Mauricio Sari ©Reuters
Mauricio Sari ©Reuters

Sarrismo filozofija se vraća u udžbenike: Kako jedan dobar tim približiti fudbalskoj perfekciji

Vreme čitanja: 4min | ned. 09.04.23. | 08:53

Rezultati, ali pre svega igra koju demonstrira Lacio ovog proleća, aktivirala priču od posebnom daru fudbalskog maga Maurija Sarija

Put ka fudbalskim automatizmima, kroz insistiranje na perfekciji igre, često je stresan za navijače i čelnike klubova, pošto njegov početak najčešće ne donosi željene rezultate. Ekipa na treninzima mora da prođe kroz "krvav" rad, koji prati beskonačan broj ponavljanja, ali onda kada stvari počnu da funkcionišu kako treba sve ostalo što preostaje jeste - apsolutno uživanje.

Fudbalski pojam Sarrismo, našao se u italijanskim fudbalskim enciklopedijama kao filozofija igre fudbalskog maga Mauricija Sarija, oličena kroz njegov rad u Napulju. Sve te detalje nije moguće obrazlošiti u jednoj, pa ni u više rečenica, već se najbolje može oslikati kroz jednu njegovu izjavu:

Izabrane vesti

"Cilj uvek mora da bude utopijski. Postavljajući savršanstvo kao svoj cilj, uvek ćemo biti nezadovoljni i uvek ćemo imati razloga da se poboljšamo". Tačka. To je Mauricio Sari, čovek sa kojim je verovatno teško sarađivati, ali i nemoguće raspravljati o fudbalskoj igri. Njegova filozofija i gledanje na fudbal predstavljaju savršenstvo jedne vrste igre.

Tražiti pefekciju u timu kao što je Lacio jednostavno nije moguće. Ništa u Laciju nije savršeno. U pitanju je tim koji je ovog proleća konačno zaigrao onako kako želi Mauricio Sari. To se najbolje videlo u pojedinim trenucima derbija sa Juventusom, kada je vezni red Nebeskoplavih, predvođen Sergejom Milinković Savićem i Luisom Albertom, kroz pas igru povremeno sakrivao loptu od manevra Stare dame.

Lacio nije najbolji tim Serije A, ima manje vanserijskih igrača od gotovo svih timova sa vrha tabele, ali njegova igra je u ovom trenutku najbliža perfekciji. Naravno, u skladu sa objektivnim mogućnostima ove ekipe. To uostalom pokazuju pobede nad Napolijem, Romom i Juventusom u poslednjih nešto više od mesec dana, koje su učvrstile Rimljane na drugom mestu. Daleko iznad pozicija koje su ovom timu predviđane pred početak sezone.

©Reuters©Reuters

Da Rimljani na pojedinim mestima u timu nemaju igrače prosečnog kvaliteta, možda bi bili u stanju da imaju i koji bod više, te i šampionsku bitku učine nešto neizvesnijom. Ali, niko na Olimpiku pred početak sezone sigurno nije ni pomislio da je izvodljivo. Ovaj Lacio nije u stanju, verovatno neće biti ni u narednih nekoliko sezona, da napadne "skudeto", ali je u ovoj apsolutno zaslužio da osvoji to drugo mesto.

Poziciju koja ne donosi samo dragocen plasman u Ligu šampiona, već predstavlja pečat rada jedne ekipe. Obrise fudbalske filozofije trenera kojeg su tokom rada u Čelsiju i Juventusu mnogi ozbiljno potcenjivali. Sari moža jednostavno nije trener za klubove koji žele sve odmah - i igru i trofeje. Za njegovu igru je potrebno vreme. A u Rimu ga je dobio.

Nije baš da se ni u Laciju nije pričalo o njegovoj smeni, ali verovatno je Klaudiju Lotitu i njegovim saradnicima bilo jasno da bi svaka eventualna promena značila povratak bukvalno na početak. Jer nema mnogo trenera na planeti koji toliko instiraju na detaljima kao Sari, pa bi stoga i za ekipu prelazak na neku vrstu drugačijeg rada predstavljao ogroman udarac i mogao da je uvede u neku vrstu konfuzije.

Ovako, Lacio je sinoć u konfuzno stanje stavio Staru damu, koja i onako ima ogromnih problema u organizaciji igre i oslanja se na individualn kvalitet igrača. To u situaciji kada sa druge strane imate tim sa jasnim sistemom igre predstavlja gotovo nemoguću misiju po pitanju ostvarivanja željenog rezultata.

"Ponosan sam na stav ovih igrača, konzistentnost koju smo postigli u prethodnim mesecima konačno počinje da se preslikava na situacije tokom mečeva. Tim igra sa drugačijim stavom, agresivnošću i samopuzdanjem, to me uvek raduje", rekao je Sari posle Juventusa.

Milinković Savić i Marušić ©ReutersMilinković Savić i Marušić ©Reuters

Sari je poznat i po tome što insistira da mu igrači igraju u oba pravca i imaju različite uloge na terenu. To se možda sinoć Olimpiku najbolje opisalo kroz primer srpskog veziste Sergeja Milinković Savića. Reprezentativac Srbije je u 38. minutu bio na pravom mestu da postigne vodeći pogodak za Rimljane, a onda je u završnici predstavljao neprobojan bedem za napadače Juventusa, koje je sjajno izblokirao u nekoliko navrata. Temperametni strateg je od njega, pa čak i od Luisa Alberta, čija je asistencija petom za Matiju Zakanjija odlučila pitanje pobednika, uspeo da napravi igrače sa ozbiljnim defanzivnim ulogama.

"Taj kvalitet je u njihovom DNK, tako da će to uvek imati. Kada su spremni da se vrate i brane na ovakav način mi postajemo drugačiji tim", jasan je bio Sari.

Lacio dva meseca nije poražen u Serji A i deluje da će biti teško smaknuti ga sa pozicije koja vodi u elitno takmičenje, posebno što je nakon eliminacije iz Evrope Sarijev tim sada apsolutno podređen završnici prvenstva. Ipak, upravo su ti porazi od AZ Alkmara pokazali radnjivost ovog tima tima, da nemavanserijski kvalitet i kapacitet za igranje na više frontova. Međutim, sa prihvatanjem Sarijeve filozofije igre upravo je ova ekipa dobil mogućnost za ozbiljnu nadogradnu sledeće sezone, koja će biti neophodna plasmanom u elitno takmičenje.

Sari će nastaviti da insistira na automatizmima u igri, ali i nezadovoljstvu. To je jednostavno deo njegove filozofije i jedina mogućnost da se jedan dobar tim približi toj fudbalskoj perfekciji.


tagovi

Luis AlbertoSergej Milinković SavićMauricio SariLacio

Obaveštavaj me

Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara