaka za datu godinu - nekada su to bila i dva kluba, pojavom formata Apertura i Klausura - a tridesetih godina prošlog veka zabeležen je i slučaj gde su proglašena čak tri šampiona za određenu godinu.

Za nacionalnog prvaka oduvek se proglašavao najbolji u Primera Diviziji. Međutim, u najjačem rangu takmičenja su sve do početka četrdesetih godina učestvovali isključivo klubovi iz oblasti glavnog grada Buenos Ajresa. Iako se fudbal raširio po čitavoj državi, zbog ogromne površine i prostranosti Argentine - i da kažemo zbog tada skupih putovanja - klubovi koji su bili u samoj prestonici i njenoj blizini, bili su u velikoj prednosti i smatrali su da su sami sebi dovoljni kako bi osnovali prvu zvaničnu Argentinsku fudbalsku asocijaciju. Tako je i bilo, 1893. počela je sa radom AFA, koje je punim sjajem doživela gotovo dve decenije kasnije 1912. Godine, pod poznatom frazom - koju smo i mi par puta pominjali u tekstovima vezanim za argentinski fudbal - a to je "klubovi direktno povezani sa AFA". To su ekipe koje se uglavnom nalaze u Autonomnoj oblasti Buenos Ajresa i regije Gran La Plata, i ukupno ih ima 87, bez mogućnosti proširenja broja, bez zasedanja Izvršnog odbora AFA i referenduma gde sve članice imaju pravo glasa

Izabrane vesti

Prva prekretnica u ovom konzervativnom sistemu, dogodila se 1939. godine kada su prvi put u ovu grupu klubova uvršteni velikani iz susedne provincije Santa Fe i grada Rosarija, a to su Njuels Old Bojsi i Rosario Sentral. Do tada, oni su uglavnom pozivani kao gosti i najčešće zbog popunjenosti sistema u kojem su odigravani gradski Kupovi, što im je umnogome pomoglo da kasnije postanu zvanični članovi AFA. Tada, pa i ranije, kroz pomenuta kup takmičenja, nastaje određeno rivalstvo na relaciji Buenos Ajres - Provincija Santa Fe. Ono postaje još izraženije posle 1963. godine, kada je na inicijativu prve dame Argentine Eve Peron, u AFA učlanjeno još četiri ekipa iz ove provincije, Kolon, Union Santa Fe, Argentino Rosario i Sentral Kordoba.

01.00: (2,15) Njuels (3,05) San Lorenco (3,90)

Rivalstvo doživljava vrhunac 1971. u formatu Nasional, kada titulu iz Buenos Ajresa - prvi put u istoriji - izmešta Rosario Sentral u istoimeni grad i provinciju Santa Fe. Slučaj se ponovio tri godine kasnije u formatu Metropolitan 1974, kada su Njuels Old Bojsi bili najbolji, u pratnji gradskog rivala Sentrala, koji je iza sebe ostavio prestonički dvojac Boku Juniors i Urakan. Rosario je danas, kao prestonica provincije Santa Fe, jedini grad u koji je stigao pehar namenjen nacionalnom šampionu. Šest puta je to učinio Njuels, dok se njegov gradski rival upisao četiri puta kao prvak države.

Posebnu pažnju skreću mečevi između klubova iz velike petorke i Rosarijevih giganata i u ovom veku. Upravo noćas od 01.00 po srednjoevropskom vremenu na programu je jedan takav okršaj, a akteri su ovoga puta Njuels Old Bojsi i San Lorenco, sve u sklopu drugog kola argentinske Profesionalne Lige. Dva kluba koja su kroz istoriju argentinskog fudbala tek jednom direktno odlučivala o sudbini prvenstva 1988. godine, ali i taj jedan put ostao je upečatljiv i istorijski veoma bitan.

Sećanje je još uvek sveže u glavama navijača popularnih Gavranova iz Almagra. Prošlo je nešto više od mesec dana od poslednjeg gostovanja u Rosariju u sklopu Liga kupa, gde je ujedno, San Lorenco zabeležio poslednju pobedu. Nema sumnje da će nastojati da to i ponovi. U ovom slučaju sa drugim tehničkim direktorom i sa nekoliko izostanaka u timu.

Pristalice Njuelsa (©AFP)Pristalice Njuelsa (©AFP)

Tom prilikom, Siklon je pobedio sa 2:1 golovima Agustina Marteganija i Federika Gatonija i ostvario treću pobedu u gostima od početka godine, čime je ostvario pozitivan bilans od tri pobede, dva remija i isto toliko poraza. Iako je bilo mnogo promena u ovom periodu, novi trener Dario Insua će pokušati da iskoristi nedostatak pritiska koji je Gavranovima nametnut kada igraju na svom Pedro Bidegainu, što je postalo evidentno, s obzirom na katastrofalne rezultate ovog velikana tokom prethodne dve sezone. Zbog toga će biti tri modifikacije u odnosu na startnih 11 koji su nastupili u prvom kolu, takođe na gostovanju, gde su izborili remi sa Independijenteom.

S jedne strane, trener neće moći da računa na Siro Rosanea i Kristijana Zapatu, igrače koji su na premijeri napustili teren. Vezista je isključen direktnim crvenim kartonom zbog nasrtaja na Aleksa Viga i čeka odluku disciplinskog suda, dok je kolumbijski defanzivac zadobio povredu desne noge, zbog čega će, po prvim prognozama, biti tri nedelje van terena. Kao da to nije dovoljno, Nikolas Fernandez Merkau je u utorak na treningu osetio nelagodnost u mišićima, zbog čega ne žele da rizikuju i neće se naći na spisku pozvanih za ovaj susret.

Kao njihove zamene, spominju se: Fransisco Perući koji će biti u veznom redu i debituje kao starter. Do sada je 21-godišnji momak odigrao dva zvanična meča u pobedi protiv Union de Santa Fea i u proteklom kolu aktuelnog šampionata, kada je ušao kao rezervista. Zauzvrat, Gaston Ernandez će ući u liniju od tri defanzivca, gde će se pridružiti još dvojici igrača Gatoniju i Džejmsu, dok će u levom sektoru biti Tomas Silva, još jedan mladi igrač sa malo iskustva, pošto je jedva odigrao četiri utakmice, ulazeći sa klupe za rezerve.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Njuels Old Bojsi su u prethodno odigranom Liga kupu završili na šestom mestu Grupe A, sa 23 osvojena boda, iz sedam pobeda, dva remija uz pet pretrpljenih poraza. Primera radi, Argentinos Juniorsi su isto takmičenja završili na četvrtom mestu sa 25 bodova, odnosno da su Leprozni pobedili u poslednjem meču mogli su da prođu u plej-of.

U prvom kolu Njuels je gostovao Banfildu u južnom Buenos Ajresu na stadionu na stadionu Florensio Sola i pobedio sa 2:1. Utakmica je bila veoma izbalansirana od prvih minuta, gde su obe ekipe imale slične šanse. Ipak, gosti su bolje iskoristili prilike i u prvom poluvremenu postigli dva gola. Počasni pogodak domaćih postigao je Đulijano Galopo u produžetku u drugom poluvremenu, u 97. minutu iz penala.

Na poslednjih pet mečeva u svim takmičenjima, ekipa Njuels Old Bojsa zabeležila je učinak od dve pobede, jednog remija i dva poraza. U ovom periodu je pobedio već pomenuti Banfild i Ituzaingo, remizirao sa Rasingom i pretrpeo poraze od Himnasije u La Plati i upravo od njihovog noćašnjeg protivnika, San Lorenca. Igrajući kod kuće u poslednjih 10 utakmica, ekipa koju predvodi Havijer Esteban zabeležila je kampanju od sedam pobeda, jednog remija i dva poraza.

Jedina promena u odnosu na meč sa Banfildom, očekuje se u veznom redu gde će Pablo Perez zauzeti mesto mladog Markosa Portilja, dok će se Giljermo Balzi zadržati kao starter uprkos činjenici da je Nikolas Kastro spreman da igra nakon operacije slepog creva.

Što se tiče istorije sukoba izmeću ova dva tima, posle 156 odigranih utakmica, San Lorenco prednjači sa 61 pobedom naspram 47 pobeda za Njuels, uz 48 remija.

ARGENTINA 1 - 2. KOLO

Petak

01.00: (2,15) Njuels (3,05) San Lorenco (3,90)

21.30: (1,95) Himnasija LP (3,40) Patronato (4,10)

23.55: (3,25) Aldosivi (3,20) Estudijantes (2,30)

23.55: (2,65) Lanus (3,20) Defensa i Hustisija (2,75)

Subota

02.30: (2,15) Urakan (3,35) Rosario (3,50)

02.30: (2,20) Independijente (3,05) Taljeres (3,70)

20.30: (2,85) Arsenal Sarandi (3,00) Banfild (2,70)

20.30: (1,60) Tigre (3,80) Barakas (6,00)

23.00: (3,45) Sarmijento (3,25) Argentinos Juniors (2,20)

Nedelja

01.30: (1,35) River Plejt (5,00) Atletiko Tukuman (9,00)

18.00: (2,20) Kolon (3,05) Union (3,70)

20.30: (2,65) Godoj Kruz (3,20) Rasing (2,75)

23.00: (1,80) Velez (3,50) Platense (4,70)

Ponedeljak

01.30: (3,80) Kordoba (3,10) Boka Juniors (2,15)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Argentina 1Njuels Old BojsSan Lorenco

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara