Ilustracija (©fksarajevo.ba)
Ilustracija (©fksarajevo.ba)

Sarajevo i Velež polažu ispit zrelosti

Vreme čitanja: 5min | ned. 12.03.23. | 10:58

Derbi 22. kola šampionata BiH umesto na Koševu igra se u Kaknju

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Posle jučerašnje tri utakmice u kojima su pobede upisali Zrinjski nad Igmanom, Sloboda nad Leotarom te Borac nad Tuzla Sitijem, danas će sa preostala tri duela, biti kompletirano 22. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine. Ovo je ujedno i poslednja runda druge trećine prvenstva, a raspored za finalni deo biće formiran po pozicijama na tabeli, stoga će svi timovi nastojati da se izbore za što bolji plasman. Zanimljivo je da se dve od tri današnje utakmice igraju na zamenskim terenima, pošto neki klubove i dalje kubure sa renoviranjem stadiona.

Izabrane vesti

SARAJEVO – VELEŽ (15.00)

Definitivno derbi ovog kola, iako možda po pozicijama na tabeli to ne deluje tako. Reč je o jednim od najvećih klubova, ne samo u BiH nego i u regionu, pa ovi dueli uvek privlače posebnu pažnju. Sarajevo je jedan od timova na čiji se stadion postavlja hibridna trava, pa za njih ovaj prolećni deo deluje kao 'putujući cirkus', jer svaku domaću utakmicu igraju na drugom stadionu. Prvo su Zrinjski dočekali u Mostaru, pa su bili domaćini Željezničaru u Zenici, da bi danas Velež ugostili u Kaknju. Zaista čudna situacija, ali gledajući ove završene terene u Banjaluci, Mostaru, Tuzli, deluje kao da se isplati čekati. Kako bilo, bordo tim ne može i ne sme imati alibi, jer vremena za bolji plasman nema.

15.00: (2,05) Sarajevo (3,05) Velež (3,70)

Trenutno su na skromnom šestom mestu sa 29 bodova, jednim manje od današnjeg rivala. Mada, i u slučaju pobede neće se puno pomeriti na tabeli, tek za jednu stepenicu. U renoviranje tima Sarajevo je uložilo jako puno. Novi trener i čak 10 novih igrača dovoljan su razlog da navijači traže dobre rezultate, a za sada se ekipa ne može pohvaliti time.

U tri odigrane utakmice jedna pobeda, jedan poraz i jedan remi. Skromno. Zato će se danas pokušati iskupiti navijačima trijumfom nad velikim rivalom.

Četvrti derbi u nizu i jako teška utakmica. Treća domaća utakmica za nas na trećem različitom terenu. Sigurno da nas očekuje teška i neizvesna utakmica sa kvalitetnom protivnikom. Velež je ekipa koja je dobro otvorila prvenstvo, ali su u poslednjem meču poraženi od Zrinjskog i sigurno neće biti lagano. Oni žele isto što i mi, a nadam se da ćemo mi pokazati dobru igru i kvalitet da osvojimo tri boda”, rekao je Mirza Varešanović, trener Sarajeva.

Velež je za razliku od Sarajeva bolje otvorio prolećni deo sezone. U pet utakmica upisali su četiri pobede i jedan poraz, računajući i Kup BiH, gde su jednom nogom zakoračili u polufinale, dok su taj jedini poraz upisali u prvenstvu od moćnog Zrinjskog u prošlom kolu. Sve to dovoljno je za petu poziciju i tri boda manje od četvrtoplasiranog Željezničara. Svakako da Velež želi naći način da izađe u Evropu. Bilo to kroz odbranu titule u Kupu ili kroz prvenstvo, ali će sigurno to pokušati kroz oba fronta. Iz tog razloga će i danas pokušati ostati neporaženi i bodovno se približiti trećoj poziciji koju drži Široki brijeg. Sa dva gostovanja od starta prolećnog dela, oba puta su Rođeni doneli celi plen.

Sarajevo je veliki tim i klub. Veliki derbi je pred nama i ta utakmica donosi motiv više. Želimo se pokazati u što boljem svetlu, pogotovo nakon poraza od Zrinjskog. Sarajevo je naravno favorit, ali i mi imamo ambicije i svoje adute. Nadam se da ćemo ih pokazati”, rekao je trener Veleža Sarajevo i Velež polažu ispit zrelosti.

SLOGA – ŽELJEZNIČAR (15.00)

Biće ovo okršaj ekipa koje imaju različite ambicije. Sloga se bori za opstanak dok se Željo bori za Evropu. Tim iz Doboja je trenutno van opasne zone sa 23 boda i na devetom mestu, ali daleko od toga da su prebrinuli brige. Mada bi u slučaju trijumfa preskočili Slobodu, a možda čak i Posušje. Iz tog razloga, domaći će tražiti pobedu, iako su u tri odigrana kola ovog proleća osvojili dva boda. Ukoliko žele ostati u društvu najboljih u svojoj premijernoj sezoni, moraju mnogo bolje i više. Biće ovo zahtevna utakmica, jer je Sloga poznata kao ekipa koja zna odigrati na veliki broj golova, dok je Željo dijametralno suprotan.

15.00: (3,80) Sloga Doboj (3,40) Željezničar (1,90)

Plavi sa Grbavice pod vodstvom Edisa Mulalića igra jako tvrdo, borbeno, disciplinovano i na ne toliko veliki broj golova. Isto se očekuje i danas, jer je Želji potreban dobar rezultat, a ne lepa igra. Četvrto mesto sa tri boda manje od trećeplasiranog Širokog jeste dobar rezultat, ali klub želi izboriti plasman u Evropu. Istina, imaju šansu i u Kupu, ali će njihov cilj biti izboriti to i kroz prvenstvo.

POSUŠJE – ŠIROKI BRIJEG (13.00)

Duel timova iz Hercegovine uvek sa sobom nosi određenu težinu. Slična situacija kao između Sloge i Željezničara, jer se i ovde domaćin bori za opstanak, a gost za Evropu. Posušje je na sedmom mestu sa 24 boda, svega dva od opasne zone, dok Široki za sada ima poziciju koja ga vodi u Evropu, ali bi u slučaju poraza mogli početi kliziti sa nje. Posušje je jako loše ušlo u prolećni deo sezone, te u tri utakmice upisalo dva poraza i jedan remi, uz gol razliku 1:7. Jako loše za klub koji nas je navikao na bolje rezultate, a dokaz za to jeste i kazna od strane predsednika kluba, pa je kompletan igrački i stručni štab kažnjen sa rezanjem plate, dok ne poprave rezultate. Reakciju bi trebalo očekivati danas, jer u slučaju poraza Posušje bi se moglo dovesti u situaciju da strepi za opstanak.

Sa druge strane, Široki je ekipa koja se svake godine bori za Evropu, ali su i oni ovog proleća jako loše otvorili sezonu. U tri utakmice upisali su isto toliko poraza. Od Tuzla sitija, Borca i Sarajeva, pa će se i od njih tražiti reakcija, jer Željo diše za vratom na toj trećoj poziciji, dok ih je na drugoj Borac već prestigao. Dakle, i jedni i drugi ne znaju za trijumf na proleće pa će danas pokušati doći do njega jer u suprotnom bi im ciljevi mogli ostati neispunjeni. Takođe, treba očekivati i pun stadion što bi moglo dodatno da ulepša ovaj hercegovački derbi.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 22. KOLO

Subota

Igman - Zrinjski 0:3 (0:1)

/Oremuš 26ag. Bilbija 73, Kiš 82/

Sloboda - Leotar 2:1 (1:0)

/Vranješ 6pen, 54 - Aćimović 84/

Borac - Tuzla 3:0 (2:0)

/Ninković 22, Vojinović 35, Mrkaić 73/

Nedelja

13.00: (2,45) Posušje (2,95) Široki Brijeg (2,95)

15.00: (2,05) Sarajevo (3,05) Velež (3,70)

15.00: (3,80) Sloga Doboj (3,40) Željezničar (1,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1ex-Yu fudbalEX-YU ligeSarajevoVeležŽeljezničar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara